Ce se intampla cand parintii ordona adolescentilor?Parintii nu reusesc intotdeauna sa comunice potrivit si adecvat cu copiii lor. Acest lucru se ingreuneaza mai ales atunci cand acestia devin adolescenti.

Adolescenta este perioada in care apar foarte multe revolte. Apar de asemenea intrebari despre viata si despre existenta in sine, iar adolescentii incearca permanent sa impinga limitele impuse. Este important pentru ei sa li se acorde incredere si respect si sa fie invatati sa se accepte, sa se cunoasca si, mai ales, sa se iubeasca.

Multi parinti uita de perioada adolescentei lor si de emotiile traite atunci. Ei isi reactiveaza anumite trairi doar cand copilul lor ajunge la randul lui, adolescent. Ei vor avea tendinta de a se speria si de a impune reguli de frica faptului ca nu vor fi respectate altfel.

Astfel ca, parintii ordona ceea ce „trebuie indeplinit”. A ordona inseamna a nu tine cont de ceea ce simte cel care va ajunge sa faca acel lucru.

Exista desigur alternative pentru acest mod brutal de a transmite informatii. Parintii ar putea ca in loc sa ordone („strange mancarea de pe jos!”) sa incerce sa descrie problema. Ar putea sa ii spuna adolescentului: „cand resturile de mancare raman pe jos, putem sa calcam pe ele si sa le imprastiem in tot restul casei sau putem aluneca”. Astfel, i se explica importanta gestului pe care ar fi bine sa il faca. Este vorba despre sanatate si despre grija unuia fata de celalalt.

O alta varianta ar fi descrierea a ceea ce simte parintele. De exemplu, ar putea sa ii spuna: „ma deranjeaza atunci cand vad aceasta mizerie. Eu prefer curatenia si ma simt mai confortabil asa!” Chiar daca adolescentul nu vede lucrurile la fel, poate sa inteleaga preferinta parintelui si sa accepte ca aceasta este ceea ce simte el. In acest tip de comunicare, nu exista nici un fel de acuza. Este doar o impartasire a ceva important pentru unul dintre ei.

A oferi informatii este de asemenea o alternativa buna. In acest caz: „mizeria poate sa duca la diverse boli sau la afectiuni ale pielii.” In momentul in care i se ofera informatii, adolescentul se va simti tratat ca un egal care poate sa inteleaga ceea ce i se transmite si sa aleaga singur ceea ce doreste sa faca in continuare.

Oferirea de alternative este o metoda buna atat pentru copiii de varste mici, cat si pentru cei care au ajuns la adolescenta. Aceasta metoda este una care il implica pe adolescent foarte mult in procesul decizional, dar in care parintele poate sa intervina prin oferirea alternativelor. De exemplu: „vrei sa cureti mancarea de pe jos cu aparatul cel nou pe care l-am cumparat sau sa te ajut eu?”

Unii parinti aleg varianta de a atentiona prin a spune un singur cuvant: „mancarea!” adolescentul stie ce are de facut si de obicei va face acest lucru daca nu este fortat si nu i se ordona sa faca.

O varianta foarte buna de comunicare este aceea in care parintele isi face cunoscute valorile si/sau asteptarile. Astfel el poate sa spuna: „pot sa respect dorinta ta de a manca stand pe jos. Inteleg ca asta iti face placere.”

Exista posibilitatea de a comunica in scris, prin biletele lipite pe usa dormitorului adolescentului sau puse pe sub usa. In momentul in care un parinte scrie, poate fi destul de sigur ca va fi citit ceea ce a scris. Adolescentii sunt de fapt foarte dornici de a comunica, doar ca nu sunt ajutati sa descopere modalitatile cele mai adecvate.

A face ceva neasteptat, care sa ii surprinda, poate fi de asemenea, foarte important pentru relatia formata. In acest caz, parintele ar putea sa nu ii vorbeasca , ci doar sa ii arate resturile de mancare si sa faca gestul de a le strange, iar apoi sa se aplece in semn de recunostinta. Cu siguranta ca acesta ar fi un mod foarte frumos de a ii comunica unui adolescent ceea ce e bine sa faca. E o modalitate care nu implica presiune, ci naturalete si intelegere.

Rasul este o modalitate foarte buna de a ajunge la inima unui copil sau a unui adolescent. De cate ori este posibil micile glume spuse cu dragoste si fara a ataca, pot sa il determine pe un adolescent sa inteleaga foarte multe lucruri.

In concluzie, comunicarea este favorabila cu cat este realizata cu mai mult entuziasm, naturalete si dragoste din partea amandurora. Chiar daca adolescenta este o perioada a schimbarilor, acest lucru nu inseamna ca nu exista modalitati frumoase de a face o legatura intre parinti si adolescenti.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – “Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu