Caracteristicile sandplay ca tehnica proiectiva si terapeuticaExista un numar de caracteristici specifice pentru tehnica jocului cu nisip, care o disting de celelalte tehnici proiective, prin faptul ca reuneste capacitatea acestora de a diagnostica structura personalitatii, dar, in acelasi timp, permite diagnoza continuturilor, pulsiunilor si tematizarilor inconstiente.

Lois Careylxi trece in revista capacitatea jocului cu nisip de a purta expresia proiectiilor subiectului, de a fi si spatiul preferential unde acesta isi poate exprima in securitate durerea.

 

1. Jocul cu nisip da expresie problemelor emotionale neverbalizate

Jocul ca limbaj al copilariei, limbaj pentru un pacient de orice varsta care nu poate sau nu vrea sa verbalizeze – cutia cu nisip furnizeaza acest loc, mediu de siguranta pentru exprimare. Jocul este limbajul, miniaturile sunt cuvintele, cutia este locul exprimarii emotionale. Pacientul nu are nevoie de abilitati creative sau artistice pentru ca mediul este eliberat de necesitatea de evaluare.

Procesul jocului cu nisip este autodirectionat si permite pacientului sa fie deplin el / ea insusi / insasi. Prin  jocul  cu  nisip,  care  include  o  relatie  de  acceptare si  grija,  copiii  si  familiile  isi  pot  exprima personalitatile in totalitate.

Jocul cu nisip este deci mai mult decat o simbolizare a psihicului, este un forum pentru o totala autoexprimare si autoexplorare.

2. Sandplay are o calitate kinestezica unica

Calitatea senzoriala a nisipului si jocului relativ la experienta senzoriala a pacientului in criza. Jocul cu nisip permite aceasta experienta senzoriala, raspunde nevoii umane de trairi kinestetice (componenta esentiala a nevoilor bazale de atasament), alaturi de nevoia umana de relationare.

Chiar experienta tactila de manipulare si atingere a nisipului este o traire terapeutica in sine. Sunt pacienti care vreme indelungata nu fac nimic mai mult decat sa-si treaca degetele prin nisip si apoi incep sa vorbeasca despre   probleme de profunzime, ca si cand experienta senzoriala cu nisipul ar duce la o relaxare / eliberare a limbii.

Manipularea nisipului si plasarea miniaturilor satisfac kinestezic si dau siguranta, mai ales pacientilor a caror experienta senzoriala primara a fost nociva.

3. Sandplay serveste crearii unei distante terapeutice

Pacientul sau familia in criza emotionala sunt adesea incapabili sa-si exprime durerea in cuvinte, dar o pot face printr-un mediu de proiectie care este nisipul. E mai usor pentru copiii traumatizati sa vorbeasca prin una din miniaturile din sandplay decat sa-si verbalizeze durerea.

Consistenta mediului si consistenta terapeutului in a permite pacientului sa directioneze procesul, vor crea un spatiu unde gradul de distanta terapeutica este stabilit de pacient. Pacientul sau familia pot trai eliberarea emotionala prin simbolizare si sublimare, prin proiectii pe cutie si miniaturi.

4. Distanta terapeutica pe care o furnizeaza nisipul creeaza un loc de siguranta pentru aparitia abreactiei

Pacientii, copiii sau familiile care au trait traume au nevoie de un loc terapeutic in care sa aiba abreactia, un loc unde  problemele, continuturile reprimate pot emerge si pot fi eliberate, unde emotiile negative frecvent legate pot fi traite. Abreactia, ca element crucial in tratamentul traumei, gaseste o expresie facilitata.

Proprietati care dau un sens al distantei si sigurantei pe care copiii neincrezatori in familie il castiga in sandplay,  Schaefer,  1994

  • simbolizare,  copilul  poate  utiliza  o  miniatura  de  pradator  pentru  a reprezenta un personaj abuziv,
  • ca si cand, copilul poate utiliza calitatea jocului cu nisip de reprezentare ca si cand, pentru a pune in act evenimente ca si cand nu ar fi viata reala,
  • proiectia, poate proiecta emotii intense  pe miniaturi, care apoi pot in siguranta pune in act aceste sentimente, stari emotionale,
  • schimbarea locului, copiii pot deplasa directia sentimentelor negative asupra miniaturilor in loc sa le exprime catre membrii familiei. Sandplay permite abreactiei sa apara si faciliteaza procesul prin mediu si prin chiar organizare.

