Tehnici de disciplinare 1A-l lasa pe copil sa suporte consecintele firesti ale comportamentului sau este una dintre caile cele mai eficiente de a-l invata sa se comporte adecvat.

Este important uneori sa nu intervii prompt intr-un conflict sau intr-o situatie, pentru a-i rezolva tu pe loc toate problemele. Unele lucruri se invata mai repede si mai eficient daca il lasi pe copil sa „suporte consecintele” naturale ale propriilor greseli. Nu este nevoie de critica sau de mustrare.

Copilul stie ca a gresit, culege roadele purtarii lui si data viitoare va fi mai intelept. Aproape orice incalcare a unei restrictii isi are consecintele ei firesti. Daca un copil nu-si pune lucrurile la loc, nu le poate gasi atunci cand are nevoie de ele; daca nu vine cand il chemi la cina, va ramane nemancat; daca nu-si pune rufele murdare in cosul de rufe, va ramane cu ele nespalate etc.

Cum pentru anumite atitudini de neascultare consecintele firesti sunt mai serioase, este bine sa-i prezinti tu aceste consecinte oferindu-i astfel copilului un argument convingator pentru a nu se mai purta asa. De exemplu: „Andrei este mai mare decat tine. Daca tu il lovesti, probabil ca si el te va lovi si o sa te doara. Ce altceva ai putea face ca sa va jucati frumos impreuna?”

Daca nu exista consecinte naturale ale comportamentului nepotrivit al copilului, sau daca acestea sunt periculoase din punct de vedere fizic sau psihic, atunci parintii trebuie sa impuna anumite pedepse logice. „Logice” constituie cuvantul-cheie. Pentru ca aceste consecinte sa fie cat mai eficiente, ele trebuie sa fie in stransa legatura cu raul facut.

De exemplu, daca un copil sparge un geam, pedeapsa logica impusa de parinte poate fi aceea ca vinovatul sa contribuie la plata geamului. Daca varsa laptele, trebuie sa curete pe jos. Daca se poarta urat cu un alt copil, va fi separat de acesta. Chiar si copiii mici sunt in stare sa inteleaga logica acestor consecinte si rareori se simt nedreptatiti de aplicarea lor.

Izolarea, adica un timp in care sta singur, este folosita adesea ca o consecinta logica a comportamentului necorespunzator al unui copil. Daca nu este in stare sa se inteleaga si sa se poarte frumos cu ceilalti copii, atunci isi pierde dreptul de a sta impreuna cu ei. Nu este nevoie sa faci din izolarea copilului o experienta neplacuta, pentru a te asigura ca lectia a fost invatata. De obicei, simplul fapt ca nu se mai poate juca impreuna cu ceilalti copii este suficient.

Atunci cand iti izolezi copilul intr-o alta camera, este bine sa-i dai ceva de facut.

Ar fi mult mai bine sa-i oferi ceva care sa-l tina preocupat si linistit sau o carte pe care sa se uite, pana cand simte ca este gata sa se alature celorlalti, fara sa mai intre in conflict.

Retragerea privilegiilor unui copil este considerata adesea drept o consecinta logica a purtarii sale nepotrivite. In unele cazuri, ideea aceasta este justificata. De exemplu, daca nu mananca la pranz, nu primeste desert. Dar in alte situatii nu este deloc potrivit sa procedam astfel.

Nu este deloc logic sa-l ameninti ca nu-i ingadui un anumit lucru daca nu te asculta, in cazul in care lucrul acela are o legatura imediata cu comportamentul in discutie al copilului. De exemplu, nu trebuie sa-i spui copilului: „Inceteaza imediat sa-l lovesti pe Andrei, altfel nu vei primi nici un desert”. Intr-o astfel de situatie este mai potrivit sa spui: „Inceteaza imediat sa-l lovesti pe Andrei! Daca nu va puteti intelege nu vei mai avea voie sa te joci cu el.”

Copiii se pot simti vinovati, atunci cand fac ceva gresit si apoi trebuie sa suporte consecintele. Incurajeaza-i sa accepte in mod pozitiv aceste consecinte, invatandu-i ca orice greseala si orice dificultate care sunt biruite devin trepte catre lucruri mai bune.

Lauda aspectele pozitive si ignora-le pe cele negative. Aceasta tehnica de disciplinare este o metoda eficienta pentru schimbarea comportamentului. Toti copiii doresc atentia si aprecierea celor din jur si isi vor adapta comportamentul, astfel incat sa poata primi atentie si laude cat mai mult timp cu putinta.

Copilul care atrage de obicei atentia parintelui este acela care are un comportament necorespunzator. Din nefericire, multi parinti ajung sa petreaca mai mult timp cu copiii lor cand nu sunt cuminti. Si aceasta tendinta nu face altceva decat sa intareasca un comportament negativ. Nu orice incalcare a regulilor trebuie sa fie tratata imediat.

In urmatoarele situatii, cel mai bine este sa ignori comportamentul nepotrivit.

1. Cand copilul se simte frustrat si spune deschis tot ce are pe suflet, atunci chiar si cel mai mic comentariu din partea parintelui poate genera o adevarata explozie. Copilul va fi probabil surd la orice sfat sau propunere. Asteptand pana cand se va linisti, ii vei oferi atentia pe care o doreste, intr-un moment in care se comporta potrivit. Atunci va fi mai dispus sa asculte si sa invete.

2. Lasa-l singur pe copil, atunci cand este cuprins de manie. De cele mai multe ori, copiii nu se potolesc cu adevarat atunci cand arunca lucrurile, ci o fac doar de dragul efectului pe care-l are aceasta asupra parintilor si pentru a atrage atentia asupra lor.

3. Atunci cand copilul face in mod deliberat ceva doar sa te necajeasca sau sa-ti atraga atentia, nu te lasa prins in cursa lui.

4. Ignora comportamentul care nu-ti place, dar pe care il poti tolera, cum ar fi udatul patului, suptul suzetei sau plansul fara motiv. Cel mai adesea, copilul va parasi singur un astfel de obicei.

Ignorarea comportamentului nepotrivit al copilului poate fi o metoda eficienta pentru a-l ajuta sa-si schimbe purtarea. Dar a-l ignora nu inseamna a fi indiferent. Desi, la un moment dat, ii poti trece cu vederea o anumita atitudine, mai tarziu poti sta de vorba cu el despre modul cum s-a purtat, astfel incat in mintea lui sa nu existe nici o confuzie cu privire la ceea ce astepti de la el.

O metoda de a evita pedepsirea unui comportament negativ este aceea a timpului de izolare. Imediat dupa ce unul dintre copii s-a purtat necuviincios, spune-i: „Singur – in camaruta!” De obicei, cinci minute de stat singur in camera lui, departe de oricine, vor fi suficiente pentru a produce efectul dorit. Este deosebit de important ca, atunci cand anunti sau impui un timp de izolare, sa-ti controlezi limbajul trupului, expresiile fetei si tonul vocii. Expresia de dezgust, de exasperare sau de iritare ii vor transmite copilului mesajul ca a reusit sa te prinda in cursa lui. Fii ferm, dar practic.

Urmatorul articol: Tehnici de disciplinare 2

 

Lasa un comentariu