Caracteristicile transei hipnotice 1. Scaderea functiei de planificare. Aflat in hipnoza, subiectul actioneaza doar in conformitate cu cele sugerate de terapeut. El poate avea initiative, poate actiona, dar, de cele mai multe ori, nu simte nevoia s-o faca. Aspectul exterior al persoanei sub hipnoza este cel al unui subiect pasiv, care  reactioneaza la comenzi din afara.
 2. Redistribuirea atentiei. In hipnoza se accentueaza selectivitatea atentiei; atentia subiectului este orientata prioritar spre cele sugerate de terapeut. De aceea, de regula, un subiect in transa profunda poate fi scos din transa doar de persoana care l-a hipnotizat.
 3. Scaderea capacitatii de orientare asupra realitatii si acceptarea distorsiunilor. Persoana aflata in hipnoza accepta situatii pe care nu le-ar accepta daca ar fi in stare de veghe – „logica transei“, datorata scaderii capacitatilor discriminativ-critice ale gandirii logice.
 4. Accentuarea gradului de sugestibilitate. In hipnoza, receptivitatea subiectului la sugestie creste foarte mult. Asa se explica utilizarea hipnozei in terapie si in programele autoformative.
 5. Accentuarea comportamentului jucat (de role-playing). Subiectul in transa se transpune intr-o mare masura in situatiile sugerate.
 6. Aparitia amneziei posthipnotice. Aceasta poate fi spontana – in hipnoza profunda –, dar si sugerata de terapeut in diferite scopuri.
 7. Destinderea fizica si psihica. Majoritatea subiectilor care au fost hipnotizati si s-au dovedit receptivi la hipnoza descriu starea respectiva ca pe o stare de relaxare profunda, insotita de o stare afectiva pozitiva si de o crestere a vivacitatii reprezentarilor vizuale.
 8. Distorsionarea perceptiei timpului. De regula, in hipnoza, intervalele scurte sunt traite de subiect ca mai lungi si invers (fapt ramas deocamdata neexplicat).
 9. Scaderea acuitatii perceptive. In starea hipnotica, stimulii ambiantei sunt perceputi ca fiind mai estompati. Starea in sine este perceputa ca o stare intre somn si veghe.

Asa-zisele efecte negative ale hipnozei

 • Teama ca subiectul nu se va trezi din hipnoza. Nefondata; in cel mai rau caz, subiectul intra din transa hipnotica in somn normal, din care se trezeste dupa catava vreme. Exista un procent foarte mic de subiecti isterici care au tendinta de a prelungi transa, pentru a-l testa pe terapeut. Pentru acestia exista tehnici standard de hipnotizare.
 • Problema substitutiei de simptom – nu prea se intampla.
 • Teama subiectilor ca vor spune sau vor face ceva inacceptabil sub hipnoza: hipnoza nu scoate la iveala decat ceea ce exista oricum in noi.

Blocajele la hipnoza sunt date in general de prejudecati, de anxietatea subiectului legata de teama te pierdere a controlului, si de relatia stabilita intre client si terapeut.

Caracteristicile persoanelor care pot fi hipnotizate: contrar opiniei comune, conform careia subiectii hipnotizabili ar fi mai putin inteligenti si cu o vointa mai slaba, cercetarile au demonstrat ca voluntarii pentru hipnoza se caracterizeaza prin inteligenta ridicata, anxietate scazuta, dominanta inalta si mai putine prejudecati.

Mecanismele hipnozei

Exista mai multe teorii, care se completeaza reciproc.

 • aparitia undelor α cerebrale;
 • activarea emisferei cerebrale drepte;
 • orientarea atentiei catre interior;
 • disocierea instantelor psihice (constient-inconstient).

Note de curs – Irina HoldeviciLasa un comentariu