Valorile si liderii de succesExista tot mai multe dovezi in sprijinul ideii ca liderii de succes sunt orientati de valori, ca adera la o serie de principii etice care pun accent pe importanta oamenilor, a comunitatii si a mediului.

W. Schmidt si B. Posner au publicat un studiu care de atunci este foarte influent, intitulat “Managerial Values and Expectations” si care a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1460 de manageri. In urma efectuarii acestui studiu au reiesit urmatoarele concluzii:

 • rugati sa aleaga un enunt care ar putea reprezenta baza imbunatatirii calitatii vietii in SUA, 61% au ales revenirea la valorile esentiale. Acestea includ accentul pus pe cooperare si imbunatatirea comunitatii umane in ansamblu;
 • calitatile cele mai admirate la subordonati, colegi si superiori au fost integritatea si competenta;
 • 69% au considerat ca sunt capabili sa inteleaga valorile celor cu care lucreaza, si ca oamenii lucreaza mai bine impreuna daca impartasesc aceleasi valori;
 • prioritatile managerilor se orientau dinspre cariera catre viata particulara;
 • managerii femei erau mai puternic orientati catre cariera decat barbatii: 60% dintre femei au ales cariera drept sursa cea mai importanta de satisfactie, si numai 37% dintre barbati au declarat acest lucru;
 • aproape 80% au fost de acord cu afirmatia ca sunt mai constienti de valorile personale care ii orienteaza decat erau cu cinci ani in urma;
 • dintre oamenii considerati importanti pentru organizatie, cei chestionati au raspuns ca ei sunt cei mai importanti, fiind urmati de clienti, subalterni, superiori si colegi.

Iata in continuare un rezumat al acestui studiu, cu evidentierea credintelor comune impartasite si a realitatii cu privire la acestea:

Valori si prioritati organizationale:

 1. Managerii plaseaza profitabilitatea pe primul loc in lista obiectivelor organizationale. Profitabilitatea este de fapt pe locul al saptelea, dupa eficacitatea organizationala, productivitatea ridicata, leadership-ul organizational, moralul ridicat, reputatia organizatiei si eficienta organizationala.
 2. Actionarii sunt considerati de catre manageri mai importanti decat clientii. Fals – clientii sunt priviti ca fiind mult mai importanti decat actionarii.
 3. Managerii se simt presati de standardele organizationale. Adevarat – mai mult de 70% dintre managerii chestionati tin cont de aceste presiuni.
 4. Managerii privesc serviciile oferite publicului drept unul dintre cele mai importante obiective ale unei organizatii. Acesta este intr-adevar un obiectiv important pentru unii, dar ocupa locul al treisprezecelea pe lista obiectivelor organizationale.
 5. Managerii de pe nivelul managerial cel mai de jos stabilesc prioritati ale valorilor diferite de cele ale managerilor de pe nivelele de varf. Managerii de pe toate nivelele au un sistem de valori bine pus la punct.

 

Despre munca si familie

 1. Cei mai multi manageri sunt mai satisfacuti de carierele lor profesionale decat de viata particulara. Fals – viata familiala reprezinta o sursa mai mare de satisfactie personala.
 2. Cei mai multi manageri acorda prioritate responsa-bilitatilor legate de post decat responsabilitatilor legate de familie. In general este adevarat, mai putin in situatia in care postul presupune o schimbare a stilului de viata.
 3. Cei mai multi manageri ocupa posturi care ii impiedica sa petreaca suficient timp cu familia si prietenii. Aceasta parere reflecta realitatea doar in jumatate din cazuri.
 4. Munca induce in mare masura stresul si in viata de familie a managerilor. O parere care reflecta realitatea in jumatate dintre cazuri.
 5. Managerii de sex barbatesc sunt mai puternic orientati catre dezvoltarea unei cariere decat femeile manager. Fals – in analizarea managerilor femei si barbati de pe posturi similare, s-a observat exact contrariul acestei opinii.

 

Sefi si subalterni:

 1. Managerii isi doresc cel mai mult ca superiorii lor ierarhici sa fie de incredere si de ajutor.  Fals – cea mai importanta calitate a unui bun sef este integritatea, urmata indeaproape de competenta.
 2. Managerii isi doresc cel mai mult ca subalternii lor sa fie loiali si cooperanti. Fals – managerii doresc de la subalternii lor integritate, hotarare si competenta.
 3. Valorile personale
 4. Ambitia ocupa primul loc in topul celor mai dorite calitati personale ale managerilor. Ambitia se situeaza cu mult sub responsabilitate, onestitate, si capacitatea de a fi capabil, plin de imaginatie si logica.
 5. Majoritatea managerilor sunt mai putin constienti de valorile personale pe care le au in prezent decat de cele pe care le detineau cu cativa ani in urma. Fals – majoritatea sunt mai constienti de valorile lor acum decat cu cinci ani in urma.
 6. Congruenta dintre valorile personale ale unui manager si valorile organizationale creste odata cu inaintarea in varsta si cu cea ierarhica. Adevarat.
 7. Comportament moral/comportament imoral
 8. Putini manageri ar demisiona in situatia in care seful lor le-ar solicita sa faca ceva imoral. Trei din patru manageri au declarat acest lucru.
 9. Majoritatea managerilor considera ca o mare influenta asupra comportamentului imoral in munca o are climatul social. Fals – majoritatea considera ca exista o stransa legatura intre comportamentul imoral si climatul organizational.
 10. Confruntati cu o problema etica, cei mai multi manageri apeleaza la un prieten apropiat pentru indrumare. Fals – aceste probleme sunt discutate in general cu partenerul de viata sau cu seful.

 

Viitorul

 1. Managerii au tendinta de a fi optimisti cu privire la tendintele viitoare. De obicei, optimismul se manifesta in raport cu propria persoana si cu organizatia, managerii nefiind siguri ce pozitie sa adopte fata de tendintele economice, sociale si politice.
 2. Managerii mai tineri si managerii mai varstnici au perspective diferite asupra evolutiilor politice si sociale. Varsta nu pare sa influenteze optimismul sau pesimismul managerilor in raport cu aceste aspecte.
 3. Cei mai multi manageri considera ca progresul tehnologic influenteaza puternic calitatea vietii. Fals – mult mai importanta poate fi revenirea la valorile traditionale.
 4. Managerii considera ca tendintele privitoare la aspectele umane sunt cel mai greu de controlat. Multi manageri considera ca viitorul ofera multe provocari, dar ca acestea pot fi controlate.

 

 

Fragmente din Management – DE LA TEORIE LA PRACTICA – P. Marinescu, V. Cornescu

Lasa un comentariu