Unitatea familiei 

Parintii au obligatia de a satisface toate nevoile unui copil, de a invinge obstacolele ce se pun in calea dezvoltarii lui cu scopul de a-l pregati pentru a face progrese in evolutia lui spre maturitate.

Conditiile de viata ale copilului depind de comportarile parintilor intrei ei si fata de el. Coeziunea familiala fundamenteaza etica lor educativa. Parintii trebui sa-si faca din copii, prieteni sinceri. Atasamentul intre membrii unei familii nu trebuie sa lipseasca chiar daca uneori intre parinti exista neintelegeri.

Desi afectiunea si atasamentul sunt notiuni de esenta diferita, amandoua trebuie cultivate in mod egal. Comportarea dintre parinti nu trebuie sa fie autoritara. Un tata aspru si autoritar va face din copilul sau un izolat si un revoltat.

Familia trebuie sa aiba disciplina ei. Tatal are obligatia de a face din copil un prieten prin influenta si nu prin constrangere.

Parintii care pedepsesc copiii fara a le arata motivele pot fi asemuiti cu acei medici naivi, care fara a da sfaturi practice, cearta pe bolnavi pentru ca racind au facut pneumonie.

Toate problemele vietii se pot rezolva mai usor intr-un climat de prietenie si intelegere. Tatal care vrea sa impuna copilului un anumit fel de a fi, trebuie sa aiba inainte de toate un anumit grad de intelegere pentru acesta. Nu trebuie sa-i astupe gura cu sentinta: “Esti prea mic ca sa intelegi!”, “Nu ai dreptul sa ma contrazici, esti copil!”

Pentru ca un copil sa simta ca parintii sunt bunii lui prieteni, ei trebuie sa ajunga sa fie considerati de el niste tovarasi, care sunt mai puternici si mai pregatiti pentru viata ca el. Unii parinti se supara daca copilul lor ii tutuieste. NU au dreptate. Familiaritatea aceasta contribuie mult la stabilizarea prietenie dintre ei si nu trebuie interpretata ca lipsa de respect.

Prietenia trebuie sa faca pe toti membrii ei mai rabdatori si mai solidari in toate imprejurarile. Toti membrii familiei trebuie sa urmareasca aceleasi teluri si fiecare din ei trebuie sa ia parte la succesele si insuccesele vietii lor. Desi realitatile, uneori aspre, trebuie privite in fata, parintii trebuie sa le domine, dar si copii trebuie sa le cunoasca, desigur cu oarecare retusari daca situatia o cere.

Orice copil trebuie sa poarte respect parintilor sai. Nici o problema familiala nu trebuie privita in mod egoist. Este imposibil de a separa in educatie scopurile individuale de cele familiale.

Un exemplu graitor nu-l da copilaria lui Tolstoi: “La ora 17 parintii se adunau pentru ceai in sufrageria lor. Era o atmosfera intima si vesela. La aceasta reuniune se comentau toate evenimentele zilei, iar copii povesteau intamplarile din scoala. Ca elevi au scos o revista literara la care fratii si surorile au fost singurii colaboratori.”

Dupa cum se vede intre membrii familiei exista o prietenie sincera si stransa.

Parintii trebuie sa supravegheze copilul de la distanta, inlaturand, daca este nevoie, prietenii ce ar putea sa-l corupa. Tatal trebuie sa raspunda fara a se enerva la toate intrebarile puse de copil. Daca se eschiveaza de la asemenea conversatii, copilul va cauta sa afle ce-l intereseaza de la alte persoane.

Uneori copil mic este pus in incurcatura cand este intrebat de cineva: “Pe cine iubesti tu mai mult, pe mama sau pe tata?”
De obicei copilul cu bun simt ezita sa dea un raspuns, de teama sa nu ofenseze pe parinti. Are dreptate. De ce sa micsoreze prietenia unuia dintre ei? Prietenia reala a membrilor familiei nu se poate realiza decat daca fiecare membru al familiei are intelegere pentru ceilalti si nu se insista asupra divergentelor posibile.

In toate intamplarile posibile in viata familiei, toti membrii sa fie solidari, iar copilul trebuie sa simta binefacerile acestei solidaritati. Coeziunea afectiva, prietenoasa a familiei trebuie sa se manifeste si la bine si la rau.

Oricate greseli ar face un copil maricel, parintii nu trebuie sa se desolidarizeze de el. Acesta trebuie sa simta permanent legatura de inima si sange cu parintii sai. Casa in care locuiesc membrii familiei trebuie sa fie o citadela nu o inchisoare. Trebuie sa se combata geloziile meschine dintre frati si surori.

Un exemplu graitor de coeziune intre frati si parinti ni-l da viata familiei Curie. Familia Curie a dat omenirii patru persoane geniale. Trei dintre ei au primit cate un premiu Nobel in decurs de 30 de ani. Ca in toate familiile, au existat si intre membrii ei, diferentele de varsta, dar nu de mentalitate, de temperament si caracter.

In familia Curie a existat afectiune, prietenie, incredere, incurajare, intre toti membrii ei. Cei maturi nu au utilizat autoritatea anilor pentru deceptionarea celor care asteptau succesele in anii viitor. A existat un acord perfect intre vederile ascendentilor si ale descendentilor. Maria Curie ( cu numele de fata Maria Sklodowska) avea 12 ani cand a murit mama ei, bolnava de tuberculoza. A trebuit sa ia conducere menajului familiei, ocupandu-se cu multa dragoste de sora ei mai mare. A fost o dragoste frateasca ca in povesti intre aceste doua surori: “Maria la scoala a luat in toate clasele premiul I. Cu trecerea anilor copilaria Mariei a devenit trista, din cauza saraciei. La 16 ani Maria a terminat liceul, primind medalia de aur, la fel ca si fratii ei mai mari. O sora a ei, Bronia ardea de dorinta de a urma o facultate de medicina. Maria avea 18 ani, dar gaseste o solutie ca bani nu aveau. Maria va intra ca guvernanta la o familie bogata si cu banii castigati de ea o va tine pe sora ei la studii la Paris. Dupa aceasta va termina studiile, o va intretine pe Maria sa studieze fizica.”

Si asa s-a intamplat! Ce exemplu extraordinar de coeziune familiala!

Fericirea familiala este compusa din fericiri individuale ale membrilor componenti. Parintii au datoria sa explice copiilor mai mari ca viata e o “lupta” inevitabila, cu multe obstacole care se pot ivi in calea succesului. Orice elev trebuie sa stie ca munca este conditia esentiala a succesului.

Fiecare isi are rasplata dupa merite si munca desfasurata. Parintii, daca vor sa aiba copii reusiti, nu trebuie sa dea exemple de rautate, vanitate si egoism.

Lasa un comentariu