Care sunt convingerile care va influenteaza relatiile?Cand vorbim despre relatii si viata sentimentala, nu putem spune ca exista reguli predefinite care sa ne aduca mai aproape de relatia perfecta, dar sunt totusi o serie de lucruri pe care ar trebui sa le stii daca iti doresti sa fii fericit/a. Primul pas este de a constientiza si a accepta existenta unor convingeri care iti pot afecta relatia.

Convingerile formate in timp, obiceiul de a crea anumite conceptii si respectarea ulterioara a acestora, sunt pana la urma cele care te definesc ca si persoana. Convingerile au puterea de a te ajuta sa evoluezi sau sa stagnezi si sunt, totodata, cele care controleaza modul in care gandesti si actionezi. Desi acestea nu reflecta realitatea, efectele lor pot fi extrem de insemnate.

Cum functioneaza o convingere?

Convingere -> Emotie -> Actiune -> Realitate

Spre exemplu, daca consideri ca ai o viata senzationala si esti fericit/a, vei atrage doar experiente pozitive in viata ta, avand astfel foarte multe motive de recunostinta si bucurie. Pe de alta parte, daca credintele si convingerile tale sunt negative, vei fi atras de experientele care iti vor crea neplaceri si dezamagiri, o capcana din care pare ca nu mai poti iesi. Realitatea construita din propriile credinte si convingeri este cea care va intari convingerea!

Un mic secret pentru a transforma usor convingerile negative intr-unele pozitive, este de schimba din start “actiunea”. Nu este necesar sa iti “inoculezi” un nou crez, ci este mai la indemana sa actionezi ca si cum acea credinta/convingere benefica deja exista. Actionand inteligent, vei construi o realitate care are la baza convingeri benefice/pozitive, vei capata increderea si curajul care va intari si mai mult convingerea initiala.

O cunoastere si o analiza aprofundata a acestor credinte si convingeri, elemente constitutive ale identitatii noastre, este mai mult decat necesara pentru fiecare dintre noi. De aceea, este bine sa identifici acele convingeri/tipare sau temeri care iti pot influenta relatia.

Iti recomand sa incepi un jurnal in care sa iti notezi gandurile, trairile, sentimentele si convingerile tale legate de relatia de cuplu. Fii sincer cu tine si raspunde cu rapiditate la urmatoarele intrebari:

1. Cum te simti cand esti implicat intr-o relatie sentimentala?
2. Cum percepi singuratatea?
3. Care sunt temerile tale in momentul implicarii intr-o relatie?
4. Care sunt principalele avantaje de care beneficiezi atunci cand esti implicat intr-o relatie?
5. Care sunt temerile tale legate de singuratate? Iti este frica ca vei ramane singur?
6. Care sunt avantajele si motivele pentru care este mai bine sa fii singur?

Completeaza urmatoarele propozitii:

1. Casatoria este..
2. O relatie de cuplu reprezinta..
3. Relatia de cuplu presupune..
4. Singuratatea este..
5. Nu pot fi fericit intr-o relatie pentru ca..
6. Nu pot fi fericit daca sunt singur pentru ca..
7. Sunt fericit cand sunt singur pentru ca..
8. Cei care sunt implicati in relatii sentimentale sunt..
9. Oamenii casatoriti sunt..
10. Cei care sunt singuri sunt..

Analizeaza cu rabdare si atentie raspunsurile si descopera daca convingerile si crezurile tale actuale impiedica in vreun fel manifestarea sentimentelor de implinire in ceea ce priveste relatia de cuplu. Fii sincer, constient si atent. Pastreaza ce trebuie pastrat si schimba ce iti face rau!

Lasa un comentariu