Tipuri de abuz in violenta domesticaTipuri de abuz in violenta domesticaAbuzul fizic

Este o forma frecvent intalnita de abuz. Include toate tipurile de lovire corporala, care aduc amenintare integritatii corporale (rani, membre rupte); bruscarea persoanei; rasucirea bratelor; imbrancirea victimei de pereti; folosirea torturii; deprivarea de somn, de alimentatie; tinerea victimei in frig sau in intuneric; aruncarea obiectelor in victima etc.

Abuzul fizic include chinuirea si uciderea animalelor domestice.

Violenta fizica poate duce la decesul victimei.

 

Abuzul sexual

Contactul sexual intre parteneri casatoriti obtinut fara consimtamant este considerat drept violenta domestica. In acest scop, nu se utilizeaza neaparat forta fizica, ci intimidarea, glumele deochiate, injosirea femeii prin expresii precum „curva”. O trateaza ca pe un obiect sexual si o forteaza sa intretina relatii sexuale cu el sau cu alti barbati; se folosesc obiecte specifice actelor sexuale sadice.

In cazul abuzului sexual care a avut loc intre un adult si un copil, adultul se foloseste de imposibilitatea acestuia din urma de a se apara. Foarte multi copii, baieti si fete sufera violente sexuale fara ca nimeni sa afle. De obicei actul sexual implica persoane apropiate copilului: rude, parinti, prieteni de familie, etc.

Un simptom particular important al abuzului sexual il reprezinta:

  • comportamentul sexualizat, promiscuu al adolescentului prin activitati sexuale nespecifice varstei sale
  • un comportament ostil cu agresorul si cu adultii care nu l-au aparat.

Se poate ajunge la suicid.

 

Abuzul psihic (psihologic)

Este considerata cea mai raspandita forma de violenta. Se refera la umilirea partenerei, manipularea si controlul acesteia prin frica.

Agresorul face apel la abuzul verbal utilizand comentarii jignitoare, insulte referitoare la aspectul ei exterior, la competenta sa ca parinte, ca gospodina, etc.

Izbucnirile violente verbale induc teroare victimei, neincredere in sine, fapt ce infraneaza victima de la incercarea de a rupe aceasta relatie.

Exemple de abuz emotional:

  • Umilirea: “esti nebuna”, “proasta”, “urata”, etc
  • O face sa se simta vinovata
  • Agresorul ia singur deciziile
  • O controleaza, nu poate sa ia decizii fara aprobarea lui
  • Barbatul ii controleaza modalitatea prin care isi petrece timpul: ce face, cu cine vorbeste, unde se duce etc.
  • Barbatul isi justifica comportamentul prin gelozia sa extrema
  • O ameninta ca o omoara sau ca se sinucide
  • Nu recunoaste abuzul sau da vina pe ea pentru abuzul petrecut: “din cauza ta s-a intamplat”, “tu m-ai provocat”, etc.

 

In cazului abuzului psihic realizat asupra unui copil, acesta este tratat verbal si emotional prin atitudini negative, ceea ce ii afecteaza dezvoltarea normala a personalitatii.

Este santajat emotional, amenintat, tratat cu lipsa de consideratie, i se cer lucruri inegale in raport cu varsta sa.
Violenta emotionala insoteste toate celelalte forme de maltratare.

 

Abuzul economic

Survine atunci cand persoana, de obicei barbatul, este potenta financiar si isi controleaza prin aceasta partenerul: ii interzice cautarea unui loc de munca care sa-i asigure independenta financiara.

Barbatul ia singur decizia in privinta felului in care se cheltuiesc banii si ii ofera femeii o suma insuficienta pentru cheltuielile de baza – hrana, haine, apoi o critica pentru ca nu a folosit optim banii oferiti.
Daca femeia lucreaza el ii va cere acesteia salariul castigat.

 

Abuzul social

Abuzul social se refera la izolarea victimei de prieteni, cercul social si familie. Presupune umilirea sa in public prin abuz verbal in fata altor persoane.

Foloseste jignirile si criticile cu privire la aspectul exterior al femeii. O acuza de infidelitate in fata prietenilor, ii denigreaza inteligenta si sexualitatea, lucruri care duc la evitarea contactelor sociale in tentativa de atenuare a furiei sotului.

Barbatul foloseste comportamente de control prin urmarirea ei la serviciu, o incuie in casa, ii interzice folosirea masinii sau a telefonului etc.

 

Lasa un comentariu