Afla cum poti sa gandesti eficient 

Pentru a fi mai bine inteles, pentru a avea un dialog rational si corect iti recomand sa citesti Gandirea eficienta sintetizata in tabelele urmatoare dupa Moore et al, 1985, scrise de Mielu Zlate in cartea sa Psihologia Mecanismelor Cognitive.

 

 

 

ERORI DE LIMBAJ MOMELI IRELEVANTE
1. Depasirea contextului:

– eroarea ambiguitatii (folosirea in acelasi text a unor cuvinle in sensuri diferite); cuvinte sau fraze din context, nementionand contextul – citarea selectiva, adevarul pe  jumatate).

 1.  Apelul la sentimente, la mila: in loc de argumente concrete, rationale se folosesc argumente afective.
2. Echivocul: folosirea unui cuvant al carui sens este schimbat pe parcursul etapelor rationamentului.Termen, datorita constructiei gramaticale ambigue („i-a spus tatalui ca este nebun”, „sa vii cu tata tuns la scoala”).  2. Atacul la persoana: bazat pe presupunerea ca orice discrediteaza o persoana discrediteaza si punctele sale de vedere.
3. Amfibolia: acordarea mai multor intelesuri unui termen, datorita constructiei gramaticale ambigue („i-a spus tatalui ca este nebun”, „sa vii cu tata tuns la scoala”).  3. „ Otravirea gandirii”: asemanatoare cu precedenta, dar nu se refera la un oponent anume, ci la oricine, asociat cu o anumita pozitie (dintr-o fantana nu bea doar o singura persoana, ci oricine, de aceea, a otravi fantana inseamna a discredita toate punctele de vedere si toate pozitiile asociate lor).
4. Folosirea gresita a cuvintelor evaluative: cauzeaza o falsa evaluare si conduce la etichetari eronate, jignire.  4, Apelul la forta: cand argumentele logice se termina, se apeleaza la „bat”.
5. Obfuscarea: folosirea limbajului pentru ascunderea adevarului (prin generalitati vagi sau a jargonului de specialitate).  5. Abuzul de autoritate: exagerarea increderii in autoritatea unei persoane.
6. „Despicarea firului in patru”: incercarea de a distinge clase diferite cand nu este posibil sau cand distingerea este irelevanta  6. Argumentul „vagonului cu calatori”: considerarea corecta a unui punct de vedere pentru ca si altii il impartasesc.
7. Intrebarea complexa: presupune un raspuns la o intrebare initiala care nici n-a fost formulata, conectarea a doua idei care sunt sau ar trebui separate.  7. Diversiunea: derutarea adversarului, devierea directiei prin ridicarea altor probleme; apelul la umanitate.

 

PREMISE FALSE ASPECTE NEGLIJATE
1.Eroarea „omului de paie”: renuntarea la unele premise cand exista mai multe; gasirea unor contraargumente la premisele care nu plac. 1. Suprasimplificarea : descrierea unei situatii ca si cand ar avea cateva fatete,
cand – in realitate – are mai multe; cadrul de referinta fund limitat si problema va fi simplificata.
2. Ignorarea argumentelor: sustinerea unui punct de vedere aducandu-se ca argument lipsa argumentelor contrare 2. Eroarea „alb sau negru”; se produce atunci cand consideram ca exista doar doua alternative opuse, in realitate existand nu doar extreme, ci un continuum; intre extreme exista si intermediari (faptele nu sunt numai bune sau rele, ci si neutre).
3. Ipoteze contrare faptelor: formularea unor ipoteze ce se impotrivesc la ceea ce stim despre realitate si care conduc la presupuneri vagi despre consecintele fenomenelor. 3. Argumentul „barbii”: consta in folosirea pozitiei intermediare sau a continuumului prin neglijarea extremelor.(provine de la un exemplu celebru : cate fire de par are un om in barba? Este greu de stabilit numarul de fire, dar asta nu inseamna ca intre omul cu barba si cel fara barba nu exista nici o diferenta).
4. Concluzia relevanta: ignorarea subiectului, ratarea faptelor, trecerea pe alaturi. 4. Folosirea gresita a mediei; consta in considerarea ca fiind corecta a unei pozitii aflata la centru.
5. Falsa analogie: considerarea unor lucruri ce sunt similare din anumite puncte de vedere ca fiind similare si din altele. 5. Adevaruri pe jumatate: se bazeaza pe omisiuni de fapte.
6. Compozitia: se presupune ca intregul are caracteristicile partilor. 6. Decizia prin indecizie: se asteapta ca timpul sau evenimentele sa decida pentru individ.
7. Diviziunea: se presupune ca ceea ce este adecvat pentru intreg este adecvat si pentru part
8. Argumentul circular: concluzia la care dorim sa ajungem este continuta in premise
9. Gandirea prin accident si cliseu: o declaratie generala este aplicata in circumstante special (accidentale); recurgerea la clisee (proverbe, maxime, aforisme) care suprasimplifica.
10. Inconsistenta; pornirea de la premise contradictorii sau in conflict intr-un anume grad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru o gandire eficienta trebuie sa fii atent la erorile de limbaj.

Lasa un comentariu