Toate-s vechi si noua toateeditorialIn lumea moderna se pune din ce in ce mai putin pret pe preceptele religioase.

Multe dintre ele ne par idei invechite si rigide, care nu se mai potrivesc stilului de viata al omului modern, dar si ramase undeva in urma ideii de progres si civilizatie al societatii contemporane.

Totusi, macar atunci cand ni se pare ca ne-am pierdut  reperele in lumea in care traim, cand experimentam din ce in ce mai mult sentimentul depresiei si al tristetii existentiale, ar merita sa ne aplecam asupra lor si sa le cautam noi si neexplorate sensuri.

De ce? Pentru ca indiferent de meseria pe care o practicam, concreta sau artistica, in hobby-uri sau in sport, atunci cand am “progresat” si incepem sa practicam mecanic, este intotdeauna indicat sa ne intoarcem la principiile de baza ca sa intelegem ce avem de corectat si de unde am inceput sa ne deformam activitatea, actionand prin automatisme.

Cele 10 porunci au avut rolul de a da o directie de viata omului vechi, neevoluat si neexperimentat, care nu stia ce trebuie sa mai faca cu viata lui in afara de a-si asigura necesitatile zilnice. Desi se adresau oamenilor de acum 2000 de ani, ele continua sa ramana actuale si un izvor nesecat de repere si pentru omul modern.

Unul dintre exempl ar fi porunca “Sa nu-ti faci chip cioplit. Ea se poate referi si la a fi atent la tendinta fiecaruia de a schimba lumea si pe ceilalti dupa propria lui viziune.…care rareori este cea corecta sau cea folositoare noua.

Privim lumea prin ochii nostri. Ar fi fost mai usor daca fiecare dintre noi am proiecta o culoare asupra lumii. Atunci omul ar putea vedea cu usurinta in ce fel schimba lumea culoarea proiectata de ochii si de gandurile sale. Poate atunci si-ar da seama de ceea ce face si poate nu ar mai da curs propriilor perceptii despre cum trebuie sa arate lumea.

Ne este greu sa acceptam ca putem avea o perceptie gresita, ca gandim deformat sau ca actionam nedrept.  Intotdeauna e mai usor sa judeci ceea ce face/sau nu face celalalt sau sa proiectezi in el propriile tale nemultumiri interioare.

Totusi, aceste lucruri ne fac sa ne simtim mai bine?

A nu-ti vedea boala implica a nu-ti da o sansa vindecarii tale ca persoana. Si astfel se perpetueaza suferinta, durerea si nemultumirea. Nu se mai termina.

Pe de alta parte, a incerca sa-l modelezi pe celalalt ca sa fie pe placul tau, a cere de la el “perfectiunea”, asa cum  o percepi tu inseamna mai intai un blocaj in calea progresului personal, apoi modelarea deformata a unui om: acum, in loc de unul, vor fi doi oameni bolnavi.

Daca privim din alt unghi, acelasi neajuns ni-l aducem  inchinandu-ne unor  modele de viata fara sa ne gandim ce inseamna ele pentru existenta noastra. Nu ne gandim daca  ne transforma in detrimentul nostru si daca ‘bucuria’ de a le urma este de durata sau folositoare in esenta.

Vedetele sunt promovate fara sa aduca practic nici un beneficiu omenirii. In ce fel ne afecteaza fiecaruia vietile sistemul de valori mediatizat azi in lumea noastra si criteriile dupa care sunt oamenii apreciati? Ne lasam influentati si cat de mult? Uitam principiile pe care ne-am construit individualitatea? Le completam sau le anulam ca sa simtim ca ne amestecam impreuna cu ceilalalti. Dar faptele noastre, care ne indeparteaza atat de mult de latura noastra umana, cum vor construi ele  lumea pe care ne-o dorim? Cum ar arata atunci lumea in acele culori?

Practic, tehnologia, stiinta a progresat, dar omul a ramas pe loc caci totul poate fi si vechi si nou in aceeasi masura in functie de felul in care privim.

 

Lasa un comentariu