Ascultarea in cadrul cupluluiAscultarea in cadrul cuplului2Psihoterapeutul de cuplu Jamie Turndorf va propune cateva tehnici prin care reusiti sa deveniti un bun ascultator pentru partenerul dumneavoastra de cuplu.

Oglindirea

Exemplu:

Ea: Nu pot sa cred. Azi la serviciu, sefa nici nu s-a uitat la mine.

El: Nu-ti vine sa crezi ca nu s-a uitat la tine sau ca nu te-a salutat?

Ea: Nu m-a salutat. M-am simtit umilita.

El: Chiar asa te-ai simtit?

Ea: Da. M-am gandit ca poate chiar vrea sa ma concedieze.

El: Te ingrijoreaza ca ai putea sa-ti pierzi slujba?

Ea: Da.

Dupa cum v-ati dat seama, este vorba despre oglindirea cuvintelor. Ca sa exersati aceasta tehnica, ganditi-va la o problema deranjanta. Dumneavoastra discutati calm cu partenerul despre sentimentele trezite de conflictul respectiv. Partenerul va oglindi in maniera exemplului de mai sus, sentimentul pe care i-l descrieti.

Este folositor ca asculatorul care oglindeste sa utilizeze un ton al vocii intrebator. Aceasta tehnica este des folosita de cei care sunt buni ascultatori.

Reformularea

Este o oglindire elaborata. Prin tehnica reformularii receptorul transmite emitatorului faptul ca este ascultat prin efortul depus de catre receptor de a intelege problematica expusa.

Ea: Nu pot sa cred. Azi la serviciu, sefa nici nu s-a uitat la mine.

El: Ai fost surprinsa nu-i asa?

Ea: Da. Si asta chiar m-a umilit.

El: N-ai fost doar surprinsa, te-ai simtit si umilita?

Ea: Da. Ba, chiar am fost stresata ca s-ar putea sa ma dea afara.

El: Asadar, ai fost surprinsa, umilita si te-ai stresat din cauza asta?

Ea: Da.

Cererea detaliilor

Autoarea spune: „Solicitarea unor informatii suplimentare are menirea de a clarifica si transmite de asemenea mesajul ca ascultatorul incearca sa inteleaga intr-o maniera activa.”

Aceasta tehnica se combina cu limbajul nonverbal care sugereaza implicarea in discutie a celui care cere detaliile: ridicarea sprancenelor in mod intrebator, deschiderea ochilor larg, miscarile din cap, mimica fetei etc.

Este un exercitiu pe care il puteti aplica chiar dumneavoastra in discutia cu partenerul. Apoi, intr-o discutie importanta ii semnalati acestuia tehnica folosita. Ii sugerati sa incerce la randu-i avand ca punct de plecare exact subiectul despre care vorbeati.

Exemple de cereri de detalii: „Ea/el ce a facut; ce a zis? De ce s-a suparat? Tu ce i-ai spus, etc”

 Chestionarea in vederea clarificarii

Dupa cum am mai spus, sotii nu citesc gandurile sotiilor. Totusi, pentru ca toti barbatii sunt in esenta la fel, in casniciile fericite barbatii au obtinut un sistem corect de decodare a mesajelor consoartelor. Cum? Prin intermediul unui proces prealabil de chestionare.

Cu toate ca aceasta tehnica cere timp si efort, roadele sunt pe masura. De obicei, cand conflictul escaladeaza partenerii ajung sa reactioneze, femeile se infurie si barbatii se retrag. O sa constatati ca, desi la suprafata vedeti furie, cearta si conflict, acestea ascund adesea altfel de sentimente.

Autoarea ofera urmatorul exemplu:

„Pauline: Ai idee de cate ori ai intarziat la cina saptamana asta?
Tim: Vrei sa spui ca esti furioasa pe mine din cauza asta?
P: Ei bine, sunt furioasa, dar nu pe tine.
T: Atunci pe cine?
P: Sunt suparata pe slujba ta.
T: Din slujba aceasta traim.
P: Cred ca te simti atacat.
T: Da. Incepusem sa ma cam enervez.
P: Apreciez faptul ca aduci atatia bani in casa. Dar ma enerveaza faptul ca seful tau vrea ca tu sa lucrezi peste program atat de des.
T: Esti suparata, deci pe seful meu?
P: Da. Si vreau doar sa stii ca imi lipsesti foarte mult atunci cand nu esti aici.
T: Ti-e dor de mine nu-i asa?
P: Asta e problema de fapt. Sper ca seful tau sa-si angajeze mai repede asistentul pe care a promis ca-l angajeaza.

T: Si tu imi lipsesti, stii asta? Mai vrei sa-mi spui ceva?
P: Cand poti, vino acasa mai devreme.
T: Stii ca asa o sa fac. Si inteleg cat de greu va este tie si copiilor.”

Pentru salvarea relatiei este necesar sa invatati acest proces de clarificare in vederea evitarii interpretarilor eronate care duc adesea la dezastre in cuplu.

Repere: Cand partenera se supara, intrebati daca dvs ati facut ceva care a suparat-o. Apoi intrebati daca doreste sa fie lasata singura sau nu. Clarificati raspunsurile persoanei iubite. Nu trageti conluzii pripite.

Acuratetea intelegerii celuilalt – siguranta de a fi inteles corect ceea ce a transmis, este data de: intrebari, clarificari, reformulari si solicitarea de informatii suplimentare in vederea clarificarii; toate acestea vazute separat si impreuna va ofera tabloul a ceea ce s-a intamplat in contextul conflictului.

Ramanerea la acelasi nivel emotional

„Ramanerea la acelasi nivel emotional este o forma de identificare partiala”. Autoarea sugereaza prevenirea partenerului asupra naturii discutiei pe care doriti sa o initiati. Spunandu-i ca este o discutie de natura afectiva, iubitul/sotul nu va mai deturna discutia de la sentimente la solutii. Orice repros pe care i-l veti face cu privire la esecul sau de a nu fi reusit sa ramana la acelasi nivel emotional, il va face incapabil sa va mai asculte.

 

Adaptare dupa Arena Conjugala

Lasa un comentariu