Trei pasi care ajuta la exprimarea corespunzatoare a furieiIn cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott a scris cei trei pasi foarte importanti pentru a face fata furiei pe care o simte orice parinte in relatie cu copilul sau in anumite momente. Este imposibil ca aceste momente de furie intensa sa nu apara. Inainte de  pasii pe care i-a descris, a dat trei adevaruri care trebuie acceptate asa cum sunt:

„ Acceptam faptul ca devenim uneori furiosi cand avem de-a face cu copiii. Avem dreptul sa fim furiosi fara culpabilitate ori rusine.

Cu o conditie suntem indreptatiti sa exprimam ceea ce simtim. Ne putem exprima sentimentele de furie cu conditia sa nu atacam personalitatea sau caracterul copilului.”

Este foarte important ca acestea de mai sus sa fie complet acceptate. Apoi se poate trece la primul pas care este identificarea sentimentelor printr-un nume. Totul se va face la persoana intai. De exemplu „ Eu ma simt iritat/a” sau „Eu ma simt respins/a”.

 Cel de-al doilea pas este exprimarea acestor sentimente cu o intensitate din ce in ce mai mare. De exemplu:

„ Ma simt furios”
„ Ma simt foarte furios”
„ Ma simt foarte, foarte furios ”
„ Ma simt groaznic de furios”

 Cel de-al treilea pas, care nu trebuie sa fie indeplinit daca vreunul dintre cele de mai sus a fost suficient pentru a simti ca o persoana se calmeaza, este enuntarea motivului furiei, dezvaluirea reactiilor interioare si gesturilor pe care cineva ar dori sa le faca. Este un pas complex, care implica mult mai multa descarcare.

Un exemplu poate fi acesta: „Cand va vad pe toti ca fugiti de la masa ca sa va uitati la televizor si ma lasati cu farfuriile murdare si cratitele pline de grasime ma simt indignata! Sunt asa de furioasa incat simt ca iau foc pe dinauntru! Imi vine sa arunc cu toate farfuriile alea in ecranul televizorului!”

Exprimarea furiei intr-un mod corespunzator si adecvat poate sa aduca multa liniste intr-o familie. Este normal ca un parinte sa-si invete copiii ca furia este un sentiment normal, ca el exista si ca nu trebuie ca el sa fie ignorat sau blamat atunci cand apare.

Nu inseamna ca daca un copil sau un parinte simte furie, el trebuie sa fie rusinat de ceea ce exista cu adevarat in interiorul sau in acel moment. Dimpotriva, trebuie sa accepte existenta lui si sa exprime conform pasilor de mai sus, ceea ce este si nu poate fi negat.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu