Trateaza-ti depresia cu succes!Trateaza-ti depresia cu succes!Dr. James N. Herndon descrie pasii unui program de terapie in vederea reducerii depresiei si chiar a eliminarii acesteia. Cercetarile sale (de peste 10 ani) in aceasta directie l-au condus la crearea PDT, un program de autoterapie care si-a dovedit eficienta in cazul a mii de victime ale depresiei. De cele mai multe ori, nu este suficient (e chiar inutil) sa vorbim despre copilarie, evenimentele din trecut care ne-au marcat, despre relatia care s-a sfarsit prost sau despre situatia imposibil de rezolvat la locul de munca.
Alteori, fiind atat de coplesiti de natura pasiva a depresiei asteptam un miracol care sa ne salveze si sa ne scoata din starea in care ne aflam. Dr. Herndon spune: „experienta personala mi-a aratat ca numai ocupandu-ne personal de depresia noastra, o vom invinge. Daca asteptam ca cineva sa ne vindece de ea atunci – multa bafta. Va fi o asteptare foarte lunga”.

Programul nu inlocuieste un consult de specialitate medical sau psihologic. Persoanelor care iau antidepresive li se recomanda consultarea medicului specialist inainte sa renunte la ele.

 

Terapia Personalizata a Depresiei: O privire de ansamblu

O sinteza a principiilor PDT (terapia personalizata a depresiei):

PDT este o noua metoda de conceptualizare si tratament al depresiei majore. PDT functioneaza prin inlocuirea seturilor negative de ganduri si comportamente cu un set pozitiv. Simplu spus, scopul PDT este acela de a inlocui lucrurile care declanseaza raspunsul depresiv cu cele care nu o fac.

PDT are la baza urmatoarele principii:

1) Depresia majora este un raspuns de cedare al creierului, declansat de comportamentele si gandurile submisive.

2) Gandurile si comportamentele de supunere sunt o influenta negativa in vietile noastre. Repetate in timp, aceste ganduri si comportamente negative pot crea un raspuns de cedare suprasolicitat. Cand suferim de o depresie severa, creierul nostru ne spune sa cedam comportamentelor si gandurilor negative care il ataca. La aceasta se refera sentimentul de depresie.

3) Comportamentele si gandurile dominante sunt cerute in schimb pentru o reconditionare a raspunsului de cedare.

4) Comportamentele si gandurile dominante sunt produse in sase domenii care ajuta la definirea personalitatii noastre: 1) posesiile; 2) locurile; 3) oamenii; 4) activitatile; 5) aptitudinile; si 6) convingerile.

Timpul pe care il petreci practicand si gandindu-te la exemplele din cele sase domenii va tinde sa distruga raspunsul de cedare. Depresia se va atenua si intr-un final va fi eliminata.
PDT este o terapie usoara. Pe scurt, iata cum functioneaza:

Persoana care sufera de depresie tine un inventar al gandurilor si comportamentelor de supunere  (i.e, negative) si un inventar al gandurilor si comportamentelor dominante (i.e. pozitive). De-a lungul unei perioade de la sase pana la opt saptamani, timpul efectiv petrecut atat in angajarea in comportamente de cedare cat si in cele dominante este monitorizat sistematic.

Scopul este acela de a creste progresiv inlocuirea comportamentelor de cedare cu cele dominante. Facand acest lucru in fiecare zi, episoadele de depresie majora, precum si sentimentul general al depresiei, ar trebui sa scada considerabil.

 

PDT: Ce sa faci mai exact?

PASUL UNU

Completeaza Inventarul Activitatilor Submisive (de cedare). Acest inventar iti cere sa enumeri toate gandurile, comportamentele, activitatile etc, despre care crezi ca sunt negative. Exemple: “te gandesti ca esti depresiv”, “te simti nesigur in privinta locului de munca, familiei, aptitudinilor, abilitatilor tale etc”;” te simti vinovat pentru ca…”; ” te simti nefericit pentru ca…”

Cand raspunzi fii specific cat de mult este posibil. Adu-ti aminte ca acestea sunt problemele care declanseaza raspunsul depresiei in creierul tau. Acestea sunt lucrurile negative pe care le facem si modurile negative in care gandim care trebuie inlocuite cu un set de tipare ale gandurilor si comportamentelor mai “dominante”.

PASUL DOI

Completeaza Inventarul activitatilor Dominante (ANEXA B). Acest inventar iti cere sa enumeri trei lucruri pe care le pretuiesti foarte mult din fiecare din cele sase categorii. Raspunsurile la aceste intrebari reprezinta partea dominanta a personalitatii tale. Aceste ganduri si comportamente pozitive trebuie sa inceapa sa inlocuiasca gandurile si comportamentele negative din Inventarul Activitatilor Submisive. Obiectivul tau este sa urmaresti in mod activ interesele pe care le-ai enumerat si sa le practici pe cat de des este posibil. Acesta este primul tau obiectiv in Terapia Personalizata a Depresiei. Rezultatul va reduce starea de depresie.

Evident, probabil ai mai mult de trei interese favorite in cateva din cele sase domenii. Nu sugerez sa iti limitezi activitatile “dominante” doar la cele enumerate in inventar. In schimb, scopul este sa ne asiguram ca iti creezi un profil “bine-definit” al personalitatii tale. Cu cat activitatile tale sunt mai bine definite, cu atat este mai putin probabil ca episoadele de depresie majora sa apara. Dar, daca iti place sa faci anumite lucruri mai mult ca altele, este in regula. Ideea principala este sa FACI acele lucruri care reprezinta un comportament dominant pentru tine. Si sa le faci regulat.

