Tehnici de imbunatatire a conduitei elevului 

Principiile invatarii behavioriste pot fi utilizate in activitatea educationala cu scopul imbunatatirii managamentului clasei de elevi.

Tehnici de accelerare a comportamentelor pozitive

Un comportament pozitiv este intarit indiferent de domeniul de referinta: fie ca este vorba de silabisirea cuvintelor sau lovirea unei mingi. Dupa cum poate stiti, o actiune urmata de o intarire va fi repetata in situatii similare.

La o prima vedere ni s-ar parea ca este extrem de usor sa utilizam aceste tehnici (intarire a comportamentelor pozitive), dar ele solicita un efort substantial din partea profesorului. Comportamentele gresite se identifica usor. Comportamentele pozitive sunt adesea scapate din vedere. Cu totii tindem sa fim buni critici. Este mult mai usor sa observi ceea ce este gresit, decat ceea ce este bine.

Intarirea comportamentului pozitiv prin atentia profesorului

Cativa psihologi vor spune ca profesorii trebuie sa recunoasca si sa constientizeze progresele elevilor. Desigur ca atentia si recunoastere profesorului par sa fie cele mai la indemana intariri pentru elevi. Dar atentia profesorului actioneaza intotdeauna ca o intarire pentru majoritatea elevilor?

Un studiu experimental condus de Madsen, Becker si Thomas (1968) poate sa ofere un raspuns intrebarii anterioare. Acest studiu are in vedere doua cazuri de elevi problema, care-si petrec jumatate din timpul de la scoala implicati in batai, distrugerea proprietatilor scolii si perturbarea colegilor. Au fost testate mai multe abordari ale acestor comportamente. Stabilirea unor reguli ale clasei si repetarea lor acestor elevi nu a dat roade. Ignorarea comportamentelor inadecvate si accentuarea normelor a ramas tot fara ecou.

Apoi, profesorul a inceput sa laude si sa ofere atentie celor doi elevi atunci cand ei lucrau constructiv. Profesorul spunea deseori: „imi place modul in care lucrati atat de atent!”. In continuare, el a inceput sa alcatuiasca reguli mai explicite si sa ignore orice infractiune. Aceasta combinare de stabilire si mentinere de reguli explicite, de ignorare de probleme comportamentale si laudare a comportamentelor pozitive pare ca functioneaza.

Pentru prima data a aparut o scadere/decelerare considerabila a comportamentului disruptiv. Profesorul s-a intors apoi la procedeele initiale pe care le-a utilizat inainte de inceperea studiului experimental. Rata comportamentelor disruptive s-a reinstalat, astfel ca devine evident faptul ca doar combinarea de reguli, laude si ignorare reprezinta ingredientul eficient. Cand profesorul a reinceput sa utilizeze aceasta combinatie, comportamentele disruptive au reinceput sa scada.

Lauda si ignorarea ca procedeu universal

Plecand de la aceste rezultate, multi psihologi au incurajat profesorii sa acorde atentie comportamentelor pozitive, sa utilizeze liber laudele si sa ignore greselile si comportamentele gresite. Trebuie sa acordam atentie acestui procedeu, dar nu putem sa asteptam ca el sa ne rezolve toate problemele care apar in clasa.

Trebuie sa avem in vedere faptul ca aceasta combinatie duce la imbunatatirea comportamentului, si nu la eliminarea lui totala. Numeroase studii au relevat ca utilizarea exclusiva a laudei nu va avea nici un efect asupra comportamentelor disruptive. Putem considera ca utilizarea laudei si a ignorarii functioneaza eficient doar pentru comportamentele usor disruptive sau doar ca parte a unei strategii mai complexe.

O a doua consideratie are in vedere utilizarea laudei. Rezultatele pozitive gasite in cercetare se bazeaza pe utilizarea atenta si sistematica a laudei. Din pacate, nu intotdeauna lauda este utilizata eficient si intr-un mod adecvat.

Pentru a fi eficienta lauda trebuie:
1. Sa fie contingenta comportamentului care trebuie intarit,
2. Sa specifice clar comportamentul care trebuie intarit,
3. Sa fie credibila.

Cu alte cuvinte, lauda trebuie sa fie o recunoastere sincera a unui comportament bine definit, astfel incat elevii sa inteleaga reactia profesorului. Profesorii care nu primesc o instruire specializata adesea nu utilizeaza corect si eficient lauda. Cercetarile indica ca profesorii rareori specifica clar comportamentul pentru care este laudat un elev. Bineinteles ca unii elevi pot intelege conexiunea intre comportament si lauda, dar, de cele mai multe ori, elevii inteleg mai putin decat crede un profesor.

Cateodata, profesorii nu utilizeaza lauda contigent cu comportamentul adecvat sau chiar lauda un alt comportament. Se intampla ca lauda sa nu para sincera atunci cand profesorul spune lucruri pozitive cu o expresie faciala si un ton al vocii care nu se potrivesc.

Cateva idei pentru utilizarea adecvata a laudei. Fiti clari si sistematici atunci cand utilizati lauda:
1. Asigurati-va ca lauda este legata direct de comportamentul adecvat si nu o utilizati intamplator.
2. Asigurati-va ca elevii inteleg actiunile specifice sau realizarile care sunt laudate. Puteti spune: „Ai adus materialele pe care ti le-am imprumutat la timp si intr-o conditie excelenta” in loc de: „Ai fost foarte responsabil”.

Recunoasteti realizarile originale:
1. Recompensati atingerea unor scopuri specifice, nu doar participarea – numai daca participarea este scopul major al activitatii.
2. Fiti atenti sa nu recompensati studentii neimplicati doar pentru ca au fost atenti si nu au perturbat clasa.
3. Legati lauda de imbunatatirea competentei elevilor sau de valoarea realizarilor lor. Puteti spune: „Lucrezi mult mai atent acum. Am observat ca verifici de doua ori rezultatul problemei. Acesta este un obicei pe care trebuie sa-l dezvolti in continuare. Rezultatele tale reflecta munca ta atenta.” In loc sa spunem simplu: „Foarte bine. Ai cea mai mare nota din clasa”.

Stabiliti standarde pentru laude bazate pe pe abilitatile individuale si limitarile elevului implicat:
1. Laudati progresul sau realizarile in relatie cu eforturile trecute ale elevului.
2. Concentrati atentia elevului pe progresele proprii, nu in comparatie cu altii.

Atribuiti succesul elevului efortului si abilitatii, astfel incat el sa dobandeasca increderea ca succesul poate fi atins:
1. Evitati sugerarea ca succesul se bazeaza pe noroc, ajutor in plus sau materiale usoare.
2. Cereti elevului sa descrie problemele pe care le are si cum le rezolva.

Faceti ca lauda sa fie intr-adevar intarire:
1. Evitati utilizarea excesiva a laudei asupra unui elev, astfel incat sa atrageti atentia intregii clase. S-ar putea ca elevul respectiv sa fie pus intr-o situatie neplacuta.
2. Nu oferiti laude nemeritate doar pentru a contrabalansa esecul.

 

Lasa un comentariu