Tinerii dau piept cu lumeaConceptia unui tanar despre lume si viata vine din experimentarea unor situatii reale, iar formarea valorilor nu se realizeaza fara lovirea de fapte crude.

Deprinderile bune se invata

Exista o vorba destul de invechita, ce suna mai mult a mustrare. Desi nu este o mustrare propriu-zisa, credem asa pentru ca este spusa de persoane cu care ne-am obisnuit sa purtam un dialog inceput cu sintagma “pe vremea mea…” Care sa fie aceasta vorba? “Doar muncind va invata valoarea banilor”, o replica data, mai devreme sau mai tarziu, fiecarui copil.

Poate ca replica este partial adevarata, dar in mod sigur are o nota represiva si punitiva neplacuta. Nu-i de mirare ca, la auzul acestor vorbe, adolescentul, care cere mai mult decat i se poate da sau decat merita, se inchide suparat in camera. Poate copilul tau se va responsabiliza atunci cand va castiga singur banii sau poate, din contra, va cheltui tot ce castiga fara sa se gandeasca la ce se va intampla maine.

Nu exista o reteta a responsabilizarii copiilor in probleme materiale, exista insa comportamente sanatoase din punct de vedere material. Copiii invata de la parintii lor cum sa iubeasca, invata cum sa relationeze, cum sa lege prietenii, cum sa se comporte in societate. De acasa, mama si tata sunt cei care “dicteaza” cum se va comporta copilul cand vine vorba de bani, ei sunt cei care transmit copilului comportamente sanatoase sau nu legate de castig si munca propriu-zisa.

Primii pasi ca sa-l inveti

A-l invata pe copilul tau despre valoarea banilor inseamna a-l pregati pentru viata, a-l responsabiliza material. Asta desigur implica si puterea ta de a spune “nu!” de foarte multe ori, pana cand copilul tau va intelege ca are de urmat niste reguli. Puterea de a suporta rolul personajului neĀ­gativ din viata copilului tau, intruchipat de cel care nu ofera mai mult decat a spus, de cel care este inflexibil si care nu negociaza.

Primul pas important in caz ca vrei sa-ti responsabilizezi social copilul este sa-i faci un cont in banca si sa livrezi in fiecare luna sau saptamana o suma fixa stabilita in functie de nevoile lui si posibilitatile voastre. Suma va contine si banii pentru mancarea de la scoala a copilului, caiete, carti etc. Este bine ca suma sa fie renegociata la cateva luni, daca este cazul, dar doar cand copilul tau a dovedit un comportament cel putin satisfacator.

Trebuie sa te astepti ca pustiul sa goleasca contul in primele luni, dar trebuie sa fii constienta ca banii aceia erau acolo pentru a fi cheltuiti, in consecinta nu are sens sa te enervezi. Pur si simplu ii vei aminti ca nu este cazul sa mai primeasca bani pentru ca suma trebuia sa ii ajunga o luna intreaga.

Nu ai de ce sa stai la discutii, responsabilitatile inseamna si consecinte, copilul tau va invata astfel ca luna viitoare sa fie mai atent cu banii primiti. Stabilirea unui plan de cheltuieli este un pas foarte important. Copilul tau va afla astfel suma pe care o are la dispozitie pentru o perioada, pentru haine s obiecte vestimentare, de exemplu. Singur va trebui sa imparta suma respectiva astfel incat sa-i ajunga pentru ce doreste sa-si cumpere de imbracat.

Tinerii si joburile

Probabil ca este cel mai eficient mod de a capata notiunea banilor, dar implica in acelati timp si alte probleme, cum ar fi timpul alocat temelor, timpul necesar pentru joc si relaxare, timpul petrecut alaturi de familie etc. Un job poate ca il va ajuta pe copilul tau sa isi faca o idee despre ce inseamna banii, dar in acelasi timp trebuie sa fii constienta ca acesta nu trebuie sa-i rapeasca foarte mult timp. Pentru el este la fel de important, acum, sa mearga la scoala sau sa iasa impreuna cu prietenii.

Lasa un comentariu