Aprecierea si respectul din perspectiva femeii 

Sotul trebuie sa isi pretuiasca femeia alaturi de care sta. Ea se va simti valorificata si importanta pentru el si va fi fericita ca il are in viata ei.

Desigur ca o relatie nu este armonioasa doar pentru ca sotul o apreciaza, dar cu siguranta ca acesta este un punct important in contruirea unui mediu frumos in familie. Este necesar din partea iubitului sau sotului sa aiba deschidere fata de partenera, sa o sustina, sa o inteleaga si sa ii arate ce anume il face sa o aprecieze.

Si din partea femeii este nevoie de respect si de dragoste si de a intelege diferentele dintre comunicarea barbatilor si a femeilor.

O relatie se construieste impreuna, nu este ceva ce vine de la sine intr-un mod placut fara sa fie depus efort sau fara sa fie ajustate anumite patternuri de relationare in cuplu.

Pentru o femeie respectul este in general asociat cu dragostea. Ea simte nevoia sa primeasca dovezi ale iubirii permanente din partea sotului sau a iubitului ei. Ea poate simti ca este nerespectata si atunci cand punctul ei de vedere nu este apreciat sau luat in calcul. Acesta este un alt aspect al respectului care nu este legat de dragoste, ci doar de a fi vazuta ca un egal din punct de vedere intelectual.

O femeie se simte apreciata atunci cand este convinsa ca este in inima barbatului de langa ea permanent, ca tine cont de ea si de nevoile ei in fiecare zi, cand ia o decizie importanta sau cand hotaraste sa schimbe ceva la el sau in familie. Astfel, se simte cea mai iubita femeie. O va face sa fie la randul ei iubitoare si sa il aprecieze pe sotul ei si ii va deveni devotata.

Simbolul este ceea ce are o semnificatie deosebita pentru o femeie atunci cand primeste un cadou. Pentru ea sunt foarte importante zilele de nastere, aniversarea casatoriei, si alte date care sunt speciale pentru ea sau pentru cuplu. De aceea cadoul pe care un barbat il va face trebuie sa ii arate simbolic cat de mult o iubeste si cat de importanta este ea pentru el.

Acelasi cadou poate fi daruit simplu sau poate fi insotit de o felicitare sau de cuvinte frumoase, pline de afectiune. Femeile sunt impresionate de gesturile romantice si nu pun intotdeauna pret pe cadoul in sine, cat pe intentia cu care a fost oferit. Desigur ca si cadoul primit conteaza, dar este foarte important modul in care este oferit.

O forma de apreciere din partea sotului catre sotie este aceea a recunoasterii si multumirii pentru ceea ce face ca sa il ajute. Acest lucru se aplica in orice tip de relatie. Una dintre tipurile de relatii este aceea in care femeia sta acasa si are grija de copii si de nevoile curente ale casei. Barbatul merge la serviciu si nu intotdeuna stie cat de greu este sa ai grija de casa. El nu apreciaza ceea ce sotia face si nu ii multumeste niciodata. Astfel, ea se va simti neapreciata si nu va mai face cu placere ceea ce face de obicei.

Sotia se simte apreciata atunci cand:

  • I se spune: „ sunt atat de mandru de tine si de modul in care te-ai descurcat”
  • Sotul vorbeste apreciativ despre ea de fata cu alte persoane
  • Sotul incearca lucruri noi alaturi de ea
  • Este incurajata cu dragoste
  • Sotul observa schimbarile de detaliu- si-a cumparat o rochie noua sau si-a schimbat coafura
  • Sotul nu considera ca parerea ei este gresita, ci pur si simplu diferita fata de a lui
  • O alege pe ea in fata altora

Adaptare dupa „ Dragoste si respect” de E. Eggerichs

Lasa un comentariu