Una zici si alta faci?Astazi as dori sa analizam putin problema expusa deja in titlu. Esti o persoana care se razgandeste des? Cei din jur te percep ca pe un om schimbator pe care nu pot pune baza? Ar fi bine totusi sa facem o distinctie clara intre promisiune, punctualitate si afirmatii cotidiene.

In momentul in care faci o promisiune, ti-ai luat o responsabilitate. Nu iti poti tine promisiunea, acest lucru te descalifica in fata celorlalti, cu exceptia cazului in care ai fost impiedicat de niste fapte/evenimente din afara sferei tale de control. O promisiune incalcata te poate costa mult in timp, incepand cu increderea celor din jur si ajungand pana la a fi evitat si marginalizat, de aceea odata ce promiti ceva, este important sa te tii de cuvant. Stii despre tine ca nu esti o persoana constanta? Nicio problema, remediul este simplu: nu mai promite nimic! Ce rost are sa-ti asumi responsabilitati inutile?

Cat priveste punctualitatea, eu personal am o problema cu oamenii care ma lasa sa astept sau ma pun pe drumuri. Stii ca nu iti poti planifica timpul in asa fel incat sa ajungi la timp la intalnire? Nu trebuie sa fixezi o ora. Poti spune: “Ne vedem in jur de ora X”. Daca flexibilitatea nu este posibila atunci poti pleca mai devreme de acasa, nu lasa toata treaba pe ultima suta de metri. Increderea se castiga greu si se pierde usor, iar pe termen lung te poate costa. Datorita temperamentului tau poate ca nu te deranjeaza sa astepti o jumatate de ora sau chiar o ora in plus, gasesti ceva util si placut de facut in acest timp, dar nu te gandi ca toti sunt ca tine. Unii oameni detesta sa astepte. Promisiunile tinute iti pot aduce un numar considerabil de “puncte de incredere” care pot fi fructificate mai tarziu.

Mai exista si afirmatii cotidiene care te privesc direct. De cate ori ti s-a intamplat sa faci afirmatii vehemente “de maine nu mai beau bere” iar a doua zi sa defilezi cu berea in mana in fata cunoscutilor uitand de afirmatia precedenta? Aici deja nu mai afectezi pe nimeni, nu mai lasi pe nimeni sa astepte, e vorba de viata ta. Nu traieste nimeni pentru tine. Desigur, e bine sa nu faci afirmatii fara acoperire, face parte din autoeducatie, dar daca nu lezezi pe nimeni, afirmatiile de acest tip pot fi luate ca o extensie a unui temperament coleric. Si, pana la urma, cei din jur trebuie sa te accepte asa cum esti. Daca nu o fac, deja devine problema lor.

Doar tu poti decide daca si cat de mult doresti sa te schimbi, eu nu imi permit sa ofer retete care pot sterge de pe harta temperamentul coleric. De fapt, nici nu exista si nici nu ar fi indicat sa existe vreodata, diversitatea care da frumusete lumii ar fi astfel stirbita iremediabil.Lasa un comentariu