Cand parintii favorizeaza unul dintre copii 

Fiecare copil este dornic de atentie din partea parintilor, dar nu numai din partea parintilor. El va simti nevoia de a fi in centrul atentiei in multe imprejurari sociale. Mai mult, nu numai copiii au aceasta nevoie de atentie, ci orice om indiferent de varsta la care a ajuns. Este un lucru normal si de dorit ca fiecare om sa primeasca atentia necesara pentru a avea o relatie si o comunicare frumoasa cu sine, cu cei din jur si cu mediul.

Pentru un copil, parintele este centrul universului si cel la care se raporteaza adesea pentru orice situatie de viata. De aceea atentia pe care o primeste de la parinte este foarte pretioasa pentru el. Orice parinte este bine sa stie importanta unui gest oricat de mic pe care il face pentru copilul sau.

Chiar si o incurajare la inceputul unei zile poate sa faca o diferenta foarte mare intre o zi obisnuita si o zi cu un tonus ridicat.

De multe ori parintii nu stiu sa faca mici gesturi care sa ii ajute pe copii. Alteori exista problema tipica a unei lipse de timp. Parintii au slujbe foarte solicitante si de cele mai multe ori nu au cum sa isi gestioneze timpul astfel incat sa ajunga la timp acasa si sa isi intampine copilul cand acesta vine de la scoala sau sa il ajute dimineata sa isi pregateasca pachetul pentru a merge spre scoala.

In cartea „Intre parinte si copil”,  Haim Ginott scria: „ Din cauza numarului mare de familii cu un unic parinte si de mame care lucreaza, multi copii nu mai gasesc acasa un parinte care sa-i intampine in persoana.”

Indiferent de situatia in care se afla parintii, cu siguranta ca exista anumite gesturi mici pe care le pot face pentru a ajuta copilul sa se simta in centrul atentiei parintilor sai. Oricand exista solutii care pot sa atenueze senzatia aceasta a pierderii atentiei.

De exemplu, orice parinte poate sa isi gaseasca cinci minute in care sa scrie un biletel pentru copilul sau sa lase un mesaj vocal pe telefonul fix, mesaj in care sa ii spuna copilului cateva cuvinte frumoase sau care sa ii arate grija parintelui: „Dar a lasa un mesaj scris ori un e-mail poate compensa oarecum absenta parintelui. Unii parinti de copii de varsta scolara recurg la scrisori si bilete ca sa-si adanceasca relatia cu copiii. Le este mai usor sa-si exprime pretuirea si iubirea in scris. Alti parinti lasa mesaje inregistrate pe casete audio ori video. Copilul poate asculta de nenumarate ori cuvintele parintilor. Astfel de mesaje incurajeaza comunicarea semnificativa intre parinte si copil si diminueaza singuratatea pe care o poate simti copilul cand, venind de la scoala, intra intr-o casa pustie.”

De asemenea, daca intr-o familie exista mai multi copii, ar fi foarte important ca fiecare dintre ei sa primeasca cate un mesaj separat, in care sa fie informatii speciale, care sa ii arate individualitatea.

Astfel, geloziile dintre frati ar putea sa fie mai bine tinute sub control. Gelozia dintre frati este o problema reala aparuta in multe familii. Parintii ar putea sa gestioneze destul de usor acest lucru prin atentie individuala si prin activitati de grup, de familie, dar in care sa nu existe, pe cat posibil, favoritisme. Este uneori aproape imposibil ca un parinte sa poata fi atent la orice mic gest pe care un copil  ar putea sa il interpreteze ca fiind un semn de iubire indeosebi pentru fratele sau sora lui, dar prin atentia acordata separat se pot face multe progrese in relatia cu copiii.

Atentia este foarte importanta si ea poate fi acordata in multe forme. Important este ca parintele sa fie atent la insasi ideea de atentie data copilului. Orice parinte iubitor va simti forma cea mai potrivita prin care sa ajunga la inima copilului printr-un gest mic, simplu, care sa nu necesite mult efort, ci doar dragoste.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu