Cand alcoolul conduce masina 

cand alcoolul conduce masinaSe spune adeseori ca obiceiul de a bea alcool este periculos. De fapt exista legi specifice care interzic consumul de alcool in tot felul de ipostaze. Unele dintre ele sunt cele legate de circulatie si cele legate de locul de munca. Oamenii nu iau in serios riscurile asociate consumului de alcool in general si uneori nici al consumului de alcool in cazul in care, de exemplu, se urca la volan. Sunt din pacate foarte multe accidente care au loc datorita acestei alegeri iresponsabile.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” sunt date urmatoarele informatii: „Cu cat accidentele sunt mai grave, cu atat alcoolul este mai mult implicat. Se poate porni de la premisa ca in Romania, ca si in multe alte tari, zilnic zeci de mii de persoane se urca la volan cu o alcoolemie de peste 1 promil, desi, conform legii, acest lucru poate fi sanctionat cu privare de libertate. Cercetatorii au stabilit ca la o alcoolemie de 0.8 promil, probabilitatea de a comite un accident mortal este de patru pana la cinci ori mai mare decat in stare treaza. Putem spera la o reducere a ratei accidentelor sub influenta alcoolului, insotite si de alte delicte (de exemplu parasirea locului accidentului) numai daca populatia, in ansamblul ei, constientizeaza mult mai bine pericolul real si daca oamenii ajung la o conduita de respingere categorica si dezaprobare generala cu privire la conducerea masinii sub influenta alcoolului.”

Aceasta constientizare nu se poate realiza fara ca macar oamenii sa fie informati in legatura cu ceea ce inseamna alcoolul si ce efecte produce. Fiind un drog legal, el este considerat a fi de multe ori inofensiv pentru ca este acceptat de catre lege. Aceasta este departe de a fi adevarat. chiar daca in cantitati mici si consumat rar nu are nici un fel de efect de durata, ci numai unul de moment, atunci cand doza se depaseste si cand este consumat in locuri si in ipostaze nepotrivite, el poate fi foarte periculos.

Efectele alcoolului asupra capacitatii de conducere a masinii:

  • 0.2 la mie: perceptia surselor luminoase aflate in miscare este modificata. Noaptea, distanta fata de autovehiculele care se apropie nu mai poate fi apreciata suficient de sigur.
  • 0.3 la mie: este afectata capacitatea orientarii in spatiu. Distantele nu mai sunt apreciate corect. Probabilitatea comiterii unui accident creste de cinci ori.
  • 0.5 la mie: soferul aflat sub influenta alcoolului are impresia ca punctele de reper pe care le fixeaza ar fi mai departe decat sunt in realitate. De aceea poate intra intr-o curba cu o viteza prea mare si poate fi proiectat in afara partii carosabile. Sensibilitatea ochilor fata de lumina rosie scade. Adaptarea vederii la trecerile de la faza lunga la cea scurta devine mai dificila. Atentia si viteza de reactie se diminueaza simtitor, iar distanta pana la punctul de oprire creste. Daca de exemplu la viteza de 50 de kilometri pe ora frana este actionata cu o intarziere de doar o secunda, distanta de franare se mareste cu 14 m. apar tulburari de echilibru.
  • 0.8 la mie: reflexul fotomotor al ochiului, deci capacitatea de a se adapta la modificari bruste ale intensitatii luminoase, este dereglat. Campul vizual se ingusteaza. Perceperea si orientarea in spatiu, precum si atentia se reduc la jumatate. Timpul de reactie devenind si mai lung, distanta de franare creste proportional.

 Lasa un comentariu