Ce simt copiii cand parintii se infurie?Desi pentru parinti este un lucru de la sine stiut ca nu-i vor parasi pe copiii lor doar pentru ca si-au lasat camera in dezordine sau pentru ca au spart vaza din sufragerie, pentru copii nu este intotdeauna o perspectiva la care sa se raporteze.

Parintii se infurie adesea de la evenimente mici la intamplari negative, dar fara o importanta cruciala.

De exemplu, ei pot fi furiosi pentru ca fetita sau baietelul lor a chiulit de la scoala si are multe absente nemotivate, pentru ca a luat note proaste, pentru ca nu si-a facut curat in camera sau pentru ca a mintit cu ceva. In toate aceste situatii parintii se supara si de cele mai multe ori reactioneaza necorespunzator. Ei incep sa tipe la copil care se sperie si incearca sa obtina o validare din partea parintilor.

Ce inseamna acest lucru? Ei vor incerca sa intrebe daca sunt iubiti sau daca sunt intelesi. Parintii in cele mai multe dintre situatii vor raspunde ca da, dar pe un ton agresiv si brutal. De aceea copiii nu se vor linisti, iar conflictul va fi cu atat mai mare si mai greu de stapanit.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott scria: „Cu cat parintele e mai furios, cu atat e mai mare nevoia copilului de a fi linistit cu asigurari. Dar exprimarea iubirii pe un ton furios nu calmeaza. Nu-l face pe copil sa se simta iubit. Creeaza doar deruta, caci copilul nu aude cuvinte afectuoase, ci furia transmisa de vocea aspra. E mult mai util pentru copii sa afle ca furia nu-i va face pe parinti sa-i paraseasca.”

Parintii nu-si vor parasi copiii doar pentru ca s-au infuriat, dar copiii trebuie sa auda acest lucru din gura parintilor. Ei trebuie sa stie sa gestioneze o situatie de conflict, astfel incat sa nu-i lase senzatia copilului ca va fi parasit sau abandonat.

Pentru a putea sa faca acest lucru ar putea sa se centreze pe a discuta problema in cauza si sa nu lase discutia sa ajunga in aceasta directie a iubirii sau a afectiunii: „Nu e neobisnuit, chiar pentru un copil mic, sa se protejeze de furia parinteasca aruncand acuzatia cea mai grava: <<Nu ma iubesti!>>, <<Ba te iubesc!>> urla parintele, atat de furios incat isi dezminte cuvintele si nu-l linisteste pe copil.

Parintii nu simt iubire cand sunt furiosi. Invocand iubirea, copilul l-a facut pe parinte sa treaca in defensiva, schimband abil subiectul de discutie de la el insusi la parinte. Doar parintii care isi ingaduie sa nu simta iubire cand sunt furiosi pot raspunde acuzatiei copilului fara sa treaca in defensiva: <<Nu e momentul potrivit sa vorbim despre iubire, dar e momentul sa vorbim despre ce m-a infuriat!>>.”

Astfel, cel mai important este ca un parinte sa fie congruent cu exprimarea comportamentului si sentimentelor. Daca este furios, este mai bine sa spuna ca este furios si nu sa vorbeasca despre cat de mult isi iubeste copilul, pentru ca nu va face decat sa-l impinga inspre si mai multa nesiguranta.

Daca insa va astepta pana cand problema este rezolvata si ii va spune atunci cat de mult inseamna pentru el, va fi un pas inspre o relatie si mai armonioasa si mai plina de insemnatate.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu