Ce tip de relatie ai?Orice cuplu are nevoie de o baza de incredere pentru a avea o relatie frumoasa, dar orice cuplu este unic, asa ca isi manifesta increderea in mod diferit. Cuplul are o modalitate specifica de a-si demonstra increderea in cadrul relatiei. Diferentele isi au originile in experientele de viata, personalitatea, bagajul cultural al celor implicati, precum si in modul de formare a cuplului.

Desi fiecare cuplu este unic exista totusi anumite patternuri in care va puteti incadra din punctul de vedere al increderii manifestate sau a lipsei de incredere. Consilierul de cuplu Julia Cole vorbeste despre urmatoarele tipuri de relatie: relatia de tip „mana de fier”; relatia de tip „strut”; relatia de tip „balanta increderii”.

Relatia de tip „mana de fier”

In cadrul acestui tip de relatie exista o permanenta teama si anxietate legata de loialitatea partenerului. De obicei persoanele care au acest tip de comportament se feresc de ceva din trecutul lor – fie au mai fost inselati, au fost parasiti sau nu au fost ajutati in momente dificile, fie parintii lor nu le-au asigurat un mediu in care sa se simta in siguranta si au o permanenta frica. Reactia pe care o au aceea de a-l controla pe cel care le este partener de viata: „Astfel, poate insista sa-si insoteasca partenerul oriunde ar merge in afara locuintei sau sa isi ia masuri de siguranta ca acesta este acolo unde a spus ca va pleca. De asemenea isi poate suna partenerul acasa la un prieten pentru a verifica daca intr-adevar se afla acolo. In loc de o relatie intre adulti, acest tip de relatie pare mai degraba una intre parinte si copil.”

In relatiile de tip „mana de fier” exista multa gelozie, de cele mai multe ori nefondata. Ceea ce pot sa faca cei implicati intr-o astfel de relatie este sa descopere sursa anxietatii partenerului. Dupa cum spuneam de cele mai multe ori sursa este intr-o experienta anterioara, de aceea este important de lamurit ca problema nu este a relatiei prezente, ci a unei relatii trecute. O asemenea descoperire poate schimba dinamica relationala.

O alta modalitate de imbunatatire a comunicarii intr-un astfel de cuplu este ascultarea tonului pe care se comunica, pe langa ascultarea cuvintelor. Tonul este foarte important pentru ca un indicator al unei frici ce se poate amplifica Daca partenerul este atent, poate sa gaseasca o modalitate de a-si linisti iubitul/iubita sau sotul/sotia.

Relatia de tip „strut”

In cuplurile de acest tip comportamentul este cel al strutilor, care isi ascund capul in nisip de cate ori exista cate o problema. Astfel, cuplurile ignora problemele care apar si incearca sa se descurce ca si cum ele nu ar exista: „Din pacate, acest gen de abordare va duce in cele mai multe cazuri la escaladarea dificultatilor pana la nivelul la care, pur si simplu, nu mai pot fi ignorate, generand astfel daune foarte mari”. Pentru ca problema principala este ignorarea dificultatilor, ceea ce pot sa faca partenerii care observa ca sunt intr-un astfel de cuplu, este sa incerce sa gaseasca metode de a discuta despre ceea ce reprezinta pentru ei un impediment in relatie.

Un exercitiu simplu ar putea fi scrierea unor subiecte tabu pe biletele si punerea lor intr-un bol. In fiecare zi cuplul extrage cate un bilet si discuta timp de jumatate de ora pe acea tema. Este important ca fiecare dintre parteneri sa puna biletele in mod egal si sa extraga in mod egal din bol biletelele.

Relatia de tip „balanta increderii”

In aceasta situatie partenerii isi masoara constant capacitatile: „Oamenii care folosesc constant aceasta „balanta mintala” actioneaza astfel din cauza unui nivel scazut al increderii in sine. Au nevoie sa aiba dreptate sau sa fie mult mai de incredere decat partenerul, deoarece, daca pierd acest sentiment, ajung sa fie nesiguri pe propriile lor abilitati. Cu cat se simt mai corecti, cu atat vor fi in stare sa-si motiveze abordarile proprii sau deciziile pe care le iau si sa aiba o parere mai buna despre ei.” Ceea ce se poate face intr-o asemenea situatie este sa se echilibreze talerele acestei balante in sensul in care ambii parteneri pot sa pretuiasca abordarea partenerului, chiar daca nu o plac.

Este posibil ca partenerul sa nu faca o anumita treaba asa cum ar face-o celalalt, dar este probabil ca abordarea lui sa cuprinda si alte elemente neluate in calcul pana atunci. De aceea, o imbinare intre perspectivele celor doi poate sa ajute foarte mult comunicarea in cuplu si increderea dintre parteneri.

 

Lasa un comentariu