Varsta adulta tanara si varsta adulta “de mijloc”Sub rezerva permanenta a specificitatii culturale, cercetarile au evidentiat existenta a  trei etape generale  in dezvoltarea adulta: varsta adulta tanara, varsta adulta „de mijloc” si varsta adulta tarzie sau varsta a treia. Primele doua etape vor fi abordate in  capitolul de fata.

Aceste etape, desi  atunci cand sunt particularizate la nivelul individului capata note specifice, au totusi un grad de universalitate in ceea ce priveste asumptiile fundamentale ce caracterizeaza respectiva perioada si  problemele tipice cu care se confrunta persoanele adulte.

 

ADULTUL TANAR:  20-40 ani

Aceasta perioada se subimparte la randul sau in mai multe etape.

A. Tranzitia de la adolescenta la varsta adulta 18-22 ani

 Situatii solicitante :

1. Separarea de parinti si dobandirea independentei financiare si psihologice

 • 18 % raman in proximitatea fizica a  parintilor si pastreaza relatii apropiate cu acestia
 • 20 % intra in conflicte serioase cu parintii, ce au ca rezultat separarea
 • 62 % trec printr-o separare “geografica” si psihologica, fara a simti  existenta conflictului.

2. Renuntarea la multe persoane semnificative (grupul de prieteni, profesorii, alte persoane de referinta)
3. Schimbari in viata sociala (facultate, armata, intemeierea propiei familii) si in perceptia propriei persoane


Toate aceste solicitari pot duce la instalarea unor sentimente de pierdere, de frica, de insecuritate.

Levinson (1978) considera ca  in aceasta faza de „adult novice”(cum o numeste el), la barbati incepe sa ia nastere un “vis personal”, despre modul in care va arata viata lor in termeni de cariera. La femei acest vis, spune Levinson, este absent, ele fiind focalizate pe viata de familie si existenta in comunitate.

Gould (1978) afirma ca exista cateva asumptii fundamentale ale acestei varste care trebuiesc depasite pentru a putea trece la fazele urmatoare ale vietii. Ele sunt ramasite ale unor credinte din copilarie, care, desi obiectiv privite sunt evident false, afecteaza individul intr-un mod subtil.

a)” Totdeauna voi apartine parintilor mei si voi crede in lumea lor”

b)” Pot vedea lumea doar prin ochii parintilor mei “

c)” Dupa ce voi deveni independent va fi un dezastru”

d)” Nu detin proprietatea asupra propriului meu corp”

e)” Parintii sunt singura mea familie”

Aceste asumptii nu sunt explicite si nu trebie sa apara la toti indivizi


Directii de dezvoltare – ideale – (identificate de White,1975)

a) Stabilizarea identitatii eu-lui: sentimentele unui individ despre propria persoana sunt mai ferme decat in orice perioada anterioara de dezvoltare, Eu-l nu poate fi serios afectat, cum era in timpul copilariei sau adolescentei.

b) Independenta relatiilor personale: Sunt mai sensibili la nevoile celorlalti (depasirea egocentrismului din perioada adolescentei), isi stabilesc prieteniile si relatiile sociale pe unele criterii proprii, manifestand selectivitate.

c) Manifestarea activa a intereselor: pe masura ce acestea se cristalizeaza, vor determina tot mai multe din optiunile tinerilor

d) Umanizarea valorilor: tinerii sunt mai constienti de aspectele umane ale valorilor, care sunt importante mai putin la nivel teoretic cum se intampla anterior, si mai mult ca efecte si actiuni reale.

e) Extinderea ocrotirii:  interesul pentru bunastarea generala a celorlalti, pentru asumarea de roluri active in scopul asigurarii acesteia


B. Adultul propriu-zis:  22-28 ani

 Ce se intampla la nivel fizic?

 Inaltimea maxima a fost deja atinsa de femei cam la 18 ani, de barbati la 20 , modificari nesemnificative in acest compartiment; dupa 26 de ani, discurile vertebrale incep sa se apropie, cauzand treptat scadere in inaltime.

