Calmati spiritele in cuplu si obtineti de la el ce va doritiNu de multe ori femeile sunt furioase pentru ca barbatii nu le asculta. Cum am aratat in majoritatea articolelor care trateaza relatia de cuplu, barbatii fac acest lucru pentru ca devin surzi literalmente si apoi se retrag din fata furiei sotiei/iubitei neintelegand de ce li se reproseaza apoi neimplinirea dorintelor, nevoilor consoartei.

Obiectivul femeii ar trebui sa fie acela de a calma spiritele odata ce ele ating cote maxime si a se face inteleasa de catre barbat fara a-i aduce acestuia critici si reprosuri. Este adevarat ca primul impuls este acela de a deveni furioase, acuzandu-i de insensibilitate si nepasare, dar in final sa nu uitam obiectivul pe care il aveti: acela de a fi fericite alaturi de el.

Psihoterapeuta de cuplu Jamie Turndorf va propune cateva tehnici prin care reusiti nu numai sa calmati climatul conflictual, ci si sa-l intelegeti si sa fiti mai apropiate de partener.

Sa incepem:

  • Pastrati-va calmul in voce

 Un cuplu fericit/nefericit poate fi recunoscut dupa tonul pe care isi vorbesc. Partenerii aflati intr-o stare cronica de conflict folosesc un ton aspru, nemultumit, sarcastic, iritat atunci cand se adreseaza unul altuia, in timp ce cuplurile fericite nu vorbesc niciodata pe acest ton.

Oare cuplurile nefericite au inceput sa-si vorbeasca pe acest ton dupa ce au ajuns sa fie nefericite sau acest ton a contribuit la nefericirea lor? Cine stie? Ceea ce stim cu siguranta este ca, daca nu renunanti la arme si munitii, nu veti pune niciodata capat luptelor”.

Ca experiment, pentru a observa obiectiv ce fel de ton folositi cand va certati cu partenerul, inregistrati scena pe o caseta. Uitati apoi ca totul se inregistreaza si vorbiti amandoi asa cum obisnuiati. Apoi vizionati sau ascultati caseta si vedeti ce ton folositi. Poate veti fi surprinsi. Apoi intrebati-va daca puteti obtine ceva de la el, daca ii vorbiti pe acel ton. Observati reactiile lui. Daca cineva vi s-ar adresa pe acel ton, i-ati implini vreo doleanta?

  •  Revendicari vs. reprosuri

Cateva nemultumiri formulate de sotii:

„Nu ma mai iubesti”.
„Nu mai exista nici un pic de romantism”
„Munca ta e mai importanta decat mine”
„Nu mai sunt importanta pentru tine”

Astfel de reprosuri ii deruteaza pe barbati. „El stie ca este acuzat pentru o greseala, dar astfel de reprosuri nu-l lamuresc. In loc sa va plangeti si sa-l criticati pe sotul dumneavoastra pentru ceea ce nu face, trebuie sa invatati sa-i cereti in mod direct ceea ce doriti, inainte ca el sa va poata refuza. Faceti o cerere, in loc sa faceti un repros.

Multe femei le-au spus partenerilor ce anume isi doresc de la ei, dar ei refuza sa le dea satisfactie. Minte cineva? Sotia a spus de nenumarate ori ce anume o deranjeaza si totusi sotul nu o aude. „Cheia misterului consta in faptul ca majoritatea sotiilor se plang cu amar si convingere de ceea ce sotii lor nu le ofera. In fata unor acuzatii aprinse, este stimulat sistemul nervos autonom al sotului, iar creierul sau se blocheaza” la propriu. El nu poate auzi si ca atare, nici procesa mesajul, iar surzenia acestuia o face pe sotie sa amplifice sonorul reprosurilor.

Spuneti calm si direct partenerului ce doriti. Ca sa nu fiti dezamagite, asteptati-va la un oarecare refuz din partea lui – totusi si el a ajuns la o saturatie din cauza certurilor frecvente si are nevoie de putina liniste. Daca se intampla asa, nu dezarmati si mai incercati. O sa fiti surprinsa de disponibilitatea de a face ce ii cereti, in contextul in care acesta chiar doreste o relatie adevarata si nu este coplesit si el de probleme personale din copilarie.

  •  Sincronizarea

„Am observat adesea ca sotiile nefericite au un adevarat talent sa-i abordeze pe sotii lor in cele mai nefavorabile momente posibile. O pacienta de-a mea il aborda intotdeauna pe sotul ei pentru discutii serioase cand acesta era cu ochii lipiti de televizor, asteptand sa inceapa meciul. El era gata pentru vizionare, nu pentru discursul ei. Daca partenerul pare obosit, iritat sau preocupat, amanati discutia pentru alta data”.

Pentru a evita atitudini orgolioase de genul: „ eu acum vreau sa-i vorbesc, nu ma intereseaza ca face altceva!” sau „ acum ii spun, cand am eu chef!”, “nu are timp pentru mine exact cand am nevoie sa-i vorbesc?”, respectati-i preferintele si intimitatea prin: „Acum e un moment potrivit sa vorbim?” sau „Ai un moment liber? As vrea sa discutam”.

  •  Asteptati pana se limpezesc apele

„Nu va abordati partenerul atunci cand situatia este conflictuala. Pana cand nu posedati tehnici mai eficace de administrare a conflictelor, va aflati in pericolul de a va pierde calmul si de a cadea intr-una din capcanele certurilor”.

Numarati in gand pana la cinci, parasiti incaperea pana va lamuriti ce s-a intamplat.

  •  Umorul

Cu ajutorul umorului gestionati mai usor discutiile care pot genera intr-o cearta. Umorul indreptat catre sine sau catre situatia respectiva, destinde partenerii iar tensiunea creata dispare.

  •  Spuneti NU sarcasmului

Daca va doriti armonie conjugala renuntati la sarcasm. Luand adesea forma unor remarci taioase, intretine conflictul cronic.

Spre ex:

Ea: „Ce s-a intamplat cu tine?”

El: „Ce vrei sa spui?”

Ea: „De ce nu mi-ai luat apararea? Ce fel de barbat esti tu!?”

El: „Tu stii mai bine! De atatia ani tu esti barbatul in casa”.

 

Cititi si articolul “Ingroapa securea razboiului: pune capat certurilor din cuplu

 

Lasa un comentariu