Ce este criza varstei mijlocii?Ce este criza varstei mijlocii?

Cineva mi-a spus o data, „Daca nu ar fi asa un cliseu, as crede ca trec prin criza varstei mijlocii”. Nimic nu este cliseu sau banal in criza varstei mijlocii. Daca vorbesti cu persoane care au trecut printr-o astfel de criza si care au experimentat divortul, vei afla ca multi dintre ei iti vor spune ca partenerul lor de cuplu s-a schimbat peste noapte si a devenit cineva care a inlaturat tot ce a fost o data important pentru el, in favoarea unei noi vieti in care voia sa se axeze numai pe propriile dorinte.

Criza varstei mijlocii este experimentata intre varstele de 40 si 60 de ani. Prima data a fost identificata de catre psihologul Carl Jung si reprezinta o componenta fireasca din procesul de maturizare. Cei mai multi oameni vor experimenta o forma de tranzitie emotionala in timpul acelor ani din viata. O tranzitie care le-ar putea cauza nevoia de a face un bilant asupra vietii pe care o au avut-o pana atunci si de a face ajustarile necesare asupra modului in care isi traiesc viata. Cei mai multi oameni par sa treaca lin prin acest proces fara sa faca schimbari majore in viata.

Pentru alti oameni, criza varstei mijlocii este mult mai complicata. Din punct de vedere emotional poate fi o perioada inconfortabila care poate duce la depresie si la nevoia de consiliere psihologica. Cei carora le este greu in aceasta etapa de tranzitie pot experimenta o gama larga de sentimente precum:

 

  • Sunt nefericiti in legatura cu viata si stilul de viata care le-au furnizat, totusi, fericire multi ani de zile.
  • S-au plictisit de oamenii si de lucrurile de care erau interesati inainte.
  • Simt nevoia de aventura si schimbare.
  • Pun la indoiala alegerile pe care le-au facut in timpul vietii si temeiul pe baza caruia au luat deciziile in trecut.
  • Sunt confuzi in legatura cu cine sunt si incotro se indreapta.
  • Sunt suparati pe sotul/sotia lor si ii invinovatesc pentru sentimentul de a fi “legati de maini si de picioare”.
  • Nu pot lua decizii in legatura cu ceea ce vor sa faca mai departe cu viata lor.
  • Se indoiesc de faptul ca si-au iubit vreodata sotul/sotia si au resentimente vis-a-vis de casnicie.
  • Simt dorinta pentru o noua relatie intima si pasionala.

Cei mai multi oameni care intra in acest proces si au o perioada dificila in timpul crizei varstei de mijloc se manifesta asa din cauza factorilor externi. Este posibil ca ei sa fi fost foarte stresati in viata, fapt ce face tranzitia mult mai dificila, sau au avut probleme in copilarie care nu au fost niciodata rezolvate si care au iesit la suprafata in aceasta perioada.

Cativa factori externi care fac problematica aceasta perioada din viata:


Datoriile:

Este mai usor sa acumulezi datorii din cauza disponibilitatii cardurilor de credit si imprumuturilor. Suntem bombardati de companiile cardurilor de credit si este usor sa te afli in situatia de a datora sume mari. Traim intr-o societate in care ne-am obisnuit sa avem un trai mai presus decat ne permitem. Sa te vezi la varsta mijlocie plin de datorii si sa infrunti pensionarea, poate adauga mult stres la o viata deja stresanta. O reactie normala ar fi sa ceri ajutor de la o societate de administrare a datoriilor.

O persoana careia aceasta perioada de la mijlocul vietii i se pare dificila din punct de vedere emotional crede ca este mai usor sa isi paraseasca familia in scopul de a scapa ea insasi de ceea ce simte ca este cauza tututor acelor datorii.

 

Pierderile importante:

Decesul unui parinte sau al unui membru al familiei poate cauza durere, fapt cu care este oricum destul de dificil sa te impaci, fara sa mai fie nevoie sa faci fata si sentimentelor tranzitiei varstei mijlocii. Pune la un loc pierderea cuiva drag cu sentimentele care acompaniaza criza varstei mijlocii si intregul proces devine tulburator si coplesitor.

 

Personalitatea evitanta:

Daca o persoana are tendinta sa evite conflictele din relatiile sale personale, sufera de sentimente de inadecvare, e distanta din punct de vedere emotional si are o stima de sine scazuta, ea va crede ca este foarte dificil sa treaca prin tranzitia varstei mijlocii.

Acest tip de personalitate are o teama profunda de a simti rusinea si de a fi respins. Aceste sentimente fac ca acele persoane sa nu solicite ajutor atunci cand emotiile lor devin complesitoare. Vor fugi mai mult decat de obicei de problemele lor in loc sa caute solutii. Este tipul de personalitate care sfarseste de obicei la tribunal in timpul perioadei de criza.

Chiar daca exista sau nu factori externi care fac ca procesul sa fie dificil, exista un proces intern prin care trebuie trecut. Daca o persoana nu intelege procesul, ea va lua decizii irationale, decizii pe care le poate regreta ulterior precum faptul ca si-a parasit slujba, a divortat de sot/sotie si a aruncat la gunoi securitatea pe care si-a construit-o in prima parte a vietii sale.

 

Autor: Cathy Meyer
Traducere si adaptare: Echipa Consultanta-Psihologica

Lasa un comentariu