Suferinta- cat de mult putem fi ajutati ca sa o depasim?Suferinta este ceva foarte greu de indurat. Este mistuitoare si de multe ori ii lasa pe cei care o simt aproape fara dorinta de a trai. In cazurile cele mai grave se ajunge la depresie si la incapacitatea temporara a oamenilor de a merge mai departe in viata cu un curs normal, cu indeplinirea nevoilor lor de baza.

Nu intotdeauna suferinta este atat de mare, dar indiferent de intensitatea ei, atunci cand apare, omul care o traieste, experimenteaza un prag. Acel prag inseamna de fiecare data ceva important. Orice om are anumite evenimente care i-au marcat existenta, acele evenimente semnificative, acele momente cruciale pe care le ascunde cu dibacie sau le impartaseste cu cei apropiati.

Ce ii face pe oameni sa nu vrea sau sa nu poata sa scape de suferinta? Cum putem sa ii ajutam pe cei in suferinta? Unde sunt limitele? Pana unde putem merge cu ajutorul oferit?

In primul rand cei in suferinta trebuie sa vina la noi pentru ajutor si mai ales sa isi doreasca sa fie ajutati. De multe ori persoanele aflate in suferinta nu sunt dispuse sa iasa din acea suferinta. Este ca si cum aceasta suferinta face parte din ei, o cunosc foarte bine si o confunda poate cu ei insisi.

Desi pare greu de inteles, pesoanele cu dureri sufletesti mari vor uneori (inconstient) sa sufere. Ar putea sa vrea inconstient sa sufere pentru ca poate se simt vinovati sau poate pentru ca au invatat de la familia lor ca aceasta este o forma viabila de a trai, sau poate sa provina din credinte eronate ( de exemplu ca in viata trebuie sa suferi ), etc.

Cat de mult poti sa ajuti un om care este in suferinta? In functie de caz si de relatia pe care o ai cu acest om, raspunsul este variabil. Ceea ce e important insa sa fie luat in calcul este ca nu poate nimeni sa lupte si sa treaca peste durere in locul celui in cauza.

Chiar daca esti mama si iti vezi copilul suferind sau esti alaturi de prietenul/prietena cea mai buna, numai el/ea poate sa lupte cu suferinta ei, iar motivatia lui/ei este cea mai importanta. Este foarte bine sa existe suport exterior, sa fie oameni care sa ii sustina atunci cand trec prin momente grele, dar numai ei pot sa depaseasca momentul critic si sa dea sens celor petrecute.

Cu siguranta ca in spatele oricarei dureri exista lucruri bune, invataturi si aspecte care sa ii ajute sa cresca din punct de vedere spiritual. Atunci cand cineva se trezeste dintr-o suferinta, cand depaseste momentul dificil, conceptiile se schimba, credintele despre lume si viata, intelege lucrurile altfel si da un sens celor petrecute.

Exista situatii in care oamenii care au trecut peste socuri puternice i-au ajutat si pe altii sa mearga mai departe, au impartasit cu necunoscutii momentele grele si apoi le-au dat incredere ca acestea pot sa fie depasite. Exemplul acestor oameni este foarte important. Ei arata ca poti sa fii fericit si in urma unui lucru negativ care a existat in trecut.

Cu alte cuvinte numai noi avem puterea de a ne ghida spre binele universal, chiar si atunci cand lumea pare ca nu ne poate contine, cand viata pare ca nu are sens, ca nu conteaza. Sa cautam pentru noi binele din spatele suferintei pe care am trait-o…

 

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

3 Raspunsuri pentru “Suferinta- cat de mult putem fi ajutati ca sa o depasim?”

  1. MIRELA RADICI says:

    Este un articol extrem de interesant si bine venit in sprijinul celor care au reala nevoie si nu sunt ,presupun,putini….

  2. Gabriela Munteanu says:

    Imi place foarte mult articolul, mai ales ca sunt in cautarea”rezolvarii” problemei mele:am o stima scayuta vis-s-vis de persoana mea si tare mult as vrea sa stiu motivul…sursa acesteia, pentru ca nu sunt constienta de ea. Mama a suferit si mai sufera de depresie, sper sa nu fie o ceva care se mosteneste.

  3. maria says:

    eu am iesit dintr-o relatie de 12 ani de convietuire si 8 de casatorie cu primu meu om din viata mea care cred ca va ramane dragostea vietii mele si nu pot inceta din suferinta,ma doare sufletu si nu mai am puterea sa mai traiesc,nu vreau nici un alt barbat si il vreau doar pe el,dar din nefericire el este intr-o alta relatie desi avem si un baietel inpreuna nu il doare de noi,stiu ca are suflet rau dar ce pot face sa mi-l scot din suflet?

Lasa un comentariu