Avantajele jocului cu nisip
Construind singur o imagine unitara, care poate fi cuprinsa intr-un cadru bine delimitat, copilul traieste sentimentul complementar al  intregului, al totalitatii fiintei sale unitare. Poate vedea si simti imaginea completa.

Aceasta imagine ii permite subiectului sa-si formeze o idee proprie pe care ulterior va fi capabil sa o exprime concret. Copilului si chiar si adultului le place sa faca imagini in cutia cu nisip si, de obicei, le place sa o explice.

Invata sa accepte limitarile in timp, spatiu si materiale.

Diferential, copilul creativ sau neobisnuit va putea progresa mai mult decat un copil cu o ideatie slaba si, de-a lungul sedintelor de constructie, va progresa mai repede decat acesta.

Copilul inteligent va produce o imagine cu mai multa ingeniozitate,  cu mai multa “imaginatie” decat cel care este mai putin dotat, cu o ideatie slaba. Copilul inhibat va reusi o treptata si spontana dezinhibare odata cu primele constructii.

Pentru copilul cu o ideatie mai saraca, imaginea construita va fi mai putin colorata, obiectele alese simple, concrete, banale iar verbalizarea este cu intarzieri si anevoioasa, mai putin bogata si relativ neclara.

La acesti copii progresul este lent, regresiile sunt mai frecvente, iar schimbarile sunt mai putin evidente. Fenomenul de perseverare dureaza si este caracteristic si pentru tulburarile organice cerebrale.

Copiii cu tulburari emotionale progreseaza mai rapid si mai consistent.

Lasa un comentariu