Sunt timid, dar ma tratez 

Acest aspect psihologic complex, timiditatea, marcheaza un numar relativ mare dintre noi, fiind prezent aproape firesc in adolescenta – cand personalitatea noastra este in plina cautare, formare si afirmare, iar uneori persistand practic toata viata in felul nostru de a fi.

Timiditatea este o trasatura de personalitate care ne inhiba comportamentul, ne retine in ceea ce vrem sa facem, ne determina sa ne subminam capacitatile. Ea are la baza insa, o convingere absoluta despre noi, prin care ni se pare ca nu vrem sau nu avem voie sa-i dezamagim pe cei din jur nefiind la inaltime prin ceea ce facem la un moment dat.
In consecinta, preferam sa renuntam la a mai face acel lucru, decat a-l indeplini sub asteptarile cuiva, caruia ii atribuim o mare importanta in/pentru viata noastra.

Acest mecanism psihologic este firesc si de inteles in copilarie, in adolescenta, cand intr-adevar suntem foarte dependenti de cei din jur, iar dezamagindu-i ni se pare ca am suporta consecinte grave pentru noi. Ulterior, insa este important sa mutam acest pol al importantei atribuit persoanelor de referinta din jur, in noi, devenind astfel independenti si autonomi.

Solutii posibile pentru timiditate se refera in special la aceasta convingere sau convingeri despre noi: ca noi trebuie sa nu dezamagim, ca trebuie sa atingem un anumit standard cerut noua de altcineva si care, de fapt, este iluzoriu deoarece este deseori creat de mintea noastra. Ne putem aminti ca avem libertatea de a ne alege standardele dupa care traim – nu de a accepta impunerea lor din exterior – si de a ne asuma consecintele acestui lucru.

Pentru a diminua timiditatea:

1. Putem sa ne intrebam cu atentie in situatia cand simtim ca ea apare: Ce simt acum de fapt? Ce alte ganduri imi mai vin acum in minte? Au legatura cu situatia de acum? In felul acesta, putem observa daca suprapunem situatia prezenta cu date ale altor situatii din trecut, creand confuzie in mintea noastra. Ne propunem sa renuntam la gandurile colaterale si sa ne mentinem in contact cu situatia prezenta.

2.Putem chiar sa avem o discutie – daca este cazul – cu persoana in prezenta careia ne simtim timizi si sa-i vorbim despre aceasta. Putem obtine astfel de la ea un feed-back, o reactie prin care sa ne spuna ce simte ea – daca ea considera ca are acea autoritate asupra noastra sau simte cu totul altceva.

3. De asemenea, putem reconsidera relatia cu persoana respectiva care ne activeaza timiditatea – daca o punem pe un plan superior noua, adica o percepem ca pe o autoritate –si sa ne punem in pozitia reala, de egalitate cu ea si bucurandu-ne de avantajele acestei pozitii – avem aceleasi drepturi, aceeasi libertate de opinii ca ea.

3. Foarte eficient este sa remarcam pe cineva din jur care se descurca altfel in situatia in care noi suntem timizi, cineva care este curajos, cutezator, asertiv, chiar revendicativ etc. Putem lua exemplu.

4. Este important sa urmarim sa schimbam comportamentul timid cu un comportament din ce in ce mai voluntar, ferm si hotarat. Aceasta nu se poate face brusc, radical, total. Avem nevoie de perseverenta, sa nu renuntam daca vedem ca am facut usoare progrese si apoi sa ne lasam iar coplesiti de timiditate, ci sa ne bucuram si sa celebram in sufletul nostru
orice schimbare si orice ”victorie” obtinuta. Acest pas de a remarca si de a ne bucura de pasul facut este foarte valoros, fiind motorul care ne da energie pe mai departe, in ceea ce ne-am propus.

5. Putem chiar sa apelam la pareri de la cei din jur, in special cei apropiati noua si sa-i intrebam daca si cat de timizi ne vad ei. Vedem astfel cum ne percep ei sub raportul timiditatii; retineti insa ca este doar parerea lor subiectiva despre noi si care este mai mult sau mai putin realista. Nu amanati a lucra asupra timiditatii, deoarece este o frana considerabila asupra devenirii personale, asupra dezvoltarii dv. si asupra realizarilor obtinute. Putem fi inteligenti si sa retinem doar aspectul pozitiv al timiditatii – dorinta de a fi la inaltime in ceea ce suntem si facem si a ne raporta la standarde alese adecvat noua.

Autor Smaranda Grosu, psihoterapeut

 

Lasa un comentariu