Ce tip de comunicare folosesti?Continuare a articolului “Ce inseamna sa fii asertiv?“, enumeram si detaliem diferitele tipurile de comunicare pe care le poti intalni frecvent in viata cotidiana, precum:

Pasivul

Manifesta un comportament pasiv, neincredere, depreciere de sine, nesiguranta, supunere, nu exprima ceea ce simte, ceea ce doreste, persoana e orientata sa faca pe plac celorlalti, cedand in fata dorintelor acestora de teama de a nu fi respinsa.

Nu ia decizii singur/a, nu isi afirma drepturile, opiniile considerandu-le neimportante, dar sufera in tacere si se victimizeaza.

Impactul:

 • asupra propriei persoane: nemultumire de sine, devalorizare, anxietate, nu obtin ceea ce vor.

 • asupra celorlalti: se simt bine ca li se face pe plac, dar dezvolta un sentiment de superioritate, arata fata de acestia iritare, respingere, mila,tradandu-i fara respect, ca pe un ,,nimeni”.

 • Marcel, colegul de banca nu mi-a dat pace tot anul;
 • Imi cer mii de scuze, sper ca nu v-am suparat;
 • Cum vrei tu, asa facem.
 
 

AGRESIVUL

Manifesta un comportament agresiv, isi exprima ideile si ceea ce simte direct, uneori ostil, neluand in seama ceea ce cred ceilalti. Crede ca ideile lui sunt cele mai bune si considera ca are intotdeauna dreptate. Manifesta un aer de superioritate, dorind sa-i domine pe cei din jur, sa-i intimideze prin gesturi (ridica pumnul), vorbeste critic, sarcastic, ostil sau furios prin aceasta umilindu-i sau devalorizandu-l pe ceilalti.

Impactul:

 • asupra propriei persoane: imagine nerealista, fals sentiment de importanta si uperioritate, uneori resimt nemultumire de sine. Obtin ceea ce doresc in drama celorlalti.

 • asupra celorlalti: se simt umiliti, desconsiderati. Manifesta iritare, revolta, suparare, determinandu-i sa-i trateze in mod similar pe acestia sau sa-i evite.

 • Te lovesc daca nu taci odata.
 • Nu ma intereseaza ce spui. Fac ce vreau.
 • Esti tare de cap. Nu pricepi nimic.
 
 

PASIV-AGRESIVUL

Un comportament care pare sa imbine cele doua tipuri de comportament amintite. Este vorba despre o exprimare a agresivitatii sub forma pasiva. Reactia interioara este una agresiva, dar si-o reprima. Ascunde ceea ce simte insa se exteriorizeaza sub diferite forme transmitand mesaje ambivalente.

De exemplu nu comunica, se arata suparat, dar afirma ca nu are nimic; nu comunica ceea ce simte, nu se implica in diferite responsabilitati gasindu-si justificari; nu isi spune direct parerea sau cererea, dar recurge la santaj, sabotare; promite anumite lucruri, dar nu se tine de cuvant. Nu-si exprima ceea se simte din teama de a nu se arata vulnerabil, de teama de a nu pierde controlul intr-o confruntare si crescand tensiunea.

Impactul:

 • asupra propriei persoane: neliniste, nemultumire, tensiune interioara; nu obtine ceea ce-si doreste sau obtine cu pretul destramarii relatiei

 • asupra celorlalti: confuzie, tensiune, raceala; evitarea lor, sentimentul ca sunt ,,persoane dificile”.

 • O sa vada el…
 • Nu ma intereseaza ce spui. Nu vreau sa vorbesc.
 • Lasa-ma in pace (si tranteste usa).

 

 

ASERTIVUL

In comparatie cu celelalte tipuri de comportament, exprima sincer, direct ceea ce simte si gandeste, respectand ceea ce simt si gandesc ceilalti. Isi cunoaste propriile valori si limite, calitati si slabiciuni, respectandu-se pe sine si luand decizii responsabile. Isi exprima atat emotiile pozitive (curiozitate, bucurie, iubire, etc) cat si pe cele negative (dezaprobare, suparare, durere, etc). Stie sa primeasca si sa ofere complimente, sa exprime sau sa refuze o cerere sa spuna da sau nu unei circumstante, sa ia o decizie, sa-si sustina punctul de vedere sau sa accepte ceea ce nu intelege.

Impactul:

 • asupra propriei persoane: dezvolta inceredere de sine, respect de sine, multumire, respect din partea celorlalti; obtine ce isi doreste.

 • asupra celorlalti: se simt valorizati, respectati tratandu-i intr-un mod similar pe acestia, cautandu-le compania.

 • Imi dati voie, va rog sa trec?
 • Mi-ar placea sa-mi spui parerea ta.
 • Nu-mi place cand imi vorbesti pe tonul acesta.

