Ce este dependenta psihica?Ce este dependenta psihica Dependenta cea mai usor de observat este cea fizica. Acest tip de dependenta este mai usor de sesizat pentru ca are semne evidente. Totusi, nici macar ea nu poate fi detectata imediat de catre cei care stau in preajma consumatorului, dar este mult mai vizibila decat dependenta psihica. Uneori, nici macar dupa ce dependentul a incetat sa mai consume alcool de ani de zile, acesta nu poate sa recunoasca prezenta dependentei de tip psihic.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” (Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux) scrie: „Se formeaza astfel o legatura emotionala cu drogul, care persista inca multa vreme dupa ce dependenta fizica a fost depasita. Aceasta se realizeaza printr-o dezintoxicare de una pana la trei saptamani. Dezobisnuirea, adica biruirea dependentei psihice, se stabilizeaza, de obicei, dupa doi ani. Multi alcoolici cred ca ei nu sunt dependenti psihic pentru ca nu-si amintesc „sa se fi ales cu ceva de pe urma bautului”. Ei sustin ca au baut din obisnuinta. De cele mai multe ori aceasta se dovedeste a fi o eroare. Daca cel dependent incearca sa fie atent in viata de zi cu zi atunci cand simte dorinta de a recurge la drog, isi poate identifica rapid dependenta psihica”.

Dependenta psihica este practic o sustinere artificiala a unei probleme prin intermediul drogului, indiferent de tipul de drog. Orice problema poate sa para mai mica, mai usor de gestionat daca cel predispus la consum excesiv apeleaza la bautura sau orice alt tip de substanta. El are senzatia ca poate sa tina sub control aceasta tendinta, acest impuls de a consuma in momentul in care nu se simte bine, dar in momentul in care dependenta psihica s-a instalat pe langa dependenta fizica, renuntarea este extrem de grea.

Autorii au formulat urmatoarea definitie a dependentei psihice: „Dependenta psihica este initial dorinta, apoi cerinta obsesiva a unei persoane de a se sprijini in carja sufleteasca numita drog, pentru ca astfel se creeaza o stare in care problemele devin mai putin de nerezolvat si multe situatii din viata de zi cu zi devin mai placute sau in orice caz mai suportabile.[…] Dependent psihic este cel care se foloseste de drog pentru a obtine starea dorita de confort psihic si pentru a rezolva starile de stres sau indispozitiile. In acest context nu are importanta daca cel in cauza este constient de dorinta sa obsesiva de a consuma drogul”.

Astfel ca, in contextul in care un om se simte din ce in ce mai stresat in viata sa si are din ce in ce mai putine mijloace de a face fata stresului, drogul devine solutia care pare a fi la indemana. Drogul nu rezolva insa cu adevarat problema, ci o face doar mai putin vizibila pentru cel care o traieste. Pentru cei din jurul sau ea ramane neschimbata si fara imbunatatiri. Din cauza dependentei psihice, cel care este legat de diverse substante, va dori sa aiba intotdeauna la indemana ceea ce consuma pentru ca se sperie de momentul in care ar avea nevoie de ea si nu ar putea sa o obtina.

De aceea, consumatorii isi fac cat mai multe provizii posibile  si incearca sa aiba la indemana intotdeauna drogul. Se sperie atunci cand acest lucru nu poate fi realizat si devin foarte anxiosi. In cazul dependentei de alcool, aceasta situatie este mai putin intalnita, deoarece alcoolul poate fi procurat usor, din orice magazin sau in orice localitate.

In cazul in care drogul este un medicament, o substanta de alt tip, problema este mai grava. Omul poate sa recurga la gesturi necugetate doar pentru a avea aceasta siguranta de a putea consuma cand va avea nevoie. De fapt, se poate observa usor nevoia omului de a tine sub control problema pe care o are. El considera ca o poate controla prin ceea ce ingereaza. Ea devine, in perceptia lui, mai mica, mai neinsemnata si astfel iluzia este creata. Persoana se simte de fapt incapabila sa faca ceva pe cont propriu si de aceea drogul este un aliat in lupta impotriva problemelor de orice natura.

Este desigur o iluzie si o amagire, iar dependenta psihica este una foarte grava, care are implicatii si radacini in educatia primita, in structura persoanei ori in mediul din care provine.

 

Lasa un comentariu