Alcoolul si decesulAlcoolul si decesulOamenii nu iau de multe ori in serios riscul asociat consumului de alcool. Acesta este un drog acceptat social, este un drog care este aprobat de catre organele de siguranta si consumul nu se amendeaza decat daca este facut intr-un spatiu public sau daca o persoana care a baut se urca la volan sau este intr-o alta postura care implica responsabilitate. Aproape nimeni nu se gandeste ca alcoolul poate ucide. El poate ucide in cazul aparitiei unor boli in timp, la un consum zilnic si din ce in ce mai mare sau decesul poate sa apara brusc, in cazul unei doze foarte mari de alcool luata in scurt timp. Acea doza este in mod cert foarte mare pentru organism si trebuie sa depaseasca un anumit nivel pentru a putea reprezenta un risc real.

In cartea „Alcoolul si medicamentele – droguri?” (Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux) sunt date urmatoarele informatii: „De regula, decesul survine la o alcoolemie de peste cinci la mie, uneori insa si la valori semnificativ mai mici. Se considera ca un risc letal exista incepand de la trei la mie. Moartea se produce prin asfixiere, centrul respirator fiind paralizat la un asemenea grad de intoxicatie. Un alt mecanism este asfixierea prin blocarea cailor respiratorii in cursul unei varsaturi. Cei mai multi alcoolici nu mor insa in acest mod. Desi au suferit o pierdere a controlului, experienta lor indelungata cu drogul le permite sa-l dozeze astfel incat, desi afecteaza starea de sanatate, nu are efect letal.”

Este de asemenea important cat si cum bea cineva. Sunt persoane care beau foarte mult si brusc, desi nu stiu nimic despre bautura. Exista riscuri si mai mari in acest caz pentru ca alcoolul este resorbit in organism intr-un anumit interval de timp: „Cea mai mare parte a alcoolului este resorbit in circulatia sanguina, cam 80% la nivelul intestinului subtire, iar restul mai ales la nivelul stomacului.”

In aceeasi carte sunt date informatii legate de rapiditatea patrunderii alcoolului in sange. Aceasta depinde de:

  • Modul de a bea: mai repede, mai incet sau baut extrem de repede
  • Sortimentul de bautura: concentratia de alcool, continutul in bioxid de carbon, continutul in zahar, temperatura
  • Starea stomacului

Un om simte cel mai rapid efectele bauturii daca bea pe stomacul gol si mai ales bauturi calde, dulci si carbogazoase cu o concentratie de alcool de pana la 6 la suta. Desigur si taria isi face simtita prezenta foarte rapid.

Alcoolul se dizolva in apa si cauta locurile din organism care sunt cel mai bine irigate. Desi se imprastie peste tot, cel mai mult apare in zona creierului pentru ca acesta este cel mai bine irigat.

Decesul este un risc foarte mare in cazul celor care consuma alcool regulat sau in cazul celor care fac abuz. Este un risc real, dar un risc care totusi nu trebuie sa sperie in cazul unor cantitati mici de alcool ocazionale.

 

Lasa un comentariu