Greutatea creste corespunzator cu scaderea ratei metabolismului bazal, adica a cantitatii minime de energie de care are nevoie un individ intr-o stare de relaxare.

Output-ul cardiac se diminueaza.

Personalitatea si dezvoltarea sociala

Persoana este confruntata acum cu doua impulsuri distincte:

 • datoria si dorinta de a explora cat mai multe aspecte ale mediului atat de diversificat.
 • impulsul launtric si datoria de a se dedica fie familiei, fie profesiei.

In aceasta peioada , atat in cazul barbatilor cat si in cel al femeilor, se dezvolta relatii foarte speciale (Levinson, 1978) :

La barbati:

 • relatia cu un mentor: acesta il ajuta in realizarea visului personal, il sustine, il ghideaza. Relatia poate sa sufere o ruptura in momentul in care “ucenicul” ajunge la acelasi nivel sau chiar isi depaseste mentorul.
 • relatia cu femeia speciala: aceasta il sprijina in realizarea visului personal si care ii ofera o relatie „totala”

La femei:

 • preocupare pentru gasirea barbatului special.

 

C. Tranzitia (criza) de la 30 ani: 28-30 ani

Aceasta etapa are mai multe caracteristici :

 1. Apare dorinta profunda de a-ti schimba viata, patternul de existenta.
 2. Criza poate incepe cu o depresie profunda, o realizare a tot ce nu ai facut si un regret apasator.
 3. Strategia de coping utilizata cu succes in aceasta perioada presupune o re-focalizare, fie dinspre cariera inspre familie, fie invers.
 4. Din nou adultul trebuie sa depaseasca unele asumptii disfunctionale (Gould, 1978)

“Viata este simpla si controlabila.”

“Nu sunt ca parintii mei. “

“Pot vedea si intelege clar ce se intampla celor apropiati mie.“

 

D. “Asezarea”: 30/33- 40 ani

 • Aceasta este perioada unor alegeri majore in jurul  carora se vor construi noile structuri ale vietii individului.
 • Doar acum se considera ca persoana devine un adult veritabil.
 • Acum se manifesta o seriozitate in luarea deciziilor.
 • Datorita linistii interioare dobandite, performantele sunt net superioare.


E. Adultul mediu (varsta adulta de mijloc): 40-60 ani

Ce se intampla la nivel fizic?

 Particularitatile aceastei varste:

 • Tonusul muscular si flexibilitatea musculara scad
 • Adaptarea ochilor la lumina intensa e mai inceata, la fel scade capacitatea de focalizare pe obiecte foarte apropiate, persoanelor le e mai greu sa distinga intre tonuri de albastru si verde
 • Dupa varsta de 40 de ani scade capacitatea de a detecta unele sunete de frecvente mai inalte, la fel de a distinge intre unele consoane, in special f, g, s, t, z, s (Marshall,1981)

Totusi, la aceasta varsta, desi simturile nu sunt la fel de acute ca inainte, varietatea de stimulari posibile compenseaza relativul deficit.

 

F. Criza varstei de mijloc (40-45 ani)

 Pana la varsta de 40 de ani, persoanele reusesc sa-si pastreze, fata de sine in primul rand, o imagine tanara (sau cel putin evenimentele care se succeda continuu nu le-au lasat timpul necesar meditatiei asupra trecerii si transformarilor inevitabile). Cam la aceasta varsta, individul e confruntat cu acumularea de dovezi privind declinul sau in ce priveste capacitatile fizice, mnezice sau entuziasmul implicarii intr-o sarcina.

Levinson observa ca barbatii realizeaza puterea lor destructiva, considerandu-se “continuatori ai povestii dezumanizarii omului fata de om”: daca acest aspect e constientizat, poate fi convertit in demersuri creative, care ar compensa implicatiile negative ale manifestarii puterii dobandite dupa o anumita varsta.