 5. Sandplay cu familia este o adevarata traire / experienta de includere

Terapia de familie prin discutii este fundamental exclusiva, nu reuseste sa recunoasca si onoreze nivelul de dezvoltare al copiilor in familie.

Sandplay creeaza un nivel al campului de joc pentru fiecare dintre membrii familiei, dandu-le tuturor posibilitatea de a se exprima pe sine.

De ex., poate fi  o  experienta foarte amenintatoare pentru copil sa fie intrebat in detaliu asupra modelelor de comunicare in familie. La fel pentru orice membru al familiei care se simte izolat si lipsit de putere. In plus, nu e in regula sa-ti speli rufele murdare fata de straini. Sandplay creeaza o atmosfera nerealista si neamenintatoare care asista procesul de identificare, astfel incurajand proiectia aspectelor emotionale si relatiile interpersonale prin intermediul figurinelor, Bow,1993.

6. Sandplay furnizeaza in mod natural granite si limite care produc siguranta pacientului

Relatia terapeutica, asemeni oricarei relatii, e definita prin granite si limite.

O relatie fara limite nu este o relatie, este mai degraba o incercare de conectare nestructurata, care nu poate fi facuta, pentru ca oamenii nu au reguli specifice pentru a se angaja. O lume fara limite nu este o lume sigura si copilul nu creste acolo unde nu se poate simti in siguranta, Sweeney, 1997.

Structura procesului in sandplay si selectionarea atenta a instrumentelor de catre terapeut furnizeaza pacientului granite care creeaza sentimentul de siguranta necesar pentru crestere. Marimea cutiei, marimea colectiei de miniaturi, aranjarea camerei, ghidarea si instructiunile terapeutului, toate produc granite si limite pentru pacient. Ele sunt imperative si implicite.

7. Sandplay permite un aranjament unic pentru emergenta metaforelor terapeutice

Majoritatea literaturii asupra terapiei si metaforei se centreaza pe metafora verbala. Metafora combina abstractul si concretul intr-un mod special, dandu-ne posibilitatea de a merge de la cunoscut si simtit la necunoscut si simbolic, Siegelman, 1990. Metafora realizeaza aceasta combinatie intr-o maniera care apare tipic din si produce emotii puternice care conduc la un insight integrativ.

Cele mai puternice metafore sunt cele generate de pacientii insisi, iar sandplay creeaza un spatiu emotional in care acestea pot apare. Nisipul si miniaturile sunt ideale pentru exprimarea de catre pacient a propriilor metafore terapeutice.

Odata cu aparitia unei metafore terapeutice, firesc urmeaza interpretarea terapeutica. Dar nu este important ca terapeutul sa se centreze pe interpretare. Interpretarea realizata de pacient este importanta. Cand terapeutul interpreteaza, o face cu mintea si experienta proprie, nu a pacientului. Este necesar sa impartasesti, imparti, sa realizezi interpretarea cu pacientul pentru ca scopul interpretarii este de a servi nevoile specifice ale pacientului, nu ale terapeutului.

8. Sandplay este eficient in depasirea rezistentelor pacientului

Copiii in general nu stiu sa se refere la ei, iar membrii familiei nu sunt deloc entuziasmati de intrarea in terapie. Jocul cu nisip, prin calitatile sale, poate captiva involuntar pacientul si membrul din familie cu reticente.  Mai  ales  in  cazul  membrilor  de  familie,  sandplay  este  un  mijloc  de  comunicare  care indeparteaza de la teama de conflict verbal.

Rezistenta poate fi eludata, dar si pusa in evidenta prin identificarea nivelului de contributie pe care fiecare membru al familiei il are in construirea imaginii in nisip.

