Tehnici de adancire a transei 

Aceste tehnici sunt utilizate indeosebi in cadrul hipnozei traditionale, deoarece modelele terapeutice pe care aceasta le fundamenteaza pun un accent deosebit pe profunzimea transei.

Toate tehnicile utilizate dupa terminarea inductiei formale (care de cele mai multe ori coincide cu inchiderea ochilor) au ca scop adancirea transei. Aceste tehnici reiau o parte din sugestiile utilizate in timpul inductiei initiale sau contin o serie de probe de sugestibilitate care isi propun sa accentueze pacientului credinta ca se comporta ca o persoana hipnotizata.

Uneori, doar simpla tacere a terapeutului poate favoriza adancirea transei. Dupa terminarea inductiei, terapeutul ii poate spune pacientului ca el va tacea cateva momente pentru a-i permite sa se “bucure de starea placuta de relaxare a transei si chiar sa o adanceasca…”.

Tacerea nu trebuie sa fie prea lunga, iar terapeutul poate sa-si semnaleze prezenta sincronizandu-si respiratia cu cea a pacientului si atingandu-i usor mana.

Observand limbajul corpului pacientului, terapeutul poate avea un feedback corespunzator; de asemenea, se poate solicita o semnalizare ideomotorie a momentului in care pacientul considera ca a alins un nivel profund al transei.

Metafora coborarii scarilor sau a liftului care coboara

Evident, aceasta tehnica utilizeaza o metafora in care coborarea treptata, pas cu pas, apropie pacientul, in ritmul sau, de starea profunda a transei: “As dori acum sa-ti imaginezi ca te afli in partea superioara a unei scari care contine trepte speciale, trepte ale relaxarii… si, in timp ce traiesti starea de relaxare in care te afli, poti cobori prima treapta a acestei scari speciale… si acest prim pas te relaxeaza si mai profund… si acum poti cobori inca un pas, mergand, spre o stare din ce in ce mai profunda… si mai profunda de relaxare si de absorbtie in senzatiile placute ale corpului si spiritului tau… apoi poti cobori inca o treapta pentru a cobori inca mai profund in starea de confort si relaxare… “.

O inductie rapida pentru obtinerea analgeziei hipnotice este propusa de J. Barber (1977).

 

Fragment din Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice – Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha
Editura Polirom

Lasa un comentariu