Ce se intelege prin dependenta? 

Oamenii se tem sa fie catalogati ca fiind „dependenti” de ceva anume. Este un termen care ii sperie si care are cu siguranta o conotatie negativa. Dependenta poate fi in legatura cu multe aspecte ale vietii, incepand de la droguri, alcool, pana la dulciuri, jocuri de noroc sau cumparaturi.

In cartea „Alcoolul si medicamentele- droguri?” scrisa de Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux, sunt detaliate elementele care duc la ideea de dependenta. Astfel, in momentul in care cineva vorbeste despre dependenta se refera la o masura prea mare a unui lucru (de exemplu – bea prea mult), dar si la o pierdere a libertatii: „De obicei folosim, insa, notiunea de dependenta, doar la manifestarile care duc si la o pierdere a libertatii pentru persoana in cauza prin afectarea capacitatii de decizie in anumite privinte. Comportamentul respectiv este constientizat la un moment dat ca o problema tot mai serioasa pentru propria persoana sau pentru cei din jur, si totusi nu se renunta la el. In aceasta privinta, apare o asemanare cu alte comportamente obsesive, respectiv maniace, care pot merge pana la lezarea demnitatii umane.”

O caracteristica importanta legata de dependenta este faptul ca oamenii incep sa se autoamageasca si sa se minta pe ei insisi. Ei observa ca nu se pot opri din comporamentul respectiv si atunci isi gasesc scuze pentru a putea sa faca fata momentului dureros prin care trec. Ei isi gasesc de multe ori un adevarat sistem pe care foarte greu il poate schimba cineva.

Aceasta latura negativa a dependentei este legata de faptul ca oamenii incep sa isi piarda autocontrolul, sa nu mai poata sa functioneze normal in societate, acasa sau la locul de munca. Daca cineva este foarte pasionat de ceva anume si isi dedica foarte mult timp acelei activitati, dar acest lucru nu ii afecteaza pozitia de dinainte, atunci nu va fi considerat a fi dependent, ci doar pasionat. In momentul in care un om este catalogat ca fiind dependent, este vazut ca facand ceva distructiv pentru el sau pentru cei care sunt in preajma lui.

Un om dependent, indeferent de natura dependentei sale, isi pierde placerea de a trai si satisfactia muncii sale. De fapt, o dependenta micsoreaza sfera de lucruri de care acel om se bucura. Daca un om este alcoolic, atunci nu va mai simti placere din a bea, ci doar isi va lua „doza” de bautura pentru a mai trece inca o zi. Doza il sedeaza pentru a face fata unei suferinte de care nu este complet constient: „In cele din urma, de exemplu, un om maniac de munca (workaholic) de-abia se mai intereseaza de rezultatele muncii sale, astfel incat comportamentul sau nu mai este influentat de succes sau de rezultatul muncii. Asemanator se exprima si persoanele dependente de alcool: „De fapt, bautura nu mi-a dat nici o satisfactie.” Aceasta autodinamica a dependentei duce in cele din urma la o incapacitate progresiva de a percepe placere si pierderea poftei de viata.”

Dependentele de substante sunt foarte periculoase pentru ca prin simpla lor administrare, duc la modificarea sistemului nervos central si in momentul in care omul incearca sa se opreasca din a lua acele sustante, corpul reactioneaza. Exista posibilitatea ca omul sa nu reziste, exista posibilitatea ca acel corp sa nu se poata adapta si sa intre in sevraj. De multe ori, din pacate, oamenii mor in aceste situatii daca nu sunt ajutati la timp.Lasa un comentariu