Tehnica numararii 

Tehnica numararii este una dintre cele mai utilizate tehnici traditionale de inductie datorita simplitatii ei si ritualului care o insoteste. Desi exista mai multe variante ale acestei tehnici, toate respecta cateva principii: pronuntarea fiecarui numar este insotita de o sugestie de relaxare, somnolenta si confort, ritmul numararii este sincronizat cu ritmul instalarii starii sugerate.

Numararea realizeaza un ritual al trecerii timpului din momentul inceperii inductiei pana in momentul instalarii transei si, cum de cele mai multe ori subiectul este anuntat din timp in legatura cu numarul care va fi semnalul instalarii transei, aceasta creeaza asteptari adecvate care se transforma in predictii ce se autoimplinesc.

Iata cateva variante ale acestei metode :
” Voi incepe sa numar si te rog sa ma urmaresti cu atentie. Cand voi spune «unu», vei inchide ochii si-i vei tine inchisi pana cand voi spune «doi». Cand voi spune «doi”, vei deschide ochii. Apoi, cand voi spune «trei», vei inchide din nou ochii si-i vei tine inchisi pana spun «patru». Ai inteles ? (Daca pacientul pare ca nu a inteles, ii putem face o demonstratie.)

Si, astfel, vei continua, pe masura ce numar, sa inchizi si sa deschizi ochii pana cand acestia vor deveni foarte obositi. Vei descoperi ca iti va fi din ce in ce mai greu sa deschizi ochii. Pleoapele vor deveni din ce in ce mai grele si te vei simti somnoros si adormit. La un moment dat, pleoapele tale vor deveni atat de grele incat ochii vor ramane inchisi si tu vei intra intr-un somn profund. Nu vei avea nici o dorinta sa deschizi ochii, vei dori doar sa dormi pur si simplu…! “.

Dupa acest instructaj, terapeutul incepe sa numere, cu o voce monotona, lasand o anumita pauza intre numere. Multi terapeuti numara pana la 10 sau 20, dupa care pot reincepe numaratoarea de la 1, cu o frecventa de un numar pe secunda. De obicei, numaratoarea mai continua cateva secunde si dupa ce ochii s-au inchis (Weitzenhoffer, 1957).

Alti terapeuti utilizeaza numaratoarea in sens descrescator de la 10 sau 20 dorind, prin sensul numararii, sa sugereze coborarea spre starile profunde ale transei. Fiecarui numar i se asociaza sugestii de relaxare si confort. Dupa cateva inductii, va fi suficienta doar numararea, deoarece se realizeaza deja o conditionare.

Iata un fragment dintr-un astfel de scenariu: “Peste cateva momente voi incepe sa numar inapoi de la zece la unu si, pe masura ce numar rar inapoi, te vei relaxa treptat cu fiecare numar si cand voi ajunge la numarul unu te vei simti foarte relaxat si confortabil… si voi incepe acum cu numarul zece… relaxeaza-te confortabil si… inspira… expira… intr-un ritm confortabil pentru tine, si… noua, relaxeaza-te din ce in ce mai mult simtind ca sentimentul de relaxare devine din ce in ce mai intens cu fiecare clipa… si, opt – te simti din ce in ce mai linistit… “.

Alte variante ale acestei tehnici presupune ca pacientul sa numere inapoi de la 100 la 1 in timp ce terapeutul, cu fiecare numar, verbalizeaza sugestii de relaxare, oboseala placuta si somnolenta. De foarte multe ori, pacientii pierd sirul numararii si intra in transa inainte ca sa ajunga la cifra unu.

Deseori, in aceste variante, tehnica numararii este combinata cu fixarea unui stimul extern.
Alteori, pacientii sunt pusi sa numere inapoi de la 1000 la 1 din 7 in 7. Efortul provocat de aceasta sarcina favorizeaza intrarea rapida in transa, mai ales ca el este dublat de decuplarea pacientului de la stimulii externi.

Ion Dafinoiu, Jeno-Laszlo Vargha – Hipnoza clinica. Tehnici de inductie. Strategii terapeutice

Un raspuns pentru “Tehnica numararii”

  1. ovidiu says:

    Voi incepe sa numar si te rog sa ma urmaresti cu atentie.Cand voi spune «unu», vei citi cu atentie randurile scrise de mine Cand voi spune «doi», vei intelge ca sunt incantat de acest articol Cand voi spune «trei»va veti simti excelent pentru ca cineva a apreciat acest articol!Ai inteles ?

Lasa un comentariu