Amigdala – centrul fricii din creierOamenii de stiinta au cautat sa descopere raspunsul la una dintre marile mistere ale neurostiintei: unde anume in creier ia nastere sentimentul de frica si neliniste?

Frica reprezinta o emotie fundamentala intalnita atat in cazul oamenilor, cat si a animalelor.
Expusi la o situatie generatoare de stres si/sau teama, care este reactia noastra imediata? Inghetam de frica, ne panicam si fugim din fata pericolului sau ripostam? Potrivit cercetatorilor, amigdala cerebrala este zona responsabila cu senzatia de frica, anxietate si panica, un centru important de reactie la emotii.

“Amigdala este considerata o componenta esentiala a circuitelor cerebrale ale fricii, dar abia in acest moment realizam ca nu este doar o parte dintr-un circuit, ci mai mult de atat, este si un senzor”. Este vorba de un senzor de aciditate plasat intr-un circuit din sistemul nervos central, care odata cu cresterea concentratiilor de bioxid de carbon din creier, genereaza un comportament de spaima intensa si fuga.

Cercetarile ne aduc tot mai aproape de un raspuns. Conform unui studiu realizat in Italia, oamenii de stiinta au identificat un “comutator” neuronal pentru diferite reactii la frica: incremenirea, fuga sau riposta imediata. Potrivit rezultatelor testelor, s-a ajuns la concluzia ca amigdala cerebrala are un rol mult mai complex la reactia de frica decat se banuia pana in prezent. Mai precis, amigdala prelucreaza informatiile exterioare in ceea ce priveste amenintarile existente si, totodata, ia decizii cu privire la modalitatea de reactie fiecarei persoane in conditii de stres.

Folosind cele mai avansate si moderne tehnici de neuroimagistica, oamenii de stiinta de Universitatea din Washington au scanat creierele unui grup de voluntari pentru a putea observa “in actiune” care este comportamentul creierului atunci cand se confrunta cu situatii stresante. Scopul urmarit de acestia a fost sa descopere motivul pentru care unele persoane au tendinta de a “incremeni de frica” in fata unei amenintari reale sau chiar imaginare, in timp ce altele reusesc sa isi pastreze calmul.

Rezultatele au evidentiat intr-o mare masura ceea ce intuiam si noi: cu totii suntem predispusi la anxietate mai mult sau mai putin. Pentru a face o delimitare mai clara, testele au evidentiat un nivel mai ridicat de anxietate la femei si mai scazut la barbati, si, in acelasi timp, un grad mai scazut la persoanele varstnice, fata de adolescenti.
Testele au mai evidentiat cateva legaturi interesante intre sentimentele de anxietate/frica si orientarile politice. Se pare ca cei de dreapta au tendinta sa fie mai anxiosi decat cei de stanga.

Raspunsul la pericol influenteaza in mod direct comportament oamenilor si al animalelor la anumite tipuri de frica, ajutand la formarea unor amintiri de lunga durata, ce au la baza experientele anterioare legate de frica si anxietate. “Studiile ne indica faptul ca hipocampul este cel care realizeaza si transmite amigdalei cerebrale stimulii care conditioneaza”.
Conditionarea asociativa reprezinta o forma de invatare pe care o intalnim in regnul animal si care este in mod frecvent utilizata de cercetatori si psihologi pentru a studia in ce masura sunt afectate circuitele neuronale ca urmare a experientei. In cazul fricii si a dezgustului provocat de anumite gusturi avem de a face cu doua experiente care sunt dobandite impreuna (comportament de invatare asociativa). Din aceasta cauza, de cele mai multe ori invatarea este foarte rapida, fiindca reprezinta conditia esentiala pentru asigurarea supravieturii.

Cele doua regiuni ale creierului, amigdala cerebrala si hipocampul sunt cele care ne aduc tot mai aproape de deslusirea mecanismului generator de frica, cea din urma fiind cea care stimuleaza si transmite informatii amigdalei. Oamenii de stiinta cauta sa descopere si sa explice fenomenul prin care apare sentimentul de frica, pentru a putea gasi un tratament eficient pentru anxietate.

 

Lasa un comentariu