Ce se intampla atunci cand parintii nu-si respecta copiiiPerspectiva pe care o abordeaza oamenii in general este aceea a respectului pe care copiii il acorda parintilor lor. De cele mai multe ori respectul este acordat unilateral, fara a fi aplicat si in cazul copiilor.

Ce inseamna respectul? Cand respecti pe cineva pretuiesti ceea ce este, ceea ce face si ceea ce exprima acea persoana. Chiar daca exista diferente de gandire si de simtire, respectul poate exista.

De aceea, respectul poate fi acordat si de catre parinti copiilor si parintilor de catre copii. Ce poate insemna acest lucru?

De obicei parintii isi doresc sa fie respectati, sa fie adorati si sa fie ascultati de catre copii. Ei au grija de copiii lor, ii protejeaza si ii cresc. Dar nu isi pun intrebari referitoare la faptul ca un copil poate avea sau nu dorinte si nevoi diferite fata de ale adultilor cu care locuieste.

Un posibil raspuns in acest sens este acela ca parintele vede in copil o “prelungire” a sa, si nu o fiinta unica, distincta si separata de el sub toate aspectele sale. Din cauza acestei mentalitati, il trateaza si cu atitudini de genul: “eu te-am facut, eu te…”; “esti copilul meu, faci cum iti spun!”; “am facut sacrificii pentru tine, tu ce faci in schimb!?”

Desi, in mod normal este un lucru firesc ca un copil sa aiba alte sentimente, dorinte si ganduri.

Acestea trebuie sa fie respectate si acceptate asa cum sunt ele in realitate. Parintii incearca sa impuna un anumit model, un pattern de comportament, sa modifice interiorul copilului dupa propriul model. De cele mai multe ori sunt manati de nevoile neindeplinite din propria viata.

Daca si-ar fi dorit sa fie pictori si au reusit sa fie contabili, atunci vor incerca in cele mai multe situatii sa-si indrume copilul spre o scoala de arta, dar, in realitate, este posibil ca el sa aiba aptitudini tehnice sau de oricare alta natura si sa nu fie potrivit cu acel mod de a trai si cu acea meserie.

Mai exista si varianta foarte des intalnita in care daca un parinte a dat gres intr-un anumit domeniu al vietii, sa-l indeparteze pe copil de acea zona pentru a nu ajunge sa sufere sau sa cunoasca dezamagirea. Aceasta pentru ca se asteapta sa se intample inca o data acelasi lucru.

Parintii nu observa ca exista un potential diferit in fiecare om si ca si copilul lor face parte din acesta mare de posibilitati.

Oricare ar fi situatia, daca un copil nu este respectat si nu este intrebat in legatura cu ceea ce simte, cu ceea ce isi doreste, cu ceea ce gandeste sau ceea ce poate sa faca sau nu, poate ajunge in situatia de a se simti un atas al parintilor, un membru putin important al vietii lor sau un strain in propria viata pentru ca nu poate sa descopere ceea ce sta in interiorul lui si nu poate atinge un maxim al capacitatilor pe care le are, indiferent de sistem sau de aspectul vietii despre care se discuta.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Un raspuns pentru “Ce se intampla atunci cand parintii nu-si respecta copiii”

  1. Iuliana says:

    Intr-adevar cu astfel de replici am fost crescuta si eu “eu te-am facut eu te…”, “eu am muncit sa te cresc si tu ce-mi dai?”. etc…Din cauza asta, de multe ori m-am simtit neinteleasa de ei si am crescut cu sentimentul insecuritatii, nesigurantei de sine. Pana cand am inceput sa imi inteleg emotiile, sa ma inteleg eu singura cand sufar, ce imi face rau sau bine si astfel sa am mai multa grija de mine. Cu fiecare zi in care am mai multa grija de mine, si ma fac mai fericita, ma fac sa ma simt bine, cu atat ma simt mai sigura pe mine. Dar din pacate, un copil ale carui nevoi au fost ignorate, ii trebuie multa munca, sacrificiu si mai ales vointa, pentru a se ridica de jos, ori de cate ori viata ii mai trage cate o palma.

Lasa un comentariu