Visul lucid 

Visul lucid este o forma speciala de constiinta, in care suntem constienti ca visam si ne continuam visul, fara a ne trezi. Desi fiziologic nu exista modificari semnificative fata de somnul cu vis obisnuit, datorita modificarilor importante din campul constiintei consideram visul lucid alta forma de constiinta, diferita de somnul cu visuri.

Istoria cercetarii visului lucid
Marturii despre posibilitatea de a fi constient in timpul visului ne-au ramas din vechime: Aristotel, Sf. Augustin, maestrul sufi Ibn El-Arabi, diversi intelepti tibetani (recunoscuti prin celebra Yoga tibetana a visurilor).

Primele studii stiintifice despre posibilitatea de a ramane lucid in timpul visului, de a sti ca visezi in timp ce visezi, au fost prezentate pe larg de catre doctorul olandez Frederick van Eeden in 1913, relatand 14 ani de experienta personala in visul lucid si analizand 352 de astfel de visuri. De asemenea, el este care a introdus termenul de „vis lucid” pentru a semnifica „claritatea mentala” in timpul unui vis.

Van Eeden considera visul „o stare in care senzatiile fizice, fie ele viscerale, interne sau periferice nu pot ajunge in minte direct, ci doar sub forma unor simboluri”. Van Eeden relateaza ca prima data a constientizat in timpul visului ca viseaza, continuandu-si visul ca urmare a urmatorului eveniment care se desfasura in vis: plutea deasupra unui peisaj cu copaci desfrunziti, iar perspectiva asupra ramurilor copacilor se modifica foarte natural pe masura ce trecea pe deasupra lor.

Atunci a reflectat, gandindu-se ca imaginatia lui nu ar fi putut imagina niciodata o perspectiva atat de frumoasa. Si brusc, si-a dat seama ca viseaza si ca in continuare corpul lui doarme in pat, dar Eul lui are un alt corp, cu care se poate misca in vis. Ulterior a experimentat diverse actiuni in timpul visului (ca de exemplu strigate foarte tari), care nu interferau absolut deloc cu corpul fizic, care dormea si se odihnea in continuare; sotia lui Eeden remarcand ca absolut nimic nu s-a intamplat cu el in timp ce striga sau alerga in vis, corpul continuand sa doarma foarte linistit. Legat de timpul la care apar visurile lucide, el a constatat ca peste 90% dintre acestea apar intre orele 05 si 08 dimineata.

Cercetatori moderni ai visului lucid
Dupa Van Eeden, studiile privind posibilitatea de a deveni constient in timpul visului s-au extins foarte mult. Cei mai importanti cercetatori moderni ai visului lucid sunt grupati sub egida „Institutului Luciditatii”, fondat in 1987 in SUA de catre dr. Stephen LaBerge.

Cand apare luciditatea in timpul visului?

In timpul visului, luciditatea apare de obicei atunci cand „visatorul” (vom denumi astfel persoana care viseaza) observa un eveniment care are putine sanse de a se produce in timpul visului, cum ar fi zborul sau moartea. Uneori luciditatea apare fara un motiv aparent, sau in cazuri mai rare in urma reintoarcerii direct in somnul REM (in vis) dupa o trezire scurta. „Semnele” din timpul visului care pot indica celui care viseaza ca se afla intr-un vis au fost identificate de Stephen LaBerge (de la Institutul Luciditatii, SUA) in urma analizarii a 227 de visuri.

Visul lucid este acelasi lucru cu dedublarea?

Exista asemanari intre visul lucid si experientele extracorporale (decorporalizare, dedublare) dar ele sunt fenomene diferite.

In dedublare, persoana considera ca noul corp pe care il are (corp astral) este diferit de cel fizic, pe care il vede intins pe pat si actioneaza in consecinta. In visul lucid, visatorul rareori constientizeaza simultan foarte clar existenta ambelor corpuri, a celui din timpul visului si a corpului fizic. Cercetatorii de la Institutul Luciditatii nu au ajuns inca la concluzii definitive referitor la aceste diferente.

O posibila explicatie esoterica pe care o formulam aici ar fi ca in timpul dedublarii, Eul se separa de corpul fizic dar ramane intr-un corp astral, mai aproape ca si structura de cel fizic, iar in timpul visului, Eul utilizeaza un corp mintal, mai subtil si mai deosebit de corpul fizic, astfel ca senzatiile de la corpul fizic apar in vis sub forme simbolice.

Sunt utile visurile lucide?

Visul lucid permite desfasurarea oricaror actiuni, imposibile in viata obisnuita; visatorul lucid se poate destinde zburand printre piramide, vorbind cu Aristotel sau repetand unele sarcini dificile pe care trebuie sa le indeplineasca dupa ce se trezeste; poate cauta raspunsuri la probleme dificile – sa nu uitam ca Mendeleev a avut revelatia asezarii elementelor in tabelul care-i poarta numele in timpul unui vis.

Riscurile de face o actiune in timpul visului care sa fie destructiva pentru organismul fizic sunt absolut nule. Chiar daca visatorul moare in vis, un vis nu e decat un vis si se va trezi speriat sau va continua sa doarma si sa se trezeasca normal.

Totusi, este bine ca sa nu se profite prea mult de luciditate si sa se intervina permanent in toate visurile, deoarece astfel se intevine si in procesul natural de re-organizare a mintii si de restructurare a continuturilor ei.

Cati oameni au visuri lucide?

Visul lucid este in mod obisnuit o experienta rara. Desi majoritatea oamenilor relateaza ca au avut cel putin o data in viata un vis lucid, doar 20% dintre oameni au trait visuri lucide cel putin o data pe luna.

Oricine poate avea visuri lucide?

Da, orice om poate avea visuri lucide. Exista insa persoane care au abilitati naturale in reamintirea visurilor. Acestea pot mult mai usor sa devina visatori lucizi decat cei care nu isi aduc aminte decat rareori de visuri.

De ce uneori ne trezim din vis atunci cand devenim lucizi in timpul visului?

Acest proces este natural. Chiar daca la inceput visatorii se trezesc imediat dupa ce au devenit constienti, in timp luciditatea se mentine si problema care va aparea va fi cum sa mentina cat mai mult aceasta luciditate si persoana sa nu se trezeasca din vis ci sa-si continue visul.

Ce cercetari stintifice au fost realizate asupra visului lucid?

Visurile lucide au fost studiate prin diverse metode, similare cu cele utilizate pentru cercetarea somnului cu visuri obisnuit, dar si prin inventarea unor artificii experimentale, fara de care manifestarile psihofiziologice ale visului lucid ar ramane necunoscute.

In 1981, cercetatorii americani W. Dement, S. LaBerge, L. Nagel si J. Owens au realizat un experiment in care subiectilor li se cerea sa semnalizeze inceputul visului lucid prin diverse metode observabile prin aparatele montate pe corp. In principal s-au utilizat ca semnal miscari oculare de un anume tip (convenite anterior intre visator si experimentator, masurabile cu un poligraf) si contractii fine ale pumnului (de asemenea masurabile).

Cei cinci subiecti au fost inregistrati fiecare 20 de nopti, fiind selectate 35 de inregistrari relevante. Rezultatele au evidentiat ca in 90% din cazuri visul lucid a inceput in faza REM. In doua cazuri el a inceput in prima parte din faza NREM (somn lent, fara visuri), cu ocazia unor episoade de trezire, iar intr-un caz la trecerea intre faza NREM si faza REM.

Sursa: explorarea-visurilor.ro

Lasa un comentariu