Alte aspecte tipice ale acestui interval :

 • Apare constientizarea mortii
 • Incep sa dispara multi dintre oamenii importanti din viata adultului.
 • Are loc o reevaluare a propriei vieti si o constientizare mai ales a ceea ce persoana nu a realizat.
 • Copiii sai devin adolescenti, ceea ce duce adesea la conflicte intre generatii (adultii au fost numiti in aceasta faza “generatia sandwich”, prinsi pe de o parte intre parintii lor din ce in ce mai slabi si neputinciosi si pe de alta parte intre copiii ce au nevoie de tot sprijinul si grija lor).
 • Incep sa fie constienti de sexualitatea in curs de maturizare a copiilor lor in paralel cu semnele “stingerii”  propriei vieti reproductive.

Apar modificari de ordin fizic: la aceasta varsta incepe declinul senzorial si motor. De exemplu la ambele sexe se constata o scadere a acuitatii vizuale, alterarea sensibilitatii gustative. De asemenea sunt din ce in ce mai prezente minusuri in forta musculara sau in  coordonarea motorie. Timpul de reactie scade per ansamblu cu 20%. Aceste deficite fizice pot fi compensate prin baza de cunostinte de care dispune individul si prin modalitati de stimulare largita.

Din punct de vedere sexual, se inregistreaza modificari ale capacitatii reproductive. La femei menopauza are ca si consecinta aparitia osteoporozei si cresterea riscului de boli cardiovasculare, datorita nivelului redus de estrogeni.

Menopauza are insa si un impact psihologic masiv, care poate sa duca la depresie; dar ca si in cazul adolescentilor, nu este vorba neaparat de modificari anatomice, cat de atitudinea fata de schimbarile corporale – atat cea a propriei persoane, cat si a celor din jur. La barbati apar de asemenea modificari hormonale, fluctuatii ciclice care determina o alterare a fertilitatii.

Se vorbeste in general despre un dublu standard al varstei de mijloc, deoarece semnele imbatranirii sunt valorizate diferit la cele doua sexe. De exemplu, parul care incepe sa incarunteasca face ca barbatii sa fie cotati drept si mai atractivi, in vreme ce la femei este semn ca „au trecut pragul” varstei a treia. Acest dublu standard afecteaza relatiile de cuplu.

Maximum-ul de expectante realizabile referitoare la cariera se definitiveaza; de asemenea e tot mai greu sa se pastreze “la zi” cu ritmul schimbarilor din propria profesie

 

G. Reorientare (iesirea din criza): 45-60 ani

Acesta este un interval fructuos al maturitatii depline, in care individul poate ajunge la apogeul in cariera, in succesul financiar, in pozitia sociala.

 • femeile devin mai masculine, se concentreaza mai mult asupra vietii lor profesionale, se implica mai mult in viata sociala (organizatii, partide), devin asertive, impunatoare
 • barbatii incep sa fie mult mai intorsi spre viata de familie, devin mai calzi, tandri
 • adultii de 45-60 de ani pot sa-si insuseasca noi abilitati.

Din punctul de vedere al rezolvarii problemelor practice, persoanele de aceasta varsta au performante mult superioare celor tinere.

Sarcini de dezvoltare ale adultilor ( dupa Chickering & Havighurst):


16-23 ani adolescenta tarzie

          Obtinerea independentei emotionale

          Pregatirea pentru casatorie si viata de familie

          Alegerea si pregatirea unei cariere

          Dezvoltarea unui sistem etic

23-35 ani adult tanar           Alegerea unui partener

          Inceperea unei familii

          Obtinerea unei slujbe

          Asumarea de responsabilitati civice

35-45 ani tranzitia varstei de mijloc

          Adaptarea la schimbarile in cerintele locului de munca

          Revizuirea planurilor de cariera

          Redefinirea relatiilor de familie

45-57 ani adult propriu-zis

          Mentinerea carierei sau redirectionarea profesionala

          Stabilizarea relatiilor de familie

          Ajustarea la schimbarile biologice

57-65 ani adult tarziu          Pregatirea pentru pensionare
65…varsta a treia

         Ajustarea la pensionare

         Ajustarea la declinul sanatatii si fortei

         Afilierea la grupuri in varsta

         Mentinerea integritatii personale

         Suportarea pierderii celor dragi

 

Lasa un comentariu