Tratarea maruntisurilor cotidiene in relatia cu adolescentii 

In relatia cu adolescentii este foarte important sa existe intelegere si o abordare deschisa care sa ii faca sa fie receptivi si sa se simta intelesi. Parintii adeseori se sperie de aceasta perioada din viata copiilor lor pentru ca sunt atat de multe schimbari pe care nu le pot anticipa, iar comunicarea se modifica fundamental.

Este un lucru absolut normal din viata fiecarui om ca la un moment dat sa treaca intr-o alta etapa, fie ca ea o etapa pregatita anterior fie ca o etapa care apare in mod natural.

Adolescenta vine cu schimbari in plan fizic, in plan mental si in plan social. Adolescentul isi schimba atitudinea, descopera cine este si ce poate sa faca si incepe sa isi puna intrebari in legatura cu modalitatile anterioare de actiune. Parintii sunt pe de o parte ingrijorati, iar pe de cealalta parte, sunt captivi in propria lor adolescenta si in problemele nerezolvate ale trecutului.

Parintii incep sa devina din ce in ce mai atenti la comportamentul copiilor lor deveniti adolescenti. Ei incep sa isi puna problemele drogurilor, ale sexualitatii si pericolelor ei si anturajelor nepotrivite. Din aceasta cauza ei incep sa fie foarte restrictivi, sa abordeze orice preocupare sau dorinta a adolescentului intr-un mod dramatic si sa fie foarte rigizi in legatura cu regulile.

Multi parinti nu doresc sa schimbe regulile anterioare intrarii in pubertate, desi, fiind alta etapa de dezvoltare, necesita alte reguli, multe construite impreuna cu adolescentul.

O buna abordare a problemei adolescentei este aceea in care parintii incep sa trateze maruntisurile din relatie. Ce inseamna acest lucru? Parintele va fi atent la modul in care comunica cu adolescentul in ceea ce priveste lucrurile aproape nesemnificative. De exemplu cum il poate convinge sa se spele mai des, sa aleaga un costum pentru o petrecere, sa vina la timp acasa, etc.

Dupa ce maruntisurile relatiei sunt tratate, deja exista o baza buna de comunicare intre parinte si adolescent. Daca adolescentul vede in parinte un sprijin, un om atent la nevoile lui mici, va avea incredere sa i se confeseze in legatura cu problemele cu adevarat importante si care nu sunt usor de inteles pentru varsta la care se afla.

Multi parinti „se asigura” ca adolescentul face sau nu face anumite activitati in timpul zilei. Acestia stau tot timpul cu ochii pe el si ii spun incontinuu ce anume sa faca si ce anume sa nu faca, in ce moment sau in ce mod. Cand copilul este mic, acest lucru este normal pentru ca numai asa poate sa invete sa se spele pe dinti seara inainte de culcare sau sa isi lege sireturile. Pe masura ce creste, acest obicei devine obositor, atat pentru parinti, cat si pentru adolescent.

Adolescentii vor reactiona la „maruntisurile” comunicarii cu multa suparare si cu multa indignare. Ei se vor simti sufocati, neintelesi, activand partea emotionala. Partea emotionala este foarte importanta in relatia cu adolescentii. Poate fi dat un exemplu al lucrurilor pe care ei le aud in momentul in care parintii fac o comparatie sub forma unui repros (foarte des intalnit).

Parintele spune: „Exista o explicatie pentru care sora ta este sunata de atat de multa lume. Poate daca ai face un efort sa fii mai prietenos si mai deschis asa cum e ea, ai avea si tu la fel de multi prieteni!” Ceea ce poate „auzi” un adolescent este: „Mereu ai iubit-o mai mult pe sora mea decat pe mine!”

Astfel ca, totul porneste de la relatia foarte atent construita cu adolescentul. El reactioneaza foarte mult emotional si este foarte atent la nuantele din comunicare. Exista o tendinta a lui de a exagera si de a cauta aprobare, de aceea parintele joaca un rol foarte important in viata lui.

Parintele poate incepe cu lucrurile marunte si poate ajunge sa construiasca acea relatie bazata pe incredere si iubire care, ulterior, va duce la armonie.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat

 

Cititi si articolul: Cauzele emotionale generatoare de conflicte parinte-copil

Lasa un comentariu