5 semne care indica o inteligenta emotionala ridicataIn mod neasteptat, exista foarte multe persoane cu un IQ ridicat si cu un bagaj impresionant de cunostinte care au esuat in viata. In urma studiilor efectuate de-a lungul vremii de catre oamenii de stiinta, s-a ajuns la concluzia, la fel de surprinzatoare pentru multi, ca de foarte multe ori, inteligenta emotionala are un rol mai important decat IQ-ul.

Avand abilitatea de a identifica, intelege si gestiona stari, emotiile si sentimentele noastre si ale celor din jurul nostru, inteligenta emotionala (EQ) este cea care iti asigura succesul la locul de munca si in viata personala. Potrivit specialistilor, persoanele care s-au bucurat de rezultate peste medie in viata, reprezentand un procent de peste 90%, au o inteligenta emotionala ridicata.
Iata semnele prin care iti poti da seama cat de dezvoltata iti este inteligenta emotionala sau daca mai ai de lucru.

Autocunoastere

Statistic, doar 35% din oameni au capacitatea de a-si identifica cu precizie starile emotionale resimtite. Majoritatea, nu reusesc sa isi recunoasca emotiile ca atare, motiv pentru care sunt supusi unui risc mult mai ridicat de a face alegeri irationale, cu consecinte negative pe termen lung.
Spre deosebire de acestia, o persoana cu o inteligenta emotionala ridicata va putea sa spuna cu exactitate care este starea sa emotionala. Constientizarea starilor si trairilor proprii sunt cele care o vor ajuta sa gaseasca cele mai bune si eficiente solutii pentru a depasi aceste situatii tensionate.

Curiozitate

O persoana cu o inteligenta emotionala ridicata se afla permanent in cautarea unor noi informatii din diverse domenii si, in acelasi timp, vrea sa stie cat mai mult despre cei din jurul ei. Empatia si curiozitatea reprezinta doua semne distinctive al unei EQ ridicat.

Flexibitate

Schimbarile nu reprezinta o amenintare la adresa succesului unei persoane cu o inteligenta emotionala ridicata. Astfel de oameni sunt capabili sa se adapteze cu usurinta situatiilor noi si sa actioneze in consecinta.

Autocontrol

Persoanele cu EQ ridicat nu actioneaza in nicio imprejurare la impuls si au capacitatea de a amana un potential sentiment de multumire. Conform unor studii realizate de o echipa de specialisti de la Universitatea din California, s-a constatat ca amanarea si/sau greutatea de a refuza pe cineva conduce la un nivel ridicat de stres, anxietate, oboseala si depresie.

Canalizarea emotiilor pozitive si inhibarea emotiilor negative

Capacitatea de a gestiona eficient emotiile pentru a lua cele mai bune decizii si pentru a le pune mai apoi in practica, sunt caracterisice unei persoane cu o inteligenta emotionala ridicata. Atitudinea nepotrivita si gandirea negativa reprezinta principalele elemente cu care majoritatea omanilor isi autosaboteaza sansele de a avea succes in activitatile profesionale si/sau personale.
O persoana cu EQ ridicat isi va recunoaste emotiile si va cunoaste modul prin care acestea pot afecta starea mentala si comportamentul. Astfel, aceasta va fi capabila sa isi controleze impulsurile si sa se autosugestioneze pozitiv.

Lasa un comentariu