Ce sunt drogurile?Oamenii isi doresc sa duca o viata cat mai frumoasa, cat mai plina de bucurie. Ei incearca sa isi aduca in fiecare zi placere si senzatii care sa ii faca sa fie relaxati, zambitori. Rutina zilnica, problemele, dezastrele din jurul lor, dramele de familie sau traumele ii indeamna spre autodistrugere sau spre a face rau celor din jurul lor. In aceste situatii oamenii sunt nefericiti si incarcati de ganduri negative.

Uneori ei nu mai gasesc alte metode usoare de a-si alina suferinta si atunci incep sa utilizeze droguri pentru a fi mai aproape de o stare pe care ei o numesc „stare de bine”. Este dificil pentru un om cu o problema sa gaseasca modalitatea buna de a face fata problemelor si de a merge mai departe in viata. Oricine cauta posibilitatile cele mai scurte, cele mai usoare, de a ajunge la rezultatul dorit.

Daca rezultatul este o senzatie placuta fizica sau psihica, atunci utilizarea drogurilor pare o metoda potrivita pentru a scapa de durere, indiferent de forma durerii in sine. In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” scrie: „Noi oamenii incercam sa ne influentam mediul in care traim, conditia noastra fizica, gandirea si comportamentul, astfel incat sa ne simtim bine si sa ducem o viata cat mai placuta – chiar daca conceptiile asupra detaliilor difera. […] Consumul unor droguri apare ca una dintre mai multe posibilitati care stau la indemana noastra pentru a ne modifica dispozitia si emotiile. In acest context, consumul de droguri apare ca o actiune tintita, „cu sens”, care se gaseste intr-o interactiune permanenta cu celelalte posibilitati de comportament de care dispunem si cu conditiile noastre de viata”.

Un om decide intotdeauna daca vrea sau nu sa consume un drog. Singura exceptie este aceea a consumului in perioada in care este copil, perioada in care puterea de decizie este a parintilor sau a adultilor din jurul sau. Cei mai multi oameni se apuca de droguri in perioada pubertatii sau a adolescentei sau dupa. Conteaza foarte mult taria lor si puterea de decizie personala, mai ales pentru ca anturajul da tonul comportamentului in aceste perioade in viata. Este important ca un refuz sa fie asumat si omul sa se simta indeajuns de liber sa spuna „da” sau „nu” indiferent de situatie.

Ce poate fi numit drog? Ce sunt drogurile? In aceeasi carte, este data urmatoarea definitie: „Drogurile sunt substante care actioneaza direct asupra functiilor sistemului nervos central. Ele modifica dispozitia psihica, motiv pentru care sunt numite si substante psihotrope sau psihoactive. Prin aceasta, notiunea de drog cuprinde atat anumite medicamente, cat si alcoolul si stupefiantele.”

Organizatiile de sanatate care se ocupa cu clasificarea substantelor care dau dependenta au facut urmatoarea clasificare:

  • Alcool
  • Opiacee (heroina, morfina)
  • Cannabis (marijuana, hasis)
  • Sedative, hipnotice (calmante pentru nervi/somnifere)
  • Cocaina
  • Alte stimulente („Speed”)
  • Halocinogene (LSD)
  • Tutun
  • Solventi organici („aurolac”)

 

Alte substante psihotrope

Exista droguri care sunt legale, cum ar fi nicotina sau alcoolul. Ele sunt permise prin lege, dar nu inseamna ca nu pot sa aduca boli si probleme pentru cei care fac abuz. Tutunul creeaza dependenta foarte repede si exista multe boli secundare care apar in urma consumului.

Ceea ce este important este ca oamenii sa isi gaseasca cai de rezolvare a problemelor care sa nu fie legate de consumul de substante. Ele doar dau iluzia rezolvarii problemelor, cand de fapt nu fac altceva decat sa le ascunda intr-un colt din care nu le mai pot observa. Nu inseamna ca ele dispar, ci doar ca omul care se confrunta cu ele nu doreste sa le vada. Drogurile nu sunt o cale reala de rezolvare a problemelor, ci doar un pres pus deasupra lor.

 

Lasa un comentariu