Ce este depresia 

Depresia este o tulburare afectiva care incepe sa apara atunci cand energia dumneavoastra a fost consumata ineficient de ganduri negative determinate de stres, intamplari nefericite sau dorinte neimplinite, etc.

Odata declansat, acest proces are capacitatea de a se “hrani” din energia negativa pe care o pune in circulatie, prin intretinearea unui cerc vicios – gandurile negative sunt efectiv un concasor de energie, slabesc organismul, iar un organism slabit nu mai are acapacitatea sa se regenereze la nivel psihic si fizic.

Un organism fara putere genereaza temeri, simptome fizice si psihice, afectiuni diverse care intretin ideatia negativa, sentimentul de neputinta, inutilitate, lipsa placerii si a bucuriei de a trai.

Ce putem face?
Simplu – ruperea cercului vicios, numai ca acest lucru trebuie foarte bine constientizat si gestionat, iar in cele mai multe cazuri este nevoie sa apelam la ajutor specializat.

Terapeutul, psihologul clinician, va poate ajuta in procesul de constientizare si gasirea de solutii viabile pentru construirea unei viziuni corecte, benefice pentru sanatatea dumneavoastra.

In general o terapie adecvata, abordeaza tulburarea depresiva intr-o maniera holistica, personalizata, in functie de tipul de depresie dat de simptomatologia pacientului. De multe ori, este nevoie de o abordare multidisciplinara, medic, psiholog, nutritionist, etc. deoarece efectele unei astfel de tulburari, se instaleaza insidios, lent, dar profund in toate domeniile existentei.

 

Depresia depaseste adesea granitele psihice si fizice, determinand modificari in planul relational si social. O persoana depresiva, isi deterioreaza prin atitudinea irascibila, prin lipsa de implicare, idei distorsionate despre sine si lume, relatiile familiale, profesionale si sociale etc.

Sentimentul de inutilitate, oboseala, lentoarea sau agitatia, lipsa sperantei, imposibilitatea de a trai sentimente de bucurie si placere conduc uneori la acte reprobabile cum ar fi consumul excesiv de alcool, droguri, implicarea in relatii conjuncturale antisociale sau chiar idei suicidale, iar ca act final, suicidul.

Depresia “nu doare”, dar produce dureri de o intensitate enorma, atat persoanei in cauza cat si celor apropiati.

 

Lasa un comentariu