Ce este nevroza?Karen Horney, in cartea “Personalitatea nevrotica a epocii noastre“, defineste nevroza ca pe o tulburare psihica caracterizata prin spaime si mecanisme de aparare impotriva acestor spaime, cat si de tentative de a gasi solutii de compromis pentru tendintele aflate in conflict.

Fara a avea neaparat o profunda cunoastere a personalitatii, putem discerne cu usurinta doua caracteristici esentiale in toate nevrozele si anume:

  • O anumita rigiditate in reactie
  • O anumita discrepanta intre potentialitate si realizari

De exemplu, nevroticii sunt persoane care in pofida aptitudinilor, capabilitatilor fizice si psihice precum si posibilitatilor exterioare de dezvoltare raman slab productive sau in pofida tuturor posibilitatilor de a fi fericiti, se simt incapabili de a se bucura de a primi si oferi bucurie celor din jur.

Cu alte cuvinte, nevroticul are impresia ca el insusi este o bariera in calea propriei fericiri.

Nevroticul nu numai ca impartaseste temerile commune ale tuturor oamenilor, ci incearca temeri care atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ, deviaza de cele ale patternului cultural in care traiesc.

Aceste personae sunt mult mai repede si mai profound afectate de factorii de stres, caraora nu le pot face fata datorita incapacitatii lor de adaptare, care are la baza rigiditatea in reactie.

Desi factorii din mediul inconjurator pot contribui la declansarea unor nevroze conjuncturale, numite si nevroze de inadaptare, factorii caracteriali tind sa fie mult mai importanti deoarece simptomul este influentat de caracter si nu invers.

De fapt simptomul reprezinta doar o “eruptie” care are rolul sa detensioneze si uneori sa aduca la nivelul constientului, conflictele interioare pe care persoana a tot incercat sa le rezolve prin “solutii de compromis” dezvoltand diverse mecanisme de aparare (de ex. caracterul isteric are ca mecanism de aparare proiectia, iar cei cu tulburare compulsiva, intelectualizarea confictului).

Persoanele cu o structura psihica afectata de nevroza sunt cele mai predispuse la o serie de afectiuni somatice, deoarece gandurile negative, ideile distorsionate despre sine si despre lume, emotiile negative, teama, mania, intoleranta, atitudinile reactive, etc. sunt cei mai puternici consumatori de energie si pot afecta grav imunitatea si vitalitatea organismului, cu implicatii imediate in aparitia traumelor fizice si psihice.

De cele mai multe ori, persoanele cu afectiuni nevrotice, ajung in conjuncturi de viata extrem de neplacute din punct de vedere social, psihic sau fizic, dar, isi constientizeaza conditia si incearca sa gaseasca solutii adecvate pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta.

Numai ca datorita tendintei de a cauta solutii de compromis (tendinta de cele mai multe ori neconstientizata) aleg cai iluzorii, cautand rezolvarea in abordari mistice, in asa zise “evolutii spirituale” de natura magica, ezoterica, etc.

Toate acestea desi par a contribui la rezolarea unor probleme nu fac decat sa le adanceasca criza existentiala, in care se afla, mai mult, sa creeze alte probleme legate de raportarea la relatiile interumane, profesionale, familiale, etc.

Tulburarile nevrotice nu sunt date de o anumita simptomatologie care poate sa apara la un moment dat, ci de conflictele interioare care pun persoana in stare de agitatie.

De exemplu, tendintele inconstiente din copilarie, pot interactiona cu tendinte din prezent dand nastere la conflicte, stari de anxietate, impulsuri si mecanisme de aparare, iar dinamica continutului chiar daca este diferita din punct de vedere calitativ (mai elevata, mai bogata in continuturi etc.) mecanismele psihice implicate sunt aceleasi.

Atitudinile determinate de traume fizice si emotionale, suferite in copilarie se manifesta prin neincredere, excesiva dependenta, distorsiuni in perceperea acordarii si receptarii afectiunii, in evaluarea sinelui si in afirmarea de sine, in agresivitate si sexualitate.

Rezolvarea conflictelor interioare, incepe prin abandonarea vechiului sistem de valori cladit pe teama , si recladirea altuia pe baze solide, care sa asigure linistea interioara, claritatea mentala si bucuria de a trai, ca elemente necesare unui organism sanatos si a unei vieti implinite.

Linistea interiora este un scop, iar cunoasterea eului este mijlocul prin care il putem indeplini. A fi constient de tine insuti, este un demers dificil, pe care trebuie sa-l cultivam permanent si presupune abordarea responsabila a tuturor aspectelor existentei, incepand de la cele pe care majoritatea le considera banale neacordandu-le importanta (de ex. respiratia, alimentatia, somnul, limbajul, relatiile intime etc.), pana la cele mai complexe intrebari filosofice sau stiintifice care ne framanta gandurile si ne perturba activitatea.

Claritatea mentala, este elementul necesar pentru dobandirea disciplinei in modul de viata si pentru evitarea distorsiunilor cognitive si emotionale.

Claritatea mentala imbunatateste perceptia senzoriala, cognitiva si afectiva , creeaza baza mentinerii echilibrului intern al organismului, genereaza linistea interioara, satisfactia si bucuria de a trai.

Tulburarile nevrotice sunt extrem de frecvente (aproape 12% din populatie ar fi nevrotica) si se repartizeaza in cinci mari categorii:
1) tulburarile anxioase, panice sau fobice (anxietate, accese de panica, agorafobie, fobii simple si fobii sociale);
2) tulburari obsesiv- compulsive;
3) tulburari isterice ;
4) tulburari somatoforme si ipohondrie;
5) tulburari depresive si reactionale la stres.

 

Un raspuns pentru “Ce este nevroza?”

  1. darius says:

    da, am citit cartea,asa este;v-o recomand !

Lasa un comentariu