Stoparea comportamentului negativ la elevi 

Tehnici de decelerare a comportamentelor negative

Sunt numeroase cazurile in care trebuie sa lucram cu comportamente negative, fie ca alte metode nu au fost utilizate cu succes, fie ca, comportamentul in cauza este periculos. Solutiile posibile in astfel de cazuri sunt: intarirea negativa, saturatia si pedeapsa.

Intarirea negativa: daca o actiune opreste ceva neplacut, este posibil ca actiunea sa se petreaca in situatii similare. Intaririle negative opereaza in multe din situatiile cotidiene: parintii invata sa legene copiii pentru a-i opri din plans, cand se opreste leganatul, copiii incep sa planga.

Ele pot fi intalnite si in situatii de invatare: pentru a putea fi aplicate trebuie sa plasam elevii in situatii neplacute, astfel ca ei sa se poata salva atunci cand comportamentul lor se imbunatateste.
De ex: un profesor spune unui elev de liceu care rareori termina sarcinile de munca independenta ca se va putea alatura clasei atunci cand va termina de rezolvat exercitiile.

De ce exemplul anterior nu este considerat pedeapsa? Daca ne centram pe intarirea unui comportament specific prin inlocuirea unuia aversiv imediat ce noul comportament a aparut, inseamna ca este o intarire negativa.
Bineinteles ca este o sarcina neplacuta pentru elev sa-si termine exercitiile, dar el detine controlul. Atunci cand va realiza comportamentul dorit, situatia neplacuta se va termina. In contrast, pedeapsa apare dupa un fapt, iar elevul nu poate asa usor sa detina controlul sau sa termine actiunea.

Cateodata linia dintre intarire negativa si pedeapsa este usor trecuta.
Profesorul putea sa-i spuna elevului: „Pentru ca nu ai terminat exercitiile si de data aceasta vreau sa ti le termini, si abia apoi vei putea sa lucrezi cu ceilalti colegi”. Era vorba de pedeapsa. Elevul nu are o alta optiune. Controlul situatiei neplacute ramane in mainile profesorului.

Un alt aspect de luat in seama este efectul diferit pe care il are intarirea negativa fata de pedeapsa: finalitatea utilizarii primei este instalarea unui comportament pozitiv, finalitatea pedepsei este suprimarea comportamentului.

Cateva regului pentru utilizarea intaririi negative:

1. Descrieti schimbarea dorita intr-un mod pozitiv
2. Mergeti la sigur. Asigurati-va ca se elimina situatia neplacuta.
3. Mergeti in continuare, chiar daca apar plangeri
4. Insistati asupra actiunii, nu promisiunilor.

Saturarea

Se refera la continuarea unui comportament indezirabil pana cand elevii sunt obositi sa-l mai faca. Aceasta procedura trebuie aplicata cu foarte mare grija pentru ca repetarea unor comportamente poate fi periculoasa (de ex comandarea de a fuma toate tigarile dintr-un pachet).

Aceasta tehnica se bazeaza pe un experiment in care un profesor a sesizat ca 4 dintre elevii sai au inceput sa faca cateva miscari fara sens in timpul orei de algebra. Atunci cand profesorul le-a cerut explicatii au raspuns ca ei nu fac nimic. Profesorul a insistat, iar elevii au raspuns ca de fapt ei se jucau cu mingi imaginare. Ideea a fost primita cu entuziasm si s-a sugerat ca toata clasa sa faca la fel. La inceput elevii au ras, apoi cativa elevi au inceput sa oboseasca. Unul a renuntat. Profesorul a insistat sa continue. Dupa alte cateva minute parofesorul le-a permis sa inceteze. Nici un elev nu s-a mai jucat cu mingi imaginare de atunci.

Pedeapsa

Este cea mai buna modalitate de a suprima un comportament. Intotdeauna cand utilizam pedepse trebuie sa avem in vedeere urmatoarele aspecte:
– aplicarea pedepsei si suprimarea comportamentului
– stabilirea comportamentului care va inlocui comportamentul suprimat.

Exista trei strategii care utilizeaza pedepse: admonestarea, platirea raspunsului si izolarea sociala.

Admonestarea se refera la criticarea comportamentelor gresite. Ea este mult mai eficienta daca se realizeaza privat si consta in explicarea specifica a comportamentului care trebuie sa se realizeze. Admonestarea publica nu face decat sa intareasca (probabil) comportamentul negativ.

Platirea raspunsului este familiara celor care au platit amenzi. In cadrul clasei, acest concept poate fi aplicat prin pierderea intaririi.

Izolarea sociala este una din cele mai controversate metode comportamentale. Procesul implica indepartarea unui elev care tulbura ordinea din clasa pentru 5 maxim 10 minute. Elevul este plasat singur intr-o incapere goala, neinteresanta. Apar numeroase probleme atunci cand se utilizeaza aceasta metoda: lipsa unui spatiu adecvat, utilizarea ei cu elevii mai mari este foarte dificila, poate fi interpretata drept un semn de slabiciune din partea profesorului. Izolarea nu trebuie sa depaseasca intervalul de timp amintit anterior.

Cateva solutii pentru utilizarea pedepsei.
Incercati sa structurati situatia astfel incat sa folositi intarirea negativa si nu pedeapsa:
1. permiteti elevilor sa scape din situatiile neplacute (prin sarcini aditionale) atunci cand au atins un anumit nivel de competenta.
2. insistati pe actiune, nu promisiuni. Nu lasati elevii sa va convinga sa schimbati termenii intelegerii.

Fiti consecventi in aplicarea pedepsei:
1. Evitati inadvertentele in intarire. Nu radeti in cazul unui comportament gresit si apoi sa incercati sa-l pedepsiti. Pastrati confruntarile private, astfel ca elevii implicati sa nu devina eroi pentru ca au infruntat public perofesorul.
2. Instiintati in avans elevii in legatura cu consecintele incalcarii regulilor prin alcatuirea unei liste cu aceste reguli si afisarea ei.
3. Spuneti elevilor ca vor primi doar un singur avertisment daca vor incalca regulile. Utilizati un ton calm.
4. Faceti ca pedeapsa sa nu poata fi evitata si sa se realizeze cat mai curand.

Centrati-va pe actiunile elevului, si nu pe calitatile lui personale:
1. Admonestati cu o voce calma, dar ferma.
2. Evitati utilizarea unor cuvinte sarcastice sau razbunatoare. S-ar putea sa va auziti cuvintele atunci cand elevii va imita.
3. Accentuati necesitatea de a sfarsi comportamentul problema in loc sa va exprimati sentimentele neplacute fata de elev.

Adaptati pedeapsa infractiunii:
1. Ignorati comportamentele minore care nu perturba clasa, sau intrerupeti-le cu un ton dezabrobator sau o miscare in directia elevului.
2. Nu utilizati tema de casa drept pedeapsa pentru comportamente neadecvate in clasa, precum vorbirea din timpul lectiei.
3. Cand un elev nu se comporta adecvat tocmai pentru a castiga acceptul unui grup, mutati-l din acel grup.
4. Daca problema de comportament persista, analizati situatia si incercati o noua abordare.

Lasa un comentariu