Modul in care comunicam nu este indiferent. Are impact atat asupra propriei persoane, cat si asupra celorlalti, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Se spune ca vorbele mangaie sau vorbele ranesc; sunt vorbe taioase sau vorbe dulci; vorbe care cladesc sau vorbe care distrug.

Oamenii comunica unii cu altii atat verbal cat si nonverbal. Transmitem gandurile si sentimentele noastre prin intermediul cuvintelor – verbal, dar si nonvebal prin intermediul limbajul corpului, prin tonul vocii, prin expresia faciala, prin gesturi si actiuni.

Este important sa existe un acord intre cele doua forme de comunicare. Studiile arata ca atunci cand exista o discrepanta intre mesajul verbal si cel nonverbal avem tendinta sa-l credem pe cel de-al doilea. Plecand de la cele doua forme de comunicare intalnim trei stiluri de comunicare in relatiile interumane. Aceste stiluri sunt numite pasiv, agresiv si asertiv. Este important sa retineti ca oamenii folosesc toate cele trei stiluri de comunicare intr-o conversatie si doar cand situatia o impune abordeaza un singur stil.

 

Stilul pasiv

Stilul pasiv de comunicare este caracterizat de lipsa actiunii. Oamenii care abordeaza acest stil se tem de ofensele altora, doresc sa fie placuti si cedeaza foarte usor.

Sunt de acord cu orice li se propune chiar daca in realitate nu doresc acest lucru. Considera ca orice dezacord care ar veni din partea lor va conduce la agresiune si respingere din partea celorlalti. Refuza sa-si exprime furia sau lucrurile neplacute pe care le simt in legatura cu o persoana sau cu o situatie. Una dintre consencintele acestui stil de comunicare este ca oamenii devin inchisi si reticienti in a vorbi chiar si in situatiile in care se impune sa o faca.

Actioneaza ca si cand doar ceilalti ar avea dreptul sa-si spuna parerea si ei nu. Ei cred ca sentimentele si nevoile celorlati sunt importante si ale lor nu conteaza. Ca rezultat resentimentele si frustrarile apar foarte repede si conduc la o stare de stres si tensiune. Pe de alta parte oamenii predispusi la pasivitate traiesc cu teama de a se apropia de altii atat emotional cat si fizic. Pasivitatea in comunicare conduce la o superficialitate in relatii.

 

Stilul agresiv

Stilul agresiv se caracterizeaza prin intruziune in relatiile interpersonale si o stare de alerta permanenta. Acesti oameni persevereaza in ceea ce doresc si obtin, de obicei, cu forta nefiind interesati daca ii afecteaza pe ceilalti. Actioneaza astfel considerand ca ei au acest drept si ceilalti nu. De altfel, pentru ei nu conteaza drepturile celorlalti.

Nu sunt intimidati de ceilalti, actioneaza cu furie uneori si nu sunt interesati de sfaturile celor din jur. Furia lor si stilul dominator urmareste sa “puna la punct” oamenii care incearca sa se opuna intereselor lor. Stilul agresiv produce stres atat in viata celui care abuzeaza de el cat si in preajma acelei persoane ingreunand apropierea fizica, increderea si relationarea cu acesti oameni.

 

Stilul asertiv

Stilul asertiv de comunicare reprezinta o combinatie intre cele doua stiluri. Acest stil presupune in egala masura corectitudine si putere. Oamenii asertivi lupta pentru drepturile lor, dar raman in acelasi timp sensibili si la drepturile celorlalti in asa fel incat lupta pentru ceea ce li se cuvine nu lezeaza pe nimeni.

Sunt persoane relaxate si vorbesc deschis despre sentimentele lor. Stilul asertiv de comunicare presupune un echilibru intre ceea ce doresc acesti oameni si ceea ce-si doresc ceilalti. La baza acestui stil de comunicare sta atitudinea deschisa fata de sine si fata de ceilalti, ascultarea si a altor puncte de vedere si respectul fata de ceilalti. Acest stil de comunicare este cel mai potrivit pentru o buna relationare pe termen lung. Studiile arata ca oamenii care abordeaza stilul asertiv de comunicare ajung la o bunastare emotionala. Acest stil de comunicare iti permite sa-ti sustii parerea fara a fi agresiv si fara a te simti umilit.

 

Sursa: scribd.com

Un raspuns pentru “Ce tip de comunicare folosesti?”

 1. valentina says:

  minunat,este exlicit si undeva ma si regasesc.M-a si ajutat sa fac un clasament din colegii de la universitate si apoi sa fac o deductie si o clasificare proprie care imi va ajuta in viitor.Am cules si idei pentru lectii.multumesc.

Lasa un comentariu