Viata dupa divortDivortul poate fi un eveniment cauzator de traume psihologice mai ales cand unul din cei doi nu vrea sa divorteze. E ca si cum esti un spectator al propriei vieti si, desi vezi ce ti se intampla nu ai nici o putere in a schimba cursul evenimentelor. Nimanui nu ii place acest sentment. La final iti raman o groaza de intrebari, cele mai comune dintre ele fiind “cum sa imi continui viata” si “cum sa-mi recapat sotul/sotia?”

Astfel de intrebari sunt firesti in acel moment. Probabil simti resentimente, confuzie si foarte multa manie. Detesti sa nu fi stapanul propriului destin. Detesti sa vezi ca nu ai nici un fel de control asupra propriei vieti. Te-ai saturat sa suferi si vrei ca suferinta sa ia sfarsit.

Deoarece suferinta a inceput odata cu pierderea partenerului de viata, cea mai simpla solutie ar fi sa-l recapeti. Din nefericire aceasta este o logica falsa. Din moment ce divortul s-a produs casnicia ta era una subreda. Chiar daca afli cum sa-l /o recapeti acest lucru nu va inlatura cauza problemei. Absolut nimic nu a fost rezolvat. Este o rezolvare de moment care nu va dura. Daca este imposibil sa-ti recapeti partenerul cum iti vei continua viata dupa divort?

Divortul este un proces stresant si emotional si amandoi sunteti afectati intr-un fel sau altul. In majoritatea cazurilor, cei doi incearca sa-si rezolve diferendele inainte sa mearga pe calea divortului. Unele probleme nu au o solutie simpla sau macar o solutie. Cand acest lucru se intampla si la voi, considerati divortul ca fiind cea mai buna rezolvare.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, este sa iti dai seama daca este chiar atat de  imposibil sa-ti recapeti partenerul. Daca asta e ceea ce vrei mai mult decat orice, este posibil si probabil o sa o poti face. Apoi este bine sa realizezi care este problema reala din cauza careia casnicia s-a destramat si sa fii constient/a ca trebuie sa platesti un „pret” pentru rezolvarea ei (de multe ori e un pret pe care nu vrei sa-l platesti).

Analiza problemei trebuie sa fie punctul de plecare. O data ce constientizezi problemele si cauzele ei si esti dispus sa le indrepti, atentia ta va fi mutata de la partenerul propriu-zis la probleme. Cu timpul vei constata ca nu pierderea lui ti-a produs durerea respectiva, ci conflictul cauzat de propria problema.

Dupa ce semnezi actul de divort esti din nou liber/a si te poti casatori cu altcineva. De cele mai multe ori, nu se intampla asa datorita impactului pe care casnicia  il are asupra  participantilor, soti si copii- daca este cazul.

Cu trecerea timpului poate vei realiza ca de fapt acel partener sau partenera nu era potrivit/a pentru tine pentru ca, dupa ce problema a fost rezolvata, vei incepe sa-ti privesti viata de dinaintea divortului cu alti ochi.

Viata de dupa divort are doua cai: va fi una plina de durere si resentimente sau o viata noua, un inceput al descoperii de sine, o treapta in propria evolutie.

Lasa un comentariu