Tulburari sexuale – ejacularea precoce 

Conform DSM-IV- Manual de diagnostic si statistica al tulburarilor mentale:

Criterii:
Elementul esential al ejacularii precoce il constituie debutul recurent sau persistent al orgasmului si ejacularii la o stimulare sexuala minima, inainte, in cursul sau la scurt timp dupa penetrare si inainte ca persoana s-o doreasca (criteriul A).

Clinicianul trebuie sa tina cont de factorii care afecteaza durata fazei de excitatie, cum ar fi etatea, noutatea partenerei sau a situatiei sexuale si frecventa recenta a activitatii sexuale.

Majoritatea barbatilor cu aceasta tulburare pot intarzia orgasmul prin automasturbare, o perioada de timp considerabil mai lunga decat in timpul coitului. Estimarile partenerelor referitoare la durata perioadei de timp, de la inceputul activitatii sexuale si pana la ejaculare, precum si parerea lor daca ejacularea precoce constituie o problema, pot fi foarte diferite.

Perturbarea trebuie sa cauzeze o detresa sau dificultate interpersonala marcata (criteriul B). Ejacularea precoce nu se datoreaza exclusiv efectelor directe ale unei substante (de ex., abstinentei de opiacee) (criteriul C).

Ca si alte disfunctii sexuale, ejacularea precoce poate crea tensiune intr-o relatie. Unii barbati necasatoriti ezita sa se intalneasca cu partenere noi din cauza fricii dea nu fi incomodati de tulburare. Aceasta poate contribui la izolarea sociala.

Evolutie
O multime de barbati tineri invata sa intarzie orgasmul pe masura ce capata experienta sexuala si avanseaza in etate, dar uniiĀ  continua sa ejaculeze precoce si pot cere ajutor pentru tulburare, desi nu toti tinerii apeleaza la ajutor profesionist.

Unii barbati sunt capabili sa intarzie ejacularea intr-o relatie de lunga durata, dar experienteaza o recadere a ejacularii precoce cand au o partenera noua. De regula, ejacularea precoce se intalneste la barbatii tineri si este prezenta de la prima lor incercare de contact sexual. Insa, unii barbati isi pierd capacitatea de a intarzia orgasmul dupa o perioada de functionare adecvata.

Cand debutul survine dupa o perioada de functionare adecvata, contextul il constituie adesea o reducere a frecventei activitatii sexuale, anxietatea intensa in legatura cu realizarea actului sexual cu o partenera noua sau pierderea controlului asupra ejacularii asociata cu dificultatea de a ajunge la erectii sau de a le mentine. Unii barbati, care au incetat uzul regulat de alcool, pot prezenta ejaculare precoce, deoarece ei se bazau pe baut pentru a intarzia orgasmul, in loc de strategii comportamentale invatate.

Subtipuri
Subtipurile sunt prevazute pentru a indica debutul (primara versus capatata), contextul (generalizata versus situationala) si factorii etiologici (datorata factorilor psihologici, datorata unor factori combinati) pentru ejacularea precoce.

Ejacularea precoce trebuie sa fie distinsa de disfunctia erectila in legatura cu dezvoltarea unei conditii medicale generale. Unii indivizi cu disfunctie erectila pot omite strategiile uzuale de intarziere a orgasmului. Altii necesita o stimulare noncoitala prelungita pentru a dezvolta un grad de erectie suficienta pentru intromisiune.

La astfel de indivizi, excitatia sexuala poate fi atat de intensa, ca ejacularea survine imediat. Problemele ocazionale cu ejacularea precoce, care nu sunt persistente sau recurente ori nu sunt acompaniate de detresa ori dificultate interpersonala marcata, nu desemneaza pentru diagnosticul de ejaculare precoce.

Criteriile de diagnostic pentru Ejacularea Precoce

A. Ejaculare persistenta sau recurenta la o excitatie sexuala minima, inaintea, in timpul sau scurt timp dupa penetrare, si inainte ca persoana s-o doreasca. Clinicianul trebuie sa tina cont de factorii care afecteaza durata fazei de excitatie, cum ar fi noutatea partenerei sau situatiei sexuale si frecventa recenta a activitatii sexuale.
B. Perturbarea cauzeaza, o detresa sau dificultate interpersonala marcata.
C. Ejacularea precoce nu se datoreaza exclusiv efectelor directe ale unei substante (de ex., abstinentei de opiacee).

Lasa un comentariu