Teste de aptitudiniCe masoara testele de aptitudini?

Teste de aptitudiniAceste teste masoara atat potentialul unei persoane de a executa o anumita sarcina, cat si abilitatile si deprinderile practice pentru executarea unor activitati. De aceea de foarte multe ori exprimarea pare ambigua pentru majoritatea oamenilor nefamiliarizati cu acest concept, deoarece specialistii folosesc si termenul de aptitudine si pe cel de abilitate in situatiile de testare.

Ce sunt testele de aptitudini?

Testele de aptitudini sunt instrumente psihologice profesionale, ce pot fi utilizate intr-o multitudine de scopuri, si contexte.
De exemplu, in educatie si consiliere vocationala, in organizatii pentru selectia fortei de munca in conformitate cu cerintele aptitudinale ale postului de lucru, in clinici pentru identificarea unor afectiuni mintale, in scoli prin masurarea “educabilitatii” (adica a potentialului de invatare), etc.

Testele de aptitudini fac parte din categoria testelor inalt formalizate, sunt construite, etalonate, cotate, interpretate, in conformitate cu regulile de standardizare si cu teoria care a stat la baza construirii lor.
Potentialul lor de predictie este foarte ridicat.

TESTE SENZORIO-MOTORII – WRAVMA (Wide Range Assessment of Vizual Motor Abilities) este un test de aptitudine vizual-motorie, destinat intervalului de vârsta 3-17 ani. Este realizat de W. Adams si D. Sheslow.

Folosind drept criterii de clasificare capacitatea de munca si oboseala, testele pot fi clasificate in: teste de atentie, teste de dexteritate, teste de reprezentari spatiale, teste de aptitudini tehnice speciale etc.

S-a dezvoltat un fond considerabil de de probe de atentie, dintre care amintim: proba: Toulouse-Pieron(B4), Klazov, Praga, Kraepelin, Bourdon-Amfimov, tabelele Platonov.

 

Proba Bourdon-Amfimov consta in a detecta anumite grupuri de litere, definite ca stimuli, pe o pagina care contine o multime de randuri formate din litere dispuse aleator.

Ex: -se da instructajul sa se bareze litera “c” ori de cate ori este precedat de “a” si “a” ori de cate ori este precedat de “n”. Oriunde sunt intalnite aceste perechi se bareaza. Sunt propuse mai multe moduri de inregistrare a performantei care iau in considerare durata indeplinirii sarcinii test, numarul de erori, numarul de barari corecte.

TESTELE DE DEXTERITATE:
Vizeaza precizia, rapiditatea, corectitudinea, cadenta, ritmul executiei.

Sinusoida Bonnardel. Este utilizata in selectia si orientarea catre toate activitatile care solicita miscarile precise ale celor doua maini.

TESTELE DE REPREZENTARI SPATIALE

Testul de combinare in spatiu.

A fost elaborat de Friedrich Moede. Este utilizat ca subtest in bateriile pentru investigarea aptitudinii mecanice. Se aplica si in consilere vocationala incepand de la varsta de 13 ani. Proba a fost adaptata de G. Bontila pe populatie romanesca si figureaza sub denumirea de “Test 13” in colectia cuprinsa in ” Culegerea de teste psihologice de nivel si aptitudini” care insoteste cartea ”Aptitudinile si masurarea lor” (Bontila, 1971).

TESTELE DE APTITUDINI TEHNICE SPECIALE

Sunt probe care includ factori spatiali, intelegerea si judecata tehnica, identificarea unor principii de functionare.

O proba clasica de intelegere tehnica este Testul 10, din culegerea mentionata (Bontila 1971), care solicita capacitatea de a intui modul de functionare al unui mecanism cu roti dintate.
Un alt test de aceeasi factura este ” Proba de intuitie tehnica” a lui I. M. Nestor.

 

Lasa un comentariu