Stima de sine 

Pe masura ce lumea devine tot mai complexa, competitiva, cu tot mai multe provocari, stima, respectul de sine devin mai importante ca niciodata


Ce este stima de sine?

Stima de sine are 2 componente importante:

Eficacitatea personala – Increderea in abilitatea de a face fata provocarilor vietii. Eficacitatea personala conduce catre sentimentul de control al propriei vieti.

Respectul de sine – Inseamna sa simti ca meriti fericire, implinire si iubire. Respectul de sine faciliteaza sentimentul comuniunii cu ceilalti. Iti da putere. Cand avem incredere in capacitatea noastra de a gandi si de a actiona efectiv, putem persevera atunci cand ne confruntam cu provocari dificile.

Rezultatul: Reusim mai mult, esuam mai putin! Cream relatii mai sanatoase. Asteptam mai mult de la viata si de la noi insine.

Daca ne lipseste increderea, renuntam usor, esuam mult mai usor si aspiram mai putin.

Rezultatul: Obtinem mai putin din ceea ce ne dorim!

Ce NU este stima de sine…

Stima de sine este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru a ne asigura bunastarea. Prezenta ei nu face ca viata sa fie mai lina, fara probleme. Chiar si oamenii cu stima de sine crescuta pot experimenta anxietatea, depresia sau teama, atunci cand sunt coplesiti de probleme pe care nu stiu sa le gestioneze.

Am putea privi stima de sine ca pe un “sistem imunitar”  al constiintei. Un sistem imunitar bun nu-ti ofera garantia ca nu te vei imbolnavi niciodata, dar reduce vulnerabilitatea in fata bolii si poate imbunatati sansele de vindecare in cazul unei imbolnaviri.

Acelasi lucru este valabil si din punct de vedere psihologic. Cei cu respect de sine crescut se adapteaza mai usor, sunt mai flexibili in a se confrunta cu dificultatile vietii. Este imposibil sa ai prea multa stima de sine! Oamenii aroganti si laudarosi au o stima de sine scazuta… Cei care se simt bine cu ei insisi si cu realizarile lor nu au nevoie sa spuna lumii intregi despre asta…

A avea succes, putere, sau a fi placut de catre ceilalti nu-ti confera automat si o stima crescuta de sine. De fapt, oamenii talentati si puternici care insa se indoiesc de valoarea lor interioara sunt adesea incapabili sa se bucure de realizari, indiferent cat de marete ar fi acestea.

Important! Stima de sine este legata de ceea ce gandesti tu despre tine si nu de ceea ce gandesc ceilalti!

Spunandu-ti ca esti capabil si demn de a fi iubit nu te implineste daca actionezi iresponsabil in zonele cheie din viata ta.

Esenta stimei de sine

Mostenirea genetica poate avea un rol important in ceea ce priveste stima de sine. Modul in care parintii isi cresc copiii, joaca de asemenea un rol important.

Parintii cu o stima de sine crescuta asaza fundamentul pentru ca aceasta sa se dezvolte si la copiii lor. Ii cresc cu iubire si acceptare, au incredere in capacitatile lor si au de la ei asteptari rezonabile.

Cu toate acestea, exista si exceptii pe care inca nu le intelegem… Unii oameni, care beneficiaza de toti acesti factori, incep totusi sa se indoiasca de ei insisi atunci cand devin adulti, pe cand altii care “supravietuiesc” unei copilarii distructive, cresc cu un simt crescut al stimei de sine.

A-ti intari stima de sine nu este un proces rapid si nici usor. Nu se poate face brusc…Stima de sine este o consecinta a urmatoarelor procese interne fundamentale care necesita un angajament pe termen lung…Eu numesc acesti pasi: “Cei 6 stalpi ai stimei de sine!”

A trai constient: Fii atent la informatiile si feedbackul in ceea ce priveste nevoile si obiectivele…adapteaza-te situatiilor inconfortabile sau amenintatoare, refuza sa ratacesti prin viata cu mintea incetosata.

Acceptarea de sine: Fii deschis sa experimentezi orice lucru la care te gandesti, pe care il simti sau il faci, chiar daca nu intotdeauna iti place….Infrunta-ti greselile si invata din ele!

Responsabilitatea de sine: Preia controlul asupra vietii tale!…Realizeaza ca esti responsabil pentru alegerile si actiunile tale la orice nivel…pentru atingera obiectivelor tale, fericirii si propriilor valori.

Asertivitatea de sine: Fii deschis, disponibil spre a-ti exprima in mod deschis gandurile, valorile si sentimentele….asuma-ti propria persoana.. ..vorbeste si actioneaza! …

Stabilirea de scopuri, obiective: Stabileste-ti obiective si lucreaza pentru a le atinge, mai degraba decat sa traiesti in voia sortii…autodisciplineaza-te!

Integritatea: Fii integru in ceea ce priveste ideile, convingerile, standardele si credintele tale!… Este bine sa fim in acord cu noi insine. Cei mai multi dintre noi suntem educati de timpuriu sa acordam mai multa importanta semnalelor venite de la ceilalti, decat semnalelor venite din interiorul nostru. Suntem incurajati sa ignoram propriile nevoi si dorinte si sa ne concentram pe asteptarile celorlalti.

Stima de sine ne indeamna sa ne ascultam senzatiile, intuitia si perspectiva. Pentru fiecare dintre noi, a dezvolta acesti piloni ai stimei de sine este o provocare pentru toata viata!

Traducere dupa un articol de Prof.Dr. Nathaniel Branden

Lasa un comentariu