Tratarea tulburarilor de anxietate prin psihoterapie 

Tratarea tulburarilor de anxietate prin psihoterapieCand anxietatea devine coplesitoare si recurenta, aceasta poate paraliza abilitatea de functionare a unei persoane si poate declansa simptome fizice care includ palpitatii ale inimii, dificultati de respiratie si ameteala. Pentru cei a caror viata este afectata de tulburari de anxietate precum panica, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea de anxietate generalizata si fobiile, o schema de tratament care include psihoterapia poate fi de ajutor in acest sens.

 

Terapia cognitiv-comportamentala pentru tulburarile de anxietate

Psihoterapia se centreaza pe reeducarea si remodelarea comportamentului pacientului si a procesului de gandire prin invatarea strategiilor care il ajuta sa faca fata anxetatii produse de ganduri si de comportamente. Medicatia poate fi sau nu implicata, desi, in cazul multor pacienti, psihoterapia este combinata cu terapia medicamentoasa pentru a obtine rezultatul maxim. Psihoterapia care este centrata pe comportament este numita terapie comportamentala. Psihoterapia care se focalizeaza pe procesele de gandire este numita terapie cognitiva. In ambele variante scopurile sunt aceleasi: sa ajute o persoana sa identifice ceea ce declanseaza anxietatea si, actionand sau gandind diferit, cum sa minimalizeze anxietatea. Cele doua variante pot fi combinate in terapia cognitiv-comportamentala (CBT).

Psihoterapia comportamentala implica tehnici care reduc sau pun capat comportamentelor auto-distructive, acestea reprezentand efecte negative ale anxietatii, inlocuindu-le in schimb cu comportamente recompensatoare si de sustinere.

Tehnicile folosite includ:

  • Exercitii de respiratie care inlocuiesc respiratia rapida de “panica” cu respiratia lenta, profunda si mai relaxanta.
  • Meditatia
  • Pauza mentala pentru a pune o situatie in context (“Nu e atat de rau pe cat cred ca este”)

Terapia cognitiva invata pacientul cum sa isi conecteze gandurile la realitatile ingrijoratoare ale tulburarilor de anxietate si cum sa-si modifice modelele de gandire ca sa preintampine sau sa minimalizeze simptomele anxietatii.

Mark Watling, medic psihiatru la Centrul de Cercetari si Tratament al Anxietatii de la Centrul de Ingrjire al Sanatatii St Joseph din Hamilton, Ontario, Canada, spune: „pentru multe din tulburarile de anxietate, psihoterapia de una singura, si concret, terapia cognitiva, pare sa fie la fel de eficienta ca si medicatia folosita unilateral. Alte tipuri de psihoterapie nu au fost la fel de eficiente”.

Terapia cognitiv-comportamentala, combinatia dintre abordarea mentala si cea comportamentala poate lua mai multe forme, incluzand:

  • Terapia rational-emotiva, un reglaj fin al terapiei cognitive care se concentreaza pe modalitatea de a modifica cat mai eficient patternurile gandurilor
  • Terapia rational comportamentala, o forma a terapiei cognitive care invata pacientul sa se „auto-sfatuiasca” in plus fata de consilierea pe care o primeste de la psiholog.

 

Cand incepem psihoterapia pentru tulburarile de anxietate

Recunoasterea faptului ca avem nevoie de ajutor este esentiala pentru a ne descurca cu tulburarile de anxietate. Vizita la doctorul de familie ar trebui sa fie primul pas. De acolo, psihologii sunt o resursa considerabila, mai ales cei care au experienta in terapia cognitiv-comportamentala.

„Dupa ce am un pacient pe care il diagnostichez cu tulburare de anxietate, revizuiesc impreuna cu el posibilele scheme de tratament care s-au dovedit a fi eficace, revizuim statistici cu privire la eficienta lor, si apoi discutam avantajele si dezavantajele fiecarui tratament in parte. Apoi, de obicei, las la latitudinea pacientului sa decida cum sa procedam mai departe pe baza informatiilor”, spune Watling.

Greseala pe care unii o fac este aceea de a nu face nimic. „Speranta ca `totul se va schimba daca lasa sa treaca suficient timp` este, de obicei, incorecta atunci cand un individ sufera de anxietate”, spune Charles Goodstein, medic, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicina Langone din New York. „Durerea psihica, incapacitatea si compromisurile inutile pe care le aduce cu sine anxietatea, chiar daca durerea pare sa fie acolo `dintotdeauna`, pot fi coplesitoare. Uneori masurile care se iau sunt simple, alteori complexe, dar rezultatele merita efortul”.

 

Autor: Brian Hoyle
Traducere si adaptare: Echipa Consultanta-Psihologica

Lasa un comentariu