Utilizarea oxitocinei in sindromul Asperger 

Hormonul hipofizar, oxitocina se dovedeste a fi util in reabilitarea sociala a persoanelor cu sindrom Asperger. Aceasta parere aparuta in ultimii ani, a fost confirmata de inca un studiu realizat recent in laboratorul CNRS din Bron, Franta.

Conducatorul acestui studiu, Angela Sirigu, afirma: ca rezultat al inhalarii oxitocinei copiii cu sindrom Asperger sau HFA (high-functioning autism) devin mai susceptibili de a se juca cu persoanele mai receptive social, in defavoarea celor mai putin cooperanti, demonstrand capacitatea de a aprecia statutul emotional al partenerului, capacitate care ca regula este deficitara la aceste persoane.

Sindromul Asperger, facand parte din grupul tulburarilor autiste, se deosebeste de autism prin pastrarea relativa a limbajului si a nivelului cognitiv. Denumirea sa provine de la numele pediatrului austriac Hans Asperger, care in anul 1944 a descris pentru prima data o tulburare asemanatoare la copii care manifestau o lipsa a comunicarii nonverbale cu semenii sai, si o oarecare stangacie in miscari. Caracteristicile unei persoane cu sindrom Asperger sunt tulburarile in stabilirea contactului social si afectiv, comportamentul repetitiv si interesul excesiv pentru un domeniu ingust sau fata de un aspect restrans al unui fenomen mai complex.

Participantii studiului au fost 13 persoane cu varste cuprinse intre 17 si 39 ani, avand diagnostic confirmat de sindrom Asperger, si 13 indivizi sanatosi in calitate de grup de control. Acestea au primit placebo sau 24 UI oxitocina intranasal, iar peste 50 minute au fost supusi unui test comportamental. In cadrul testului pacientii au fost observati in timpul unui joc video in care acestea urmau sa aleaga a pasa mingea unui partener bun, rau sau neutru din punct de vedere social.

Ca regula persoanele autiste nu exprima careva preferinte, nefiind in stare sa faca diferenta intre aceste trei categorii. In acest caz,dupa inhalarea oxitocinei, persoanele cu Asperger au preferat sa paseze mai mult caracterului pozitiv, in defavoarea celui negativ.

In a doua parte a studiului, pacientilor li s-a propus sa priveasca o serie de imagini pentru a stabili expresia fetei si orientarea privirii persoanei de pe imagine. In cadrul grupului cu oxitocina, timpul folosit pentru examinarea fetelor era mai mare in comparatie cu cel al persoanelor din grupul cu placebo. Pacientii au manifestat o crestere a interesului pentru regiunea ochilor, fiind cunoscut ca lipsa contactului « ocular » este una din caracteristicile persoanelor autiste.

Eficacitatea oxitocinei ar putea fi deasemenea sustinuta si prin stabilirea unui nivel scazut al acestui hormon in serul copiilor cu sindrom Asperger.

Oxitocina, hormon secretat de nucleii talamici supraoptic si paraventricular, este cunoscuta ca fiind implicata in procesul de nastere si alaptare la femei.

Studiile recente au demostrat rolul acesteia in formarea instinctului matern si a celui de imperechere, in recunoasterea sociala, anxietate, incredere, orgasm si dragoste. Or, dat fiind implicarea acesteia in formarea comportamentelor repetitive si de afiliere, elemente chee ale tulburarii autiste, s-a presupus rolul acesteia in patogenia sindromului Asperger si posibila eficacitate a acesteia in tratarea pacientilor cu asa patologie.

Totusi, aceste rezultate necesita studii ulterioare pentru evaluarea efectelor administrarii de lunga durata a oxitocinei asupra functiilor sociale a pacientilor cu sindrom Asperger.

 

Sursa: neurologie.ucoz.com

Lasa un comentariu