Aceeasi specie, lumi diferite 

O ilustrare amuzanta a celor doua creiere arata cat de diferit vad cele doua specii lucrurile, dar si cat de mult adevar contine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Creierul barbatului (click pe poza pentru a mari)

 

Creierul barbatilor si al femeilor a evoluat in privinta diverselor capacitati, talente si abilitati. Barbatii nu aveau nevoie sa se priceapa la dialoguri, sa fie sensibili la nevoile emotionale ale celor din jur, cauza pentru care nu si-au dezvoltat acea arie din creier responsabila cu relatiile interpersonale.

Femeile, si-au dezvoltat mai bine acele regiuni din creier care le faceau sa vada periferic mai amplu, sa fie atente la ce se intampla in jur si sa faca mai multe lucruri o data.

 

 

In zilele noastre, reminiscentele acestui trecut se pot observa de pilda, la un restaurant. Majoritatea barbatilor se vor aseza cu spatele la perete si cu fata spre usa. Asa se simt mai in siguranta, ca au control asupra incaperii.

Pe de alta parte, femeile „nu au nimic impotriva sa stea cu spatele spre un camp deschis, cu conditia sa nu fie cu copiii lor, situatia in care vor dori sa stea tot langa perete”.

 

Acasa, in mod instinctiv barbatii vor alege sa doarma pe partea de pat care este mai aproape de usa. De aici a reiesit si gluma in care barbatii spun ca atunci cand se insoara vor sa doarma pe partea dinspre usa a patului ca sa poata fugi mai repede. Aceasta in realitate este un instinct de aparare.

Creierul  femeii  actioneaza cu totul diferit fata de  cel al  barbatului si din acest motiv se constituie sursa majoritatii problemelor care se ivesc in  relatiile de cuplu.

Datorita progresului tehnologiei in domeniul medicinei, astazi putem interpreta rezultatele studiilor despre creier ale celor doua sexe: „majoritatea barbatilor au o localizare specifica in creier care le permite sa simta directia, drept pentru care li se pare usor sa o gaseasca. Le place sa planifice diferite drumuri, dar nu sunt decisi sa le urmeze si, de asemenea, le plac distractiile care le permit sa-si foloseasca abilitatile precum spiritul de negociator sau orientarea in spatiu. Femeile au anumite zone specifice pentru vorbire. Se pricep la asta, o fac cu usurinta, drept pentru care sunt atrase de domeniile care le permit sa-si utilizeze aceasta capacitate, cum ar fi terapiile, consilierea si invatamantul. Atunci cand nu exista o localizare clara pentru o anumita abilitate, inseamna ca persoana nu este priceputa sau nu ii face placere sa se ocupe de asa ceva. De aceea este greu sa gasesti femei pilot, tot asa cum e greu sa gasesti alinare la un barbat sfatuitor sau sa inveti engleza „cum trebuie” de la un barbat profesor”.

Francis Galton in 1882 a descoperit ca barbatii sunt mai sensibili la sunetele „tipatoare” — la  zgomotele  stridente sau ascutite si sunt mai putini sensibili la durere ca femeile. In America in urma unui studiu s-a constatat ca barbatii prefera rosul in loc de albastru, ca au un vocabular mai vast si ca rezolva  mai usor problemele tehnice decat pe cele gospodaresti.

Femeile in schimb aud mai bine ca ei, folosesc mai multe cuvinte decat barbatii si prefera sa rezolve sarcini si probleme individuale.

Cum este analizat creierul

Din dorinta de a afla care emisfera este folosita pentru a potrivi cuvintele in versuri, o echipa de savanti de la Universitatea Yale, in 1995 au facut cateva teste pe femei si barbati. In urma acestor teste realizate cu ajutorul tomografului cu rezonanta magnetica s-a descoperit ca barbatii folosesc partea stanga pentru vorbire in timp ce femeile folosesc atat stanga cat si pe cea dreapta.

Allan Pease spune „cercetarile mai arata si faptul ca partea stanga a creierului fetitei se dezvolta mai rapid decat a baietelului, ceea ce inseamna ca ea va vorbi mai repede si mai bine decat fratiorul ei, va citi mai  devreme si va invata mai repede o limba straina. De asemenea, acest  lucru  explica si de ce patologii vorbirii au foarte multi clienti baietei la tratament.”

Insa baietii isi dezvolta mai repede partea dreapta a creierului, ceea ce confera capacitati de orientare logice si perceptuale. Baietii exceleaza in matematica, puzzle-uri, constructii si rezolvare  problemelor si stapanesc toate aceste lucruri cu mult inaintea fetelor.

 

Emisfera stanga este responsabila cu partea dreapta a corpului. Arii care corespund cu: matematica, vorbire, logica, faptele, deductia, analiza, simtul practic, ordinea, cuvintele dintr-un cantec, conturul, detectatea detaliilor foarte fine.

Emisfera dreapta este responsabila cu partea stanga a corpului. Arii care corespund cu: creativitatea – inclinatia artistica, vizualul, intuitia, ideile, imaginatia, vederea in ansamblu, melodia unui cantec, perceperea imaginii globale, orientarea in spatiu, prelucrarea multipla.

 

 

 

Daca nu am avea dovezile, s-ar crede ca diferentele dintre sexe sunt irelevante: „din pacate, actualmente traim intr-un mediu social in care se insista asupra faptului ca suntem  la fel — in ciuda muntelui de dovezi care arata ca suntem programati  diferit si ca am evoluat cu capacitati si inclinatii  innascute foarte variate.”

 

Adaptare dupa „De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” – Allan & Barbara Pease
Editura Curtea Veche


Lasa un comentariu