Asistenta poate fi necesara in vindecareObservatie: Nu toti clientii isi pot corecta problemele fara ajutor. Unii au nevoie de abilitati noi inainte de a face asta. Este cel mai bine daca le invata la un nivel inconstient.

Simpla identificare a problemei care creeaza disconfortul clientului nu garanteaza ca clientul are resursele constiente / inconstiente necesare rezolvarii problemei. Alti clienti au nevoie de mai multe sugestii inainte sa inteleaga ce au de facut. Altii pot fi capabili sa-si dea seama singuri ce au de facut, dar s-ar putea sa nu fie in stare sa duca la bun sfarsit aceste solutii. Prin urmare, uneori, va trebui sa va ajutati clientii sa-si dezvolte abilitatile de care au nevoie si sa gaseasca potentiale solutii la problemele lor.

Pe de alta parte, ar fi o indrazneala prea mare si o lipsa de respect sa presupunem ca oricine este capabil sa afle solutia corecta sau abilitatile necesare pentru altcineva. Complexitatea si unicitatea fiecarei persoane ne impiedica sa cunoastem cea mai buna actiune pe care un alt individ o poate face sau ar trebui sa o faca intr-o anume situatie. De fapt, chiar si mintea constienta a acelei persoane are o viziune atat de limitata a situatiei incat poate fi nepotrivit sau stupid sa lasam asemenea decizii la latitudinea ei.

Hipnoterapia ofera o iesire din aceasta dilema. Experientele induse prin transa pot fi folosite pentru a reda multe abilitati si strategii de rezolvare a problemelor pentru mintea inconstienta. Clientii pot fi invatati sa vada evenimentele din mai multe puncte de vedere, precum cel al unui reporter de ziar dezinteresat, a unui copil sau a unui intelept.

Pot invata sa-si modifice senzatiile si perceptiile intr-o multime de feluri: unele sa le amplifice, altele sa le minimalizeze si pe altele sa le transforme intr-o experienta complet diferita. Li se poate arata cum altii au rezolvat probleme similare. Pe scurt, abilitatile si interpretarile diferitelor mini-minti inconstiente sunt prezentate in timp ce se adauga noi abilitati si interpretari in acelasi timp.

In functie de motivatie si de posibilitati, clientii vor folosi aceste resurse inconstiente adaugate in mod automat in felul in care li se va parea adecvat si productiv pentru ei. Ajutandu-va clientii sa-si construiasca noi rezerve de resurse interne, le veti da posibilitatea de a-si rezolva problemele in modul lor unic, fara interferente din partea prejudecatilor sau a predispozitiilor si preocupariulor constiente. Ba mai mult, le veti da posibilitatea sa invete cum sa aiba incredere, sa foloseasca si sa-si extinda capacitatile pe viitor si astfel cum sa evite durerea si suferinta inutila.

Abordarea neo-Ericksoniana a hipnoterapiei prezentata in aceasta carte se bazeaza pe principiul ca durerea emotionala cronica si durerea fizica cronica sunt experiente foarte asemanatoare, daca nu identice. Ambele rezulta dintr-o problema sau rana. Ambele semnaleaza existenta acelei rani si atrag atentia asupra ei.

Daca nu sunt controlate, ambele pot produce o miriada de probleme si simptome adiacente. Ambele sunt experiente neplacute pe care oamenii sunt foarte motivati sa le elimine daca e cat de cat posibil. Cel mai important este ca ambele pot fi tratate sau domolite in modalitati asemanatoare, cum ar fi  construirea si folosirea resurselor inconstiente de auto-vindecare si auto-corectare ale clientului. Desi exista si alte abordari terapeutice care indeplinesc acest scop, abordarea noastra neo-Ericksoniana este construita pentru acest scop specific.

Pe baza presupunerilor orientative prezentate mai sus, incepem terapia cu convingerea ca durerea clinetilor nostri ne va indica drumul catre o viziune clara a problemei. Presupunem si ca aceasta viziune clara va motiva clientii sa-si foloseasca energiile creative inconstiente pentru a crea o solutie adecvata pentru problema existenta.

Totusi, recunoastem ca unii oameni vor avea nevoie de incurajari si sugesti suplimentare inainte de a dezvolta si folosi o solutie si a-si diminua neplacerile. Aceasta viziune asupra procesului hipnoterapiei este baza pentru strategiile de inducere si de sugestie ce vor fi descrise in capitolele urmatoare.

 

Scenarii de Hipnoterapie Neo-Ericksoniana

Lasa un comentariu