PASUL TREI

Ia-ti un carnetel de buzunar pe care sa il poti lua mereu cu tine. Scrie notite scurte despre fiecare comportament si gand dominant, respectiv de cedare, din fiecare zi, si timpul pe care il aloci lor (de exemplu: “Februarie, 15, intre ora 8-10 AM, ma gandeam ca sunt intr-o stare depresiva”; “intre 1-2:30 PM, am jucat tenis”; etc).

La finalul zilei, uita-te la ce ai scris si clasifica-ti gandurile si comportamentele in “dominant” si “de cedare”.

Aceasta poate fi o sarcina care ia mult timp si unele persoane  inscrise in programul PDT au renuntat dupa cateva zile. Oricum, este important sa continui cu asta. Ameliorarea starii de depresie depinde de acest lucru.

PASUL PATRU

In fiecare zi, adauga numarul total de ore petrecute in comportamentul dominant si orele petrecute in comportamentele de cedare. Scrie aceasta informatie in Diagrama de Monitorizare Lunara a Activitatilor Dominante si Submisive. Un exemplu este aratat in Anexa C.

Observa faptul ca diagrama iti permite sa monitorizezi pana la 17 ore din activitatile tale dominante sau submisive in fecare zi. Se presupune ca vei dormi in medie pe zi, cate 7 ore. Nu este nevoie sa monitorizezi mai mult de 17 ore pe zi, chiar daca ai mai mult timp la dispozitie. Ti se asigura 12 diagrame goale in Anexa D.

PASUL CINCI

La finalul fiecarei zile, scrie pe o scara de la 1 la 10 sentimentul depresiei din acea zi in Diagrama de Monitorizare Lunara a Depresiei. Un exemplu cum sa completezi diagrama poate fi gasit in Anexa E. Ai la dispozitie 12 diagrame goale pe care sa le folosesti in Anexa F.

Continua acest proces cel putin sase pana la opt saptamani. La finalul acestei perioade ar trebui sa te uiti la diagrame si sa observi: 1) o linie descendenta in ceea ce priveste depresia si activitatile de cedare si 2) o linie ascendenta in ceea ce priveste activitatile dominante. Beneficiul maxim apare intre patru si sase luni. Ideal este sa continui aceasta monitorizare a activitatilor timp de un an de zile.

De asemenea, incepe sa inlocuiesti cuvantul “depresie” din dialogurile tale interioare cu termenul “dominant”. Acesta s-a dovedit a fi o componenta foarte importanta a PDT. Deci, in loc sa iti spui ceva de genul: “Ma simt incredibil de deprimat astazi”, spune-ti: “Pentru ca azi voi face ceea ce imi place, ma va ajuta la declansarea raspunsului meu dominant”.

Ideea acestui dialog interior este aceea ca, desi ai o stare de depresie, ajuti la ruperea asocierii dintre senzatia fizica a depresiei si cuvantul “depresie”. Aceasta asociatie este extrem de puternica la toate persoanele care sufera de depresie majora. Si este ceva de care trebuie sa te “dezveti”.

 

Infrangerea Depresiei

PDT este o metoda activa, reala, concreta de “de-conditionare” a raspunsului submisiv. Si are o rata mare de succes. Desigur, infrangerea depresiei nu a fost niciodata si nici nu va fi una usoara. Dar, partea eficienta a PDT este faptul ca tu detii controlul. Si este o metoda personalizata pentru tine si de tine. Abilitatea de a-ti monitoriza grafic demersul si a vedea concret rezultatele pe hartie, reprezinta un factor motivant puternic de a continua batalia cu depresia pana la victoria totala.

 

ANEXA B

INVENTARUL ACTIVITATILOR DOMINANTE

 

1. Enumera trei lucruri pe care le detii.

a.        

b.        

c.        

2. Enumera trei lucruri pe care iti place cel mai mult sa le faci si care iti ofera cea mai mare satisfactie.

a.        

b.        

c.        

3. Enumera trei locuri care iti plac cel mai mult (de exemplu, anumite orase, camere, cladiri, locuri unde ai vrea sa mergi etc).

a.        

b.        

c.        

4. Enumera trei lucruri despre care ai multe cunostinte sau pe care stii sa le faci foarte bine, care te intereseaza foarte mult.

a.        

b.        

c._      

5. Enumera cel putin trei persoane care inseamna foarte mult pentru tine sau despre care crezi ca sunt interesante sau importante (Pot fi rude sau persoane celebre sau personalitati istorice, etc).

a.        

b.        

c.        

6. Enumera cel putin trei idei sau convingeri pe care le pretuiesti foarte mult (religioase, filosofice, etc).

a.        

b.        

c.        

 

ANEXA C

PDT-C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA D

PDT-D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA E

PDT-E

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANEXA F

PDT-F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fragmente traduse din Personalized Depression Therapy

 

Un raspuns pentru “Trateaza-ti depresia cu succes!”

  1. Marian says:

    In cadrul comisiei de handicap se cere testul GAFS. ce este acesta . In ce consta el. sunt diagnosticat ci depresie severa F33.3 şi F 07.8. Mulţumesc anticipat.

Lasa un comentariu