9. Sandplay, mediu necesar si eficient de comunicare pentru pacientii cu indemanare verbala saraca

Pacienti de toate varstele care au deprinderi, posibilitati, indemanari verbale scazute, care traiesc intarzieri sau deficite verbale, clienti cu dificultati sociale sau relationale, cu probleme fiziologice etc.

Provocari de diverse tipuri si intensitati, in familiile unde oamenii nu sunt capabili sa-si verbalizeze ceea ce vor si ceea ce doresc. Indiferent de etiologia dificultatilor de exprimare verbala, astfel de pacienti gasesc o eliberare in sandplay, un loc unde exprimarea nu depinde de capacitatea de a verbaliza, ci e furnizata de libertatea mediului.

10. Sandplay intrerupe verbalizarea utilizata ca aparare

Copilul pseudomatur, care prezinta o incrancenare verbala desi nu este capabil prin dezvoltare sa comunice eficient la nivel cognitiv, sandplay furnizeaza un mediu adevarat si natural de comunicare. Adultului sofisticat in plan verbal, care utilizeaza intelectualizarea si rationalizarea ca aparari, sandplay poate depasi aceste defense.

11. Sandplay creeaza un loc unde copilul si familia pot experimenta, trai controlul

Criza si trauma duc, ca prima urmare, la pierderea controlului. Individul si familiile in criza se simt frustrati si le este teama de pierderea controlului (psihologic, emotional, chiar si fiziologic). Lipsa de putere.

Procesul autodirectionat din jocul cu nisip creeaza un loc in care controlul ii este restituit pacientului. Pacientului care are nevoie sa-si formeze si extinda autocontrolul, jocul cu nisip ii fixeaza granite si da posibilitatea aparitiei capacitatii de control. Pentru pacientul care incearca sa evite responsabilitatea, procesul din jocul cu nisip plaseaza responsabilitatea si controlul asupra pacientului. La fel, daca scopul este de a ajuta pacientul sa-si intemeieze un mai mare locus of control intern.

12. Se poate lucra eficient prin sandplay cu provocarea de transfer

Prezenta unui mediu de expresie creeaza un obiect de transfer alternativ. Transferul poate apare intre pacient si cutie, in loc de clasicul transfer intre pacient si terapeut. Cutia de nisip devine adesea un obiect independent, astfel ca pacientul poate purta cu el imagini ale cutiei in loc de imagini ale terapeutului.

Indiferent de perspectiva asupra transferului, sandplay furnizeaza un mijloc ca problemele, continuturile de transfer sa fie tratate in siguranta.

13. Probleme profunde intrapsihice pot fi accesate mai deplin si mai rapid prin sandplay

Majoritatea pacientilor au probleme motivationale, adesea bine aparate cand este implicat direct eul (care deja a trecut prin suferinte). Sandplay serveste in descresterea controlului eului si a altor defense, si la gasirea altor modalitati de dezvaluire, exprimare a acestor probleme. Ceea ce creeaza o capacitate crescuta de a gandi alternativele interpersonale si intrapersonale.

In abordarea jungiana si in cea stabilita de Lowenfeld, fiecare terapeut este liber sa-si selectioneze miniaturile care par sa fie semnificative pentru el si pentru clientii sai. Dora Kalff, 1980, spunea ca nu trebuie sa existe nimic in colectia de miniaturi cu care terapeutul nu ar putea relationa, pentru ca ar fi lipsit de inteles personal. De exemplu, terapeutul poate sa dea o interpretare unei figuri, iar clientul o cu totul alta, – dar incorporarea ambelor interpretari in intelegerea simbolului face ca munca sa fie mai imbogatita si largita.

Pe rafturile oricarui terapeut de sandplay este expus inconstientul terapeutului, care astfel poate fi vizionat de oricine. Fiecare camera de sandplay are propriul ei aranjament si reflecta alegerile facute de terapeut. Este extrem de dificil, daca nu imposibil ca doi terapeuti sa-si imparta cabinetul de sandplay.

 

Fragmente din Introducere in tehnici proiective – Mihaela Minulescu

Lasa